
Τις τελευταίες ώρες αίσθηση έχει προκαλέσει η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων και της NASA για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νερού στη σελήνη, καθώς το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί εφαλτήριο για την αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα από πάντα. Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο σύμπαν τελικά;
Η ύπαρξη νερού σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάποιον πλανήτη είναι μια σημαντική ένδειξη ύπαρξης ζωής. Έτσι λοιπόν, ανιχνεύοντας νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και επιστήμονες στις ΗΠΑ, είναι αισιόδοξοι και για άλλα ευρήματα ενώ εκτιμούν, ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες και μόνιμες «παγίδες νερού», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να παγιδευτεί σταθερά, και οι οποίες καλύπτουν μια συνολική έκταση έως 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η συγκεκριμένη έρευνα, καταρρίπτει κάθε αμφιβολία που υπήρξε στο παρελθόν σχετικά με την ύπαρξη νερού στη Σελήνη, καθώς η προηγούμενη σχετική έρευνα που είχε εκπονηθεί, είχε ανιχνεύσει πιθανή παρουσία νερού στη σεληνιακή επιφάνεια, που όμως η μέθοδος ανίχνευσης δεν μπορούσε να διακρίνει με σιγουριά αν επρόκειτο για νερό (Η2Ο) ή για υδροξύλιο (ΟΗ) δεσμευμένο σε σεληνιακά ορυκτά.
Η σπουδαιότητα του ευρήματος
Οι παγκόσμιες αγορές ήδη από το 2016, όπου μια αμερικανική εταιρεία εκτόξευσης διαστημοπλοίων είχε ανακοινώσει πως θα πληρώσει 3.000 δολάρια το χιλιόγραμμο για την αγορά διαστημικού νερού, δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά τον ανεξερεύνητο κόσμο του διαστήματος. Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη λοιπόν, θα επιτρέπει τη δυνατότητα δημιουργίας βάσης νερού όπου να παραχθούν νέοι πύραυλοι που θα κάνουν ακόμη πιο μεγάλα ταξίδια ενώ πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για δημιουργία βάσεων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα πως σκοπεύουν να στείλουν ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι το 2024 αλλά και να διασφαλίσουν τη μόνιμη παρουσία τους στον Νότιο Πόλο μέχρι το 2028.
Tο πρώτο κυψελωτό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο φεγγάρι!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών “Nokia” η NASA την επέλεξε για να δημιουργήσει το πρώτο κυψελωτό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα εδραιώσει την ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, αλλά και θα οδηγήσει στο πρώτο σύστημα επικοινωνίας LTE / 4G στο διάστημα.
Η κατασκευή της μονάδας Bell Labs της Nokia θα είναι διαθέσιμη στη Σελήνη μέχρι τα τέλη του 2022.
«Η ιδέα είναι να παρέχουμε το είδος της τεχνολογίας που καθιστά δυνατό τον απομακρυσμένο έλεγχο σεληνιακών δρομολογητών ή επιτρέποντας την πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και τη ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας», δήλωσε η Nokia. «Η λύση έχει σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες εκτόξευσης και προσγείωσης, αλλά και να λειτουργεί στις ακραίες συνθήκες του χώρου», ανέφερε.
Η εταιρεία είπε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί -ο πρόδρομος του 5G- είναι «ιδανικά κατάλληλη» για την παροχή του είδους της ασύρματης σύνδεσης «που χρειάζονται οι αστροναύτες».
Νέοι δρόμοι για την Επιστήμη και για την εξερεύνηση του Διαστήματος
Από τον Γιούριν Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα και τον Νης Άμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές δοκιμές και ανακαλύψεις για αυτόν τον άγνωστο και απέραντο «έξω» κόσμο. Άλλωστε, μέσα στα χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι μοιάζουν κατά πολύ με τη Γη.
Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της NASA είχε ανακοινώσει πως «Όλοι αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή μορφή και πιθανώς ζωή στην επιφάνειά τους». Το νερό είναι άλλωστε βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ύπαρξη ζωής, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά όπως φαίνεται η τεχνολογία και η επιστήμη με ρυθμούς που τρέχουν σε ταχύτητα φωτός προχωράει ανακαλύπτοντας νέους δρόμους για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, κανείς δεν μπορεί να απορρίψει πως μερικά χρόνια, ίσως και αιώνες μετά, να δούμε τις αγαπημένες μας ταινίες επιστημονικής φαντασίας, να γίνονται πραγματικότητα!
Σαϊνίδου Άννα