
Μπορεί να επιθυμούμε μερικές αναμνήσεις από τις αναμνήσεις μας να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή, αλλά πολλοί φυσικοί και συναισθηματικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά μας να διατηρούμε πληροφορίες απ΄όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ενθουσιώδεις και χαρούμενοι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης καθώς μεγαλώνουν.
Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε δεδομένα για 991 μεσήλικες και ηλικιωμένους πολίτες των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη που διεξήχθη σε τρεις χρονικές περιόδους: 1995 – 1996, 2004 – 2006 – 2013 – 2014.
Σε κάθε αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια σειρά θετικών συναισθημάτων που είχαν βιώσει τις τελευταίες 30 ημέρες. Στις δύο τελευταίες αξιολογήσεις, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης δοκιμές της μνήμης τους.
Ακόμη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της θετικής επίδρασης και της μείωσης της μνήμης, της ηλικίας, του φύλου, της εκπαίδευσης, της κατάθλιψης, της αρνητικής επίδρασης και της εξωστρέφειας.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η μνήμη εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Claudia Haase, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Northwestern. «Ωστόσο, για τα άτομα με περισσότερο αισιοδοξή στάση ζωής, η μνήμη τους εξασθενούσε όλο και λιγότερο κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας», πρόσθεσε η Emily Hittner, πτυχιούχος διδακτορικού διπλώματος του Northwestern University και επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας.
#menoume_speedy