<!– –>
Πρόκειται για ένα από τα πέντε γρηγορότερα συστήματα παγκοσμίως.

Πέρυσι, η Microsoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Open AI, μία εταιρία της οποίας συνιδρυτής είναι ο Elon Musk και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα αποτέλεσματα αυτής της επένδυσης, φάνηκαν στο συνέδριο Build 2020, αφού η Microsoft ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει έναν υπερ-υπολογιστή που βασίζεται στο Azure, για να δοκιμάσει μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας του OpenAI.

Αν και έχουμε δει στο παρελθόν AI που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εργασίες, όπως αναγνώριση αντικειμένων ή μετάφραση γλωσσών, η νέα έρευνα έχει να κάνει με μοντέλα AI που θα μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Όπως αναφέρει η Microsoft, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εποπτεία ταυτόχρονων gaming streams ή τη δημιουργία κώδικα, έπειτα από μία εξερεύνηση στο GitHub.

Ο υπερ-υπολογιστής της OpenAI διαθέτει 285 χιλιάδες επεξεργαστικούς πυρήνες αλλά και 10 χιλιάδες κάρτες γραφικών, με τους πυρήνες να συνδέονται μεταξύ τους με ταχύτατες συνδέσεις των 400 GB/s. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πώς η OpenAI θα εκμεταλλευτεί ένα τόσο ισχυρό σύστημα. Αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα θα έχουν ενδιαφέρον. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα είναι γνωστό για την ανάπτυξη αλγορίθμου που θα μπορούσε να γράψει πειστικές αλλά ψεύτικες ειδήσεις, καθώς και να αποδείξει ότι bots μπορούν να μάθουν να «κλέβουν», καθώς παίζουν ένα αθώο παιδικό παιχνίδι όπως το κρυφτό.
<!– –>

Ίσως η OpenAI αναπτύξει κάτι παρόμοιο με τα μοντέλα Turing της Microsoft, τα οποία, μεταξύ των δυνατοτήτων τους, παρέχουν υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, αυτά τα μοντέλα υπστηρίζονται από 17 δισεκατομμύρια παραμέτρους για την κατανόηση της γλώσσας, ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός όταν οι ανταγωνιστικές λύσεις έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο πέρυσι. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία, τα μοντέλα Turing θα είναι πλέον open-source, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες γλωσσικής επεξεργασίας.
<!– –>

Πηγή: