Η NASA ζητάει τη βοήθειά μας για τη χαρτογράφηση του Δία

planitis dias
forbes.com

Ήδη από το 2016, έχει αποσταλεί στον πλανήτη-στάρ του ηλιακού μας συστήματος, τον γίγαντα Δία, ένα διαστημόπλοιο ονόματι Juno, το οποίο πρόκειται να καταγράψει την ατμόσφαιρα, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, καθώς και να στείλει ειδική κάμερα στους πόλους του, η οποία θα μας χαρίσει φωτογραφικό υλικό που εφάμιλλο του δεν έχει απαθανατιστεί ξανά.

Καθώς όμως η NASA κωλύεται στο να βρει εξειδικευμένο προσωπικό στις υπάρχουσες ομάδες της που θα μπορούσε να αναλάβει την επεξεργασία των ντοκουμέντων, ο κολοσσός της διαστημικής εξερεύνησης αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του ευρύτερου κοινού που αναμένεται να έχει, εκτός από πάθος με την αστρονομία, και τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να συμβάλει στο εγχείρημα.

Η αστρονομική ερασιτεχνική κοινότητα λοιπόν, έχοντας πλέον πρόσβαση στα ανεπεξέργαστα δεδομένα της επιχείρησης Juno, θα μπορεί με το που φθάνουν οι φωτογραφίες στη γη, λίγες ημέρες μετά τη λήψη τους, να αναλαμβάνει την επεξεργασία τους.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές καλούνται να τις καθαρίζουν από σκόνη που ενδεχομένως έχει εισχωρήσει στον φωτογραφικό φακό, να ρετουσάρουν τα pixel που χαλάνε την εικόνα και να διορθώσουν τη γεωμετρική ανισορροπία της.

Έπειτα, προκειμένου η συνθετική εικόνα που βρίσκεται στην κλίμακα του γκρι να αποκτήσει ρεαλιστικά χρώματα που βοηθούν το ανθρώπινο μάτι να διακρίνει λεπτομέρειες, το υλικό θα περνάει από ειδικό λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, το οποίο, εάν η χαρτογράφηση γίνει σωστά, θα έχει σχεδόν τέλεια -αν και όχι 100% ακριβή – απόδοση.

Τα highlights των μέχρι στιγμής ανακαλύψεων χάρη στην εθελοντική συνδρομή απλών πολιτών, είναι η διακριτή μέσω των φωτογραφιών παρουσία κυκλώνων στους πόλους του Δία, καθώς κι ένα πορτοκαλί σύννεφο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη που το ονόμασαν «koi fish» λόγω του σχήματός του.

koi fish synnefo
Το σύννεφο Koi Fish
cnn.com

Η ερμηνεία των ευρημάτων αυτών αναμένεται με αγωνία από την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα από αυτούς που συνέλαβαν στην εξιχνίαση των μυστικών που έκρυβαν οι συγκλονιστικές αυτές φωτογραφίες.

Ντορίνα Παπαγεωργίου