Ας δούμε μια μικρή ιστορία: Η Κούβα υπέστη εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1962. Από τότε, υπάρχουν πράγματα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ληφθούν, ενώ άλλα δεν μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο νησί. Ένα από αυτά είναι τα Windows. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο γίγαντας του Redmond κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων, αλλά δεν μπορεί να εισαγάγει ούτε ένα νόμιμο αντίγραφο στο νησί, και εκείνοι που κατάφεραν να εισέλθουν το έπραξαν με όχι πολύ ορθόδοξες μεθόδους. Σε μια κανονική περίπτωση, εάν ένας Κουβανός θέλει ένα αντίγραφο των Windows, πρέπει να το κάνουν hack. Αυτή η κατάσταση καλύπτεται, όπως είναι προφανές, στο χαμηλό επίπεδο τιμωρίας για την παραβίαση των «δικαιωμάτων» της πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία συμβαίνει – ας είμαστε ειλικρινείς – όχι μόνο στην Κούβα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, πρέπει να προστεθεί ότι, μετά από σημαντική πίεση από την κοινωνία των πολιτών της Κούβας, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν αυτό κατάργησε την κυβέρνηση απαγόρευση πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τα σπίτια, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει ελεύθερα, εν μέρει λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην «κοινωνική χρήση του Διαδικτύου»Στα δημόσια ιδρύματα, λόγω του φίλτρου που εφαρμόζεται σε διάφορους ιστότοπους Διαδικτύου (όπως άλλες χώρες όπως η Κίνα) και κυρίως επειδή η χώρα δεν έχει αρκετό εύρος ζώνης. Όσον αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει τις εταιρείες Διαδικτύου να διαπραγματευτούν με την Κούβα μεγαλύτερη πρόσβαση στο δίκτυο, καθιστώντας έτσι τις επικοινωνίες πιο ακριβές, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν μέσω δορυφόρου λόγω της αδυναμίας πρόσβασης μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου.

Εν ολίγοις, η αγορά ενός υπολογιστή για προσωπική χρήση είναι ακριβή, είναι ακόμη πιο ακριβό να μπορείτε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο (από το σπίτι) και ακόμη και τότε είναι δυνατή μόνο η σύνδεση μέσω του κυβερνητικού “φίλτρου”.

Για τους λόγους αυτούς, ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσβασης σε έναν υπολογιστή είναι ακόμη από δημόσιο φορέα. Αυτό είναι όπου το Linux και το ελεύθερο λογισμικό έχουν κάποιο περιθώριο να «μεγαλώσουν», αλλά και σε ξενοδοχειακά cybercafes ή «οικιακούς» υπολογιστές (κυρίως παλιοί και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο ή με πολύ αργή σύνδεση). Ωστόσο, το περιορισμένο εύρος ζώνης στο οποίο η χώρα πρέπει να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθιστά δύσκολη τη λήψη αποθετηρίων λογισμικού και την απόκτηση του .iso σε DVD ή CD. Η πρόσβαση σε φόρουμ ή ιστότοπους Κοινοτήτων που παρέχουν ανιδιοτελή βοήθεια και υποστήριξη επηρεάζεται επίσης από αυτήν την αιτία.

Nova: η κουβανική διανομή

Ως τρόπος για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της σε ψηφιακό επίπεδο, η κουβανική κυβέρνηση αναζητά έναν τρόπο να γυρίσει την πλάτη της στα Windows, όπως έκανε και η Ρωσία, η Κίνα ή η Βραζιλία. Αυτή η φόρμα εκδηλώθηκε στη δημιουργία του Nova, ενός λειτουργικού συστήματος που βασίζεται σε Linux.

Η Nova είναι μια διανομή GNU / Linux που αναπτύχθηκε από φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Πληροφορικής, με τη συμμετοχή μελών άλλων ιδρυμάτων, για την υποστήριξη της μετάβασης σε τεχνολογίες Ελεύθερου Λογισμικού και Ανοιχτού Κώδικα στην Κούβα

Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης Υπολογιστών (γνωστό και ως UCI) αναπτύσσει αυτή τη διανομή (βασίζεται πρώτα στο Gentoo και τώρα στο Ubuntu), του οποίου σκοπός είναι να παρέχει τους απαραίτητους πόρους για τη χρήση του Linux σε δημόσια ιδρύματα ή στα ίδια σπίτια. Αυτό το έργο είναι ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να ωριμάσει, αλλά δείχνει ότι παίρνει στα σοβαρά το καθήκον της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού σε όλη την εθνική επικράτεια.

Το Nova σχεδιάστηκε σύμφωνα με την κατάσταση που έχει το νησί σε σχέση με το τεχνολογικό πάρκο του. Λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού, οι κάτοικοι του νησιού στερήθηκαν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Η Κούβα εξακολουθεί να θεωρεί τους υπολογιστές ως αληθινά μουσεία σε άλλες χώρες, οπότε η Nova σχεδιάστηκε για να διατηρήσει αυτά τα συστήματα σε λειτουργία, εκτός από το ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε πιο σύγχρονους υπολογιστές. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξαιρετική δοκιμασία για να δείξει τη μεγάλη συγγένεια που έχει το Linux με το υλικό που έχει μερικά χρόνια στην κορυφή.

Εκτός από αυτούς τους «κοινωνικοοικονομικούς» λόγους, η κουβανική κυβέρνηση εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το έργο ως τρόπος προστασίας της εθνικής της ασφάλειας. Ο Héctor Rodriguez, πρύτανης του Πανεπιστημίου Επιστημών Υπολογιστών, δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα ότι το ιδιοκτησιακό λογισμικό έχει μαύρες τρύπες και κακόβουλο κώδικα για τον οποίο ο τελικός χρήστης δεν γνωρίζει εντελώς. Το Linux, που είναι ελεύθερα προσβάσιμο και τροποποιήσιμο από οποιονδήποτε το επιθυμεί, δεν έχει αυτούς τους κινδύνους.

Παραδόξως, η επίσημη σελίδα τους δεν είναι ακόμα online και Αποκάλυψη εμφανίζεται ως “διακοπείσα”. Επίσης, δεν μπόρεσα να κατεβάσω το ISO σας. Έχει δοκιμάσει κάποιος; Ίσως ένας από τους φίλους μας από Ομάδα χρηστών δωρεάν τεχνολογίας (GUTL) …