Νανοδορυφόροι made in Greece αναμένεται να εκτοξευθούν το 2024, με την Ελλάδα να μπαίνει σε… τροχιά και την εγχώρια διαστημική βιομηχανία να εισέρχεται πλέον σε φάση επιχειρηματικής αξιοποίησης του Διαστήματος.
Κάνοντας πράξη το «space technology made in Greece», για πρώτη φορά, το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα μπαίνει στην αναδυόμενη παγκόσμια αγορά των CubeSats, με στόχο να δημιουργήσει ένα πλήρως λειτουργικό στόλο 13 νανοδορυφόρων, με εμπροσθοφυλακή επτά ελληνικές κοινοπραξίες.
«Και οι επτά κοινοπραξίες, που σχεδιάζουν τα 13 CubeSats, έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται και έχουν πλάνο εκτόξευσης για το 2024. Υπάρχει συστηματικός συντονισμός εντός του οικοσυστήματος, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την επιτυχία τους» αναφέρει, μιλώντας στο powergame.gr ο επικεφαλής του ESA BIC Greece, ο επικεφαλής του ESA BIC Greece, Δρ Jorge -A. Sanchez-P.
Οι επτά κοινοπραξίες, αποτελούμενες από μικρομεσαίες εταιρείες, startups και ελληνικά πανεπιστήμια, ήδη έχουν πιάσει δουλειά, ώστε εντός του 2024 να καταφέρει η Ελλάδα να εκτοξεύσει τους νανοδορυφόρους, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη διαστημική βιομηχανία.
Ήδη για παράδειγμα, η ελληνική Planetek Hellas, επικεφαλής της αποστολής με την επωνυμία Optisat. έχει υπογράψει σύμβαση 1 εκατ.ευρώ με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για τον σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση, τη δοκιμή, εκτόξευση και λειτουργία ενός νανοδορυφόρου.
Στόχος της συγκεκριμένης αποστολής είναι να παρέχει ασφαλή συνδεσιμότητα, χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο τερματικό λέιζερ εν πτήση, το οποίο θα ενισχυθεί από την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία συμπίεσης δεδομένων παρατήρησης γης και ταξινόμησης σύννεφων της Planetek Hellas. Στηριζόμενη σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, η τεχνολογία της Planetek Hellas θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιοι επίγειοι σταθμοί θα καλύπτονται από σύννεφα και θα επιτρέπει στον CubeSat να επιλέγει μόνος του τον καταλληλότερο για την δημιουργία σύνδεσης.
Στην κοινοπραξία μετέχουν επίσης η εταιρεία blockchain BitRezus, η JNP Strategy and Consulting και το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Και οι επτά ήταν καινοτόμοι
Οι 13 νανοδορυφόροι, που θα κατασκευαστούν, επικεντρώνονται σε καινοτόμες εμπορικές εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από τη γεω-επισκόπηση μέχρι τις τηλεπικοινωνίες.
Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της αποστολής με την επωνυμία DUTHSat-2 νανο-δορυφόρος με τη χρήση εξελιγμένης κάμερας θα «βλέπει» μέσα από καπνούς την εξέλιξη μιας φωτιάς ή ακόμη θα μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν μόλυνση στη θάλασσα (π.χ. την ύπαρξη μια πετρελαιοκηλίδας). Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ συμμετέχουν το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και οι ελληνικές εταιρείες Space Asics και Prisma Electronics.
Το EMTech είναι μια πολλαπλή αποστολή CubeSat για τη λήψη εικόνων παρατήρησης της Γης, που υποστηρίζει δράσεις όπως η η χαρτογράφηση της δασοκομίας και η παρακολούθηση της χρήσης γης. Με επικεφαλής την EMTech Space με έδρα την Αθήνα, στην κοινοπραξία συμμετέχουν τέσσερις ελληνικές εταιρείες: Integrated Systems Development, Heron Engineering, Leo Space Photonics και Geosystems Hellas – καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ναυτική Ακαδημία και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Η αποστολή ERMIS θα δημιουργήσει τρεις νανο-δορυφόρους, οι οποίοι θα εφαρμόζουν πρωτόκολλα 5Gκαι IoT (Internet of Things) για την υποστήριξη ασφαλών επικοινωνιών, καθώς και υπερφασματικά δεδομένα παρατήρησης της Γης για την υποστήριξη της γεωργίας ακριβείας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με υπεργολάβους την OQ Technology, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Συστήματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας θα υλοποιήσει κοινοπραξία με επικεφαλής την Prisma Electronics SA και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κατασκευάζοντας ένα μικροδορυφόρο, που θα παρακολουθεί την κατάσταση στο Αιγαίο. Η αποστολή με την επωνυμία MICE-1, μέσω αυτόματης λήψης σήματος συστήματος αναγνώρισης, θα συλλέγει δεδομένα για την παρακολούθηση και την ανάλυση των παραμέτρων λειτουργίας των θαλάσσιων σκαφών.
Με επικεφαλής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή της εταιρείας Prisma Electronics, η αποστολή PeakSat θα κατασκευάσει ένα μικροδορυφόρο, ο οποίος θα αναπτύξει σύστημα οπτικών ασφαλών επικοινωνιών με τη χρήση λέιζερ.
Η αποστολή Phasma, με επικεφαλής το Libre Space Foundation, θα κατασκευάσει τρεις νανοδορυφόρους, οι οποίοι που επεξεργάζονται δεδομένα με τη χρήση συμβατικών τεχνολογιών επικοινωνίας, για να προσφέρουν παρατήρηση στη Γη.
Εμπορικές εφαρμογές
Η κατασκευή των 13 Cube Sats, που χρηματοδοτείται με 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί υποέργο της εμβληματικής δράσης «Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων», προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Την επιλογή των 7 κοινοπραξιών έχει κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA). ΟESA, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών.
Το έργο αναμένεται να διαμορφώσει έναν ισχυρό πυρήνα ανάπτυξης διαστημικής καινοτομίας made in Greece, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα. Επίσης, αναμένεται να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας με την προσθήκη δραστηριοτήτων σχεδίασης και παραγωγής διαστημικών τεχνολογιών αιχμής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων επιστημόνων μηχανικών και τεχνικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.
Τα Cube Sats είναι μικροί δορυφόροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διάφορες διαστημικές αποστολές. Σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1999 από το Cal Poly στις ΗΠΑ και έκτοτε έχουν ανοίξει τον δρόμο λειτουργώντας ως πλατφόρμα χαμηλού κόστους για τη διαστημική έρευνα.
Πηγή: https://www.powergame.gr/