Η Google αν και διατήρησε το παλιό σύστημα για αρκετό καιρό, επίλεξε μία νέα προσέγγιση όπου οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και γενικότερα οι εφαρμογές chat αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου τμήματος συνομιλιών στο σύστημα ειδοποιήσεων. Η ιδέα της ομαδοποίησης προέρχεται από το γεγονός ότι αρκετοί χρήστες είχαν δείξει ενδιαφέρον ώστε να υπάρχει ένας ειδικός χώρος εντός του συστήματος ειδοποιήσεων για συγκεκριμένες εργασίες. Ενώ κάθε προγραμματιστής μπορεί να προωθεί ειδοποιήσεις από την εφαρμογή του, η Google δίνει προτεραιότητα πλέον στις συνομιλίες.
Τα νέα χαρακτηριστικά του συστήματος ειδοποιήσεων του Android 11 αναλυτικά:
- Νέα ενότητα στην κορυφή των ειδοποιήσεων που θα εμφανίζονται οι ενημερώσεις από τις εφαρμογές chat
- Ο μετρητής μη αναγνωσμένων μηνυμάτων είναι μεγαλύτερος και ευκολότερος στην ανάγνωση
- Τα avatars κάθε συνομιλίας είναι πλέον εμφανή, καθιστώντας ευκολότερο να καταλάβει κάποιος αν υπάρχουν περισσότεροι παραλήπτες ενώ και τα ονόματα είναι μεγαλύτερα
- Τα πλήκτρα με τα οποία διαχειρίζεται ο χρήστης τις ειδοποιήσεις είναι μεγαλύτερα για να πατιούνται ευκολότερα. Πατώντας παρατεταμένα μία ειδοποίηση αυτή μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και ενημερώνει τον χρήστη ακόμη κι όταν αυτός έχει επιλέξει ρύθμιση «Μην ενοχλείτε»
- Νέα πλήκτρα media και smart home
Ίσως η πιο άμεσα ορατή λειτουργία του συστήματος ειδοποιήσεων στο Android 11 είναι τα chat bubbles, σε παρόμοιο στυλ όπως το Facebook Messenger. Η ιδέα είναι να μην επικαλύπτει ο χρήστης την οθόνη στην οποία εργάζεται με το περιεχόμενο του συστήματος ειδοποίησης, αλλά να εμφανίζεται ένα bubble που θα του επιτρέπει να αλλάζει εύκολα μεταξύ των συνομιλιών.
<!– –>
Με τα bubbles ο χρήστης θα μπορεί να ανοίξει απευθείας μία εφαρμογή αμέσως μόλις δεχθεί τη σχετική ειδοποίηση, να απαντήσει άμεσα σε μία κλήση και έπειτα να επιστρέψει και πάλι στο παιχνίδι που έπαιζε. Είναι αρκετά πιο βολικό από το σύστημα που υπάρχει τώρα, στο οποίο πρέπει να ανοίξεις όλες τις ειδοποιήσεις και να επιλέξεις από τη λίστα αυτή που σε ενδιαφέρει, κι αν θέλεις να διαλέξεις κάποια άλλη, να επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία.
<!– –>
Η Google δίνει μεγάλη σημασία στο feedback των χρηστών και όπως φαίνεται άκουσε τους χρήστες. Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα πως οι συνομιλίες είναι πολύ συχνά πιο σημαντικές ως ειδοποιήσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο κάνουν οι χρήστες με το τηλέφωνο. Έτσι, όταν θα εμφανίζεται μία συνομιλία τύπου bubble, θα μπορεί ο χρήστης να τη σύρει σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης, αφού θα πρόκειται για μία μίνι εφαρμογή.
Πηγή: