Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου – Το «χριστουγεννιάτικο φιλί» του Δία με τον Κρόνο – Η μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες

Ξεκινά σήμερα και τυπικά ο φετινός χειμώνας από το μεσημέρι, στις 12:02 ώρα Ελλάδας, όπου ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο φέτος, θα συμπέσει για πρώτη φορά τόσο με ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται, θα σχηματίσουν την εικόνα ενός έναστρου «φιλιού», όσο και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να είναι μεγαλύτερη.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Την ίδια ώρα, απόψε το βράδυ θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

#menoumespeedy