
Σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα της Γης θα επιστρέψει σε μια φτωχή σε οξυγόνο, πλούσια σε μεθάνιο σύνθεση, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.
Επιμέλεια: Δήμητρα Τάγκα
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το ατμοσφαιρικό οξυγόνο δεν είναι μόνιμο σε κατοικήσιμους κόσμους, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.
Ένας δείκτης πιθανής πλανητικής ζωής είναι μια ανιχνεύσιμη, πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη φυτών και φωτοσύνθεσης. Η σημερινή ατμόσφαιρα με υψηλή οξυγόνωση της Γης αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιόσφαιρας. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής με βάση το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης είναι αβέβαιη, ιδιαίτερα για το μακρινό μέλλον.
Επιστήμονες του Georgia Tech και του Πανεπιστημίου του Τόχο, οι Kazumi Ozaki και Christopher Reinhard μοντελοποίησαν τα συστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών, βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών για να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα των ατμοσφαιρικών συνθηκών στη Γη.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα της Γης θα συνεχίσει να υφίσταται πιθανότατα για άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν μια ταχεία απο-οξυγόνωση την πάει πίσω στα δεδομένα της πρώιμης Γης, πριν το αποκαλούμενο «Great Oxidation Event» (Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης) περίπου 2,5 δισ. χρόνια στο παρελθόν.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η ανίχνευση ατμοσφαιρικού οξυγόνου στη Γη μπορεί να είναι δυνατή μόνο για το 20-30% της ζωής του πλανήτη. Αν το ίδιο ισχύει και για άλλους πλανήτες, τότε απαιτούνται επιπλέον βιοϋπογραφές για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
#menoumespeedy