
Συνολικά 80 φεγγάρια
Ο Δίας έχει τουλάχιστον 80 φεγγάρια, σύμφωνα με το Space.com Και ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότερα! Το νέο φεγγάρι S/2003J24 ξεχωρίζει από το πλήθος. Έστω και εάν είναι ένας κόκκος άμμου. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός αυτοαποκαλούμενου νεαρού αστρονόμου, του Kai Ly. Πρόκειται για το πρώτο πλανητικό φεγγάρι που αναγνωρίζεται από έναν ερασιτέχνη.
Πρωτιά από ερασιτέχνη
“Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος ερασιτέχνης αστρονόμος που ανακοινώνει το πρώτο πλανητικό φεγγάρι” αναφέρει ο Ly, μιλώντας σε επιστημονικό δικτυακό τόπο η ποιο πρόσφατη ανακάλυψη του Ly είναι η νεότερη προσθήκη στην ομάδα των Jovian δορυφόρων Carme. Σύμφωνα με τη NASA, περιστρέφονται γύρω από το Δία στην αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του. Η ομάδα κινείται γύρω από τον μεγάλο πλανήτη με ασυνήθιστη κλίση,ε σχέση με το τροχιακό του επίπεδο. Με ακτίνα 14 μιλίων, ο Carme είναι ο μεγαλύτερος (23 χιλιόμετρα).
Παγιδευμένος αστεροειδής
Ο Carme πιστεύεται ότι ήταν ένας αστεροειδής παγιδευμένος από τη βαρύτητα του Δία. Ο διαστημικός βράχος που παρατηρήθηκε αρχικά από τη NASA το 2003 ήταν στην πραγματικότητα ένα φεγγάρι σε τροχιά γύρω από το Δία ως μέρος της ομάδας Carme. Ο Ly υπολόγισε το τόξο των 22 ημερών του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας ένα άλλο παρατηρητήριο με το όνομα Subaru
Και το όνομα αυτού: EJc0061
Το EJc0061 είναι η τρέχουσα ονομασία για αυτόν τον βράχο, σύμφωνα με το Space.com. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο όνομα. Πιθανότατα θα τελειώσει με το γράμμα e, όπως ο Carme. “Ένα όνομα που τελειώνει σε ‘e’ επελέγη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης” σημείωσαν αξιωματούχοι της NASA.