Γνωρίζουμε ότι τον επόμενο χρόνο, η Apple θα κυκλοφορήσει υπολογιστές που θα στηρίζονται σε ARM επεξεργαστές και όχι Intel, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μέσα στο μήνα και στο συνέδριο WWDC που θα διεξαχθεί online στις 22 Ιουνίου. Πληρoφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι η πολύ σημαντική αυτή μετάβαση, θα πρέπει να προετοιμαστεί και σε επίπεδο λογισμικού, με το κορυφαίο συνέδριο προγραματιστών της Apple να είναι ο κατάλληλος χώρος για μια σχετική ανακοίνωση προκειμένου να δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και ίσως τα πρώτα εργαλεία.
Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν αναφορές και για τα hardware σχέδια της Apple, με την εταιρεία να ετοιμάζει τουλάχιστον τρία SoC για υπολογιστές Mac που θα ενσωματώνουν επεξεργαστές που θα έχει σχεδιάσει η ίδια και θα στηρίζονται στην ARM αρχιτεκτονική. Το πρώτο από αυτά θα στηρίζεται στο A14 SoC το οποίο θα υπάρχει και στα επόμενα iPhone που θα κυκλοφορήσουν το Φθινόπωρο. Οι επεξεργαστές θα κατασκευαστούν από το συνεργάτη της Apple, την TSMC με τη κατασκευαστική μέθοδο των 5nm, με το όλο project να έχει την ελληνική ονομασία Kalamata όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Τελικός στόχος είναι οι επιδόσεις των μελλοντικών Mac να είναι αρκετά καλύτερες από αυτές που διαθέτει ένα x86 PC, παρέχοντας την ίδια στιγμή σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία.
Όλη η σειρά υπολογιστών Mac, συμπεριλαμβανομένου φυσικά των MacBook, Mac Pro και iMac θα ενσωματώνουν στο μέλλον ARM επεξεργαστές, τρέχοντας μια νέα έκδοση του macOS για το σκοπό αυτό. Με το Catalyst framework, η Apple φέρνει πιο κοντά το iPadOS με το macOS, με το τελευταίο να μπορεί να τρέχει εφαρμογές του iPad, με πολλούς προγραμματιστές να περιμένουν ότι κάποια μελλοντική έκδοση του SwiftUI θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογής για πολλαπλές πλατφόρμες της Apple, κάνοντας χρήση κοινού κώδικα.
<!– –>
Με τη μετάβαση στην ARM αρχιτεκτονική, η Apple θα επαναλάβει μια αντίστοιχη κίνηση που είχε πραγματοποιήσει το 2005, όταν και πάλι στο WWDC, ο Steve Jobs είχε ανακοινώσει τη μετάβαση από τους PowerPC επεξεργαστές σ’ αυτούς της Intel, δίνοντας αρκετό χρόνο στους προγραμματιστές να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου οι εφαρμογές τους να μπορούν να εκτελεστούν από τα νέα συστήματα.
<!– –>
Πηγή: