Η NASA ανακοίνωσε ότι προχωρά τον σχεδιασμό μιας αποστολής στο πλαίσιο της οποίας ένα επαναστατικό σκάφος θα εξερευνήσει τον Τιτάνα.

Η NASA ανακοίνωσε ότι προχωρά τον σχεδιασμό μιας αποστολής στο πλαίσιο της οποίας ένα επαναστατικό σκάφος θα εξερευνήσει τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που αποτελεί εδώ και μια δεκαετία μόνιμο στόχο μελέτης αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης και μπορεί έτσι να φωτιστεί η εξέλιξη του πλανήτη μας. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αποφασίσει να στείλει σε λίγα χρόνια στον Τιτάνα ένα drone εξερεύνησης.

Η NASA σκέφτεται τώρα να στείλει εκεί και ένα τύπο υδροπλάνου που θα μπορεί να πετά στην πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα αλλά και να κινείται πάνω στις λίμνες μεθανίου του δορυφόρου συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα από τις λίμνες και τον αέρα του. Το Titan-Air όπως ονομάστηκε αυτό το σκάφος θα πραγματοποιεί επίσης διαφόρων καταγραφές και συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν την καλύτερη μελέτη του Τιτάνα τον οποίο κάποιες μελέτες έχουν κρίνει ικανό να φιλοξενήσει μεγάλες αποικίες ανθρώπων.

Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος NIAC της NASA που αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών διαστημικής εξερεύνησης. Το MIT έχει προτείνει στο πλαίσιο του NIAC την κατασκευή ενός διαστημικού παρατηρητηρίου που θα αποτελείται από χιλιάδες πανομοιότυπους μικρούς δορυφόρους. Τοποθετημένοι σε απομακρυσμένες από τη Γη περιοχές του Διαστήματος οι δορυφόροι θα συνεργάζονται για να ανιχνεύουν ραδιοεκπομπές σε χαμηλές συχνότητες προερχόμενες από τις απαρχές του Σύμπαντος και να βοηθήσουν στον εντοπισμό πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος που είναι βραχώδεις όπως η Γη και ο Άρης κάνοντας μετρήσεις στα μαγνητικά τους πεδία.