Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, να παρέμβει ώστε να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση στους δικηγόρους που πλήττονται από την πανδημία. Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο κ. Ξανθόπουλος υπενθύμισε στον κ. Τσιάρα, ότι πρόσφατα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, καταγγέλλοντας εμπαιγμό και κοροιδία του δικηγορικού σώματος από την κυβέρνηση. Αιτία, το πολύ μικρό ποσοστό δικηγόρων που δικαιούνται, εξαιτίας των κριτηρίων, να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ, αν και αυτό προέρχεται από ποσό που συγκεντρώθηκε αποκλειστικά με δικές τους εισφορές.
«Εχετε πολύ σοβαρή ευθύνη για τη λειτουργία της δικαιοσύνης με τις βέλτιστες συνθήκες, είπε ο κ.Ξανθόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Τσιάρα. Και πρόσθεσε: Οφείλετε επίσης να αποκαταστήσετε το τρωθέν κύρος των δικηγόρων. Το γεγονός ότι η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας, είναι αποτέλεσμα της πολύ κακής τακτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Υπάρχει ένα ποσό από τις εισφορές από το οποίο ζητούν να εισπράξουν αυτά που τους αναλογούν σε μια περίοδο οδυνηρής κρίσης για το επάγγελμα, και έρχεται ο κ. Χατζηδάκης που βάζει τόσα εμπόδια και δεν μπορούν να εισπράξουν τα δικά τους χρήματα. Και εδώ μπορείτε ως αρμόδιος της δικαιοσύνης υπουργός να παρέμβετε», σημείωσε.
Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε επίσης:
-Στην ομόθυμη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου που συζητείται και το οποίο θέτει όριο σελίδων στις προσφυγές και τα υπομνήματα που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως είπε αν τίθενται αμιγώς ποσοτικά κριτήρια στην άσκηση δικαιωμάτων από τους πολίτες, τότε οδηγούμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο χωρίς τέλος.
– Στο αγωγόσημο που θεσπίστηκε και στις αναγνωριστικές αγωγές και έχει εξεγείρει το δικηγορικό σώμα καθώς το μόνο που κάνει είναι να θέτει εμπόδια πρόσβασης των μη εχόντων στη δικαιοσύνη.
– Στην διάταξη του άρθρου 32 που προβλέπει ότι τα καταστήματα κράτησης περνούν από το ΤΑΧΔΙΚ στη Γ.Γ Αντεγληματικής Πολιτικής του υπ. Προστασίας του Πολίτη.
«Αυτή η επιλογή σας να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημιουργεί συνεχώς πολλά θεσμικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα», σημείωσε.
Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε επίσης ότι τα ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης ξεκίνησαν να εφαρμόζονται επί ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους οφείλει η κυβέρνηση να το αναγνωρίσει αλλά και να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και να την διευρύνει, γιατί την έχει ανάγκη και η δικαιοσύνη και η κοινωνία.
Δείτε εδώ την παρέμβαση του κ. Ξανθόπουλου
https://www.youtube.com/watch?v=hL-m_QQo4b0