
Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) θα αναζητήσει ίχνη ζωής στο Φόβο τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Άρη. Ο Άρης διαθέτει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο. Είναι δύο μικροί σε μέγεθος δορυφόροι που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη.
Η προέλευση του Φόβου αποτελεί ένα πολύ παλιό αίνιγμα της αστρονομίας. Μία από τις επικρατούσες προτάσεις θέλει το δορυφόρο να αποτελεί ένα αστεροειδή, ο οποίος σχηματίστηκε στη ζώνη των αστεροειδών, και αργότερα «αιχμαλωτίστηκε» από τη βαρύτητα του πλανήτη. Άλλες θέλουν το Φόβο να έχει σχηματιστεί από το υλικό το οποίο εκτοξεύτηκε από την επιφάνεια του Άρη και τέθηκε σε τροχιά γύρω του μετά τη σύγκρουση με ένα αστεροειδή. Και ο συνδυασμός τους υποστηρίζει ότι σχηματίστηκε από θραύσματα της ζώνης των αστεροειδών σε συνδυασμό με υλικό από τον ίδιο τον πλανήτη.
Επιστήμονες της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) έχουν αναπτύξει μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία και εκπονούν ένα σχέδιο για να εξετάσουν την ορθότητα της. Όπως συνέβη και στη Γη έτσι και στον Άρη ο πλανήτης δέχθηκε πολλές φορές «επισκέψεις» γιγάντιων αστεροειδών οι πτώσεις των οποίων ήταν κατακλυσμιαίες. Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες της JAXA κάποια από αυτές τις συγκρούσεις εκτόξευσε στο Διάστημα εκτός από κάθε είδους υλικά και μικροβιακές μορφές ζωής που είχαν αναπτυχθεί στον Άρη ή ενδεχομένως υπήρχαν (και) στον αστεροειδή.
Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν επειδή ο δορυφόρος βρίσκετε πολύ κοντά στον κόκκινο πλανήτη, να εκτοξεύτηκαν ίχνη μοριακής ζωής στον Φόβο. Παρόλα αυτά το περιβάλλον για να επιβιώσει ζωή στον μικρό δορυφόρο του κόκκινου πλανήτη, δεν είναι ιδανικό για την επιβίωση ζωής, αλλά μπορεί να δώσει δείγματα για το τι είδους ζωή μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.
Επιμέλεια: Βαδράτσικας Χρήστος