
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες στο να νιώθουν και να αντιμετωπίζουν συμπεριφορές άλλων.
Ψυχολόγοι από τρία πανεπιστήμα έχουν αναπτύξει το πρώτο «ερωτηματολόγιο ανάγνωσης μυαλού» για να αξιολογήσουν πόσο καλά οι άνθρωποι κατανοούν τι πραγματικά σκέφτονται οι άλλοι.
Μια νέα προσέγγιση στην «ανάγνωση μυαλού» αναπτύχθηκε από ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Μπαθ, Κάρντιφ και Λονδίνου για να βελτιώσει πόσο καλά καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται οι άλλοι. Και αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες από τους άντρες.
Η ανάγνωση του μυαλού, που μερικές φορές αναφέρεται στην ψυχολογία ως «διανοητική σκέψη», είναι μια σημαντική ικανότητα που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε διακριτικά στοιχεία συμπεριφοράς που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος με τον οποίο μιλάμε σκέφτεται κάτι που δεν λέει (π.χ. όταν είναι σαρκαστικός ή όταν λέει ψέματα).
Οι ερευνητές λένε ότι όλοι έχουμε διαφορετικές ικανότητες ανάγνωσης μυαλού, με μερικούς από εμάς να έχουν καλύτερες από άλλους. Το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι καλοί στην ανάγνωση του μυαλού μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις – ιδίως για άτομα με αυτισμό όπου μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικούς αγώνες για την οικοδόμηση ή τη διατήρηση σχέσεων.
Για να εντοπίσει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες και να τους παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη, η ομάδα στο Bath σχεδίασε ένα νέο τεστ ανάγνωσης μυαλού, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα από πάνω από 4.000 αυτιστικούς και μη αυτιστικούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα από ένα απλό, τεσσάρων βημάτων ερωτηματολόγιο ήταν από 4 έως 16 ( 4 που δείχνουν κακές ικανότητες ανάγνωσης μυαλού, 16 που δείχνουν εξαιρετικές ικανότητες). Η μέση βαθμολογία για το ερωτηματολόγιό τους ήταν μεταξύ 12 και 13. Αφού επιβεβαίωσαν στατιστικά ότι το τεστ μετρούσε το ίδιο πράγμα σε άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες απέδειξαν καλύτερη ανάγνωση μυαλού από τους άνδρες.
Η μέθοδος τους, η οποία χρησιμοποιεί μόνο τέσσερις ερωτήσεις για την αξιολόγηση ατόμων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Assessment.
Ο Δρ Punit Shah, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην κοινωνική γνωστική επεξεργασία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ εξήγησε:
«Για να κατανοήσουμε αυτήν την ψυχολογική διαδικασία, χρειαζόμασταν να διαχωρίσουμε την ανάγνωση του νου από την ενσυναίσθηση. Η ανάγνωση του μυαλού αναφέρεται στην κατανόηση του τι σκέφτονται οι άλλοι, ενώ η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την κατανόηση του τι νιώθουν οι άλλοι. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται λεπτή αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική και περιλαμβάνει διαφορετικά δίκτυα εγκεφάλου. Εστιάζοντας προσεκτικά στη μέτρηση της διάγνωσης του μυαλού, χωρίς να το συγχέουμε με ενσυναίσθηση, είμαστε σίγουροι ότι μετρήσαμε την ανάγνωση του νου. Και, όταν το κάνουμε αυτό, διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερες ικανότητες ανάγνωσης μυαλού από ό, τι οι άνδρες.
Ο Δρ Shah πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα αφορούσε περισσότερο την κατανόηση για τις ικανότητες ανάγνωσης μυαλού μας και την παροχή λύσεων σε όσους θα μπορούσαν να αγωνιστούν, ιδιαίτερα στην αυτιστική κοινότητα. Έχουμε δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες σχετικές με τις κοινωνικές καταστάσεις.»
Επιμέλεια: Δήμητρα Τάγκα
Πληροφορίες: University of Bath