Η Εφημερίδα των Συντακτών

Γεννημένοι λίγο πριν ή λίγο μετά τη χαραυγή του 21ου αιώνα, ζουν τη θύελλα της εφηβείας ή τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Πάνε σχολείο, σπουδάζουν ή ετοιμάζονται να ενταχθούν στον εργασιακό βίο. Το σχολικό, ακαδημαϊκό, αλλά και το πολιτικό έτος 2019-2020 δεν ήταν ρόδινο για τους 16άρηδες και τους 20άρηδες που ζουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Στα καθ’ ημάς ξεκίνησε με το «παιδομάζωμα» της αστυνομίας στους κινηματογράφους που πρόβαλλαν το «Τζόκερ» και τελείωσε με ανοιγμένα κεφάλια, τραυματισμούς και συλλήψεις στον σωρό 18χρονων και 20χρονων παιδιών, σε μια μαζική και νεανική διαδήλωση για το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι.

Μεσολάβησε η δυναμική επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος στους αγώνες για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και τα πρώτα βήματα ενός νέου μαθητικού κινήματος ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη απαντά με τα όπλα που γνωρίζει κάθε δεξιά συντηρητική κυβέρνηση: καταστολή, αυταρχισμός, συκοφάντηση της πιο ανήσυχης νεολαίας και τρομοκράτηση της κοινής γνώμης μέσα από ένα δίκτυο όλο και πιο ελεγχόμενων ΜΜΕ.

Αλλά και στο εξωτερικό οι συνομήλικοι των δικών μας 20χρονων βγαίνουν στο προσκήνιο επηρεάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Από την αποφασιστική συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία μέχρι τις παγκόσμιες διαδικτυακές καμπάνιες που κατάφεραν να γελοιοποιήσουν τον Τραμπ, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες όπως το tik-tok, η γενιά Ζ διαψεύδει τα στερεότυπα και τις προβλέψεις των ειδικών.

Η καλωδιωμένη και αγχωμένη γενιά, παρά τις στατιστικές που τη θέλουν κολλημένη με την τεχνολογία και κλεισμένη στο δωμάτιό της, δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Πολιτικοί, μάνατζερ, γκουρού της τεχνολογίας προσπαθούν να την ερμηνεύσουν, όμως αυτή δεν μπαίνει εύκολα σε κουτάκια.

Οι ψηφιακοί αυτόχθονες ζουν εντελώς διαφορετικά από τους γονείς τους και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πολιτική, τις ταυτότητες, την τεχνολογία, το περιβάλλον, τον εαυτό τους απέχει παρασάγγας. Από την οικονομική κρίση μέχρι την πανδημία και τη νέα βαθιά ύφεση, η γενιά Ζ είναι με κάθε τρόπο μια «ξεβολεμένη» γενιά.

Είναι ένα αίνιγμα πώς θα απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει ο δυσοίωνος αλλά και συναρπαστικός καινούργιος κόσμος.

Πηγή : EFSYN