Ένας απογευματινός υπνάκος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής ευκινησίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συσχετίστηκε με καλύτερη μνήμη εργασίας και λεκτική ευχέρεια.

Ένας απογευματινός ύπνος μπορεί να συνδέεται με καλύτερη ψυχική ευκινησία, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Psychiatry.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι σχετίζεται με καλύτερη επίγνωση της τοποθεσίας, λεκτική ευχέρεια και μνήμη εργασίας.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι σχετικές νευροεκφυλιστικές αλλαγές που τη συνοδεύουν, αυξάνουν την προοπτική άνοιας, με περίπου 1 στα 10 άτομα άνω των 65 ετών να επηρεάζονται.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα πρότυπα ύπνου τους αλλάζουν, με τον απογευματινό ύπνο να γίνεται πιο συχνός. Ωστόσο, η έρευνα που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με το εάν οι απογευματινοί ύπνοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής παρακμής και της άνοιας σε ηλικιωμένους ή εάν μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας.

Οι ερευνητές το διερεύνησαν περαιτέρω σε 2214 φαινομενικά υγιείς ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών και κατοίκους σε πολλές μεγάλες πόλεις γύρω από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου, της Σαγκάης.

Συνολικά, οι 1534 κοιμήθηκαν το απόγευμα, ενώ οι 680 ​​δεν το έκαναν. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά υγειονομικών ελέγχων και γνωστικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης Mini Mental State (MMSE) για έλεγχο της άνοιας.

Η μέση διάρκεια του ύπνου τη νύχτα ήταν περίπου 6,5 ώρες και στις δύο ομάδες.

Οι απογευματινοί ύπνοι ορίστηκαν ως περίοδοι τουλάχιστον πέντε συνεχόμενων λεπτών ύπνου, αλλά όχι περισσότερο από 2 ώρες, και λήφθηκαν μετά το μεσημεριανό γεύμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό κυμαινόταν από μία φορά την εβδομάδα έως κάθε μέρα.

Οι δοκιμές ανίχνευσης της άνοιας περιελάμβαναν 30 στοιχεία που μετρούσαν διάφορες πτυχές της γνωστικής ικανότητας και της υψηλότερης λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των οπτικο-χωρικών δεξιοτήτων, της μνήμης εργασίας, της προσοχής, της επίλυσης προβλημάτων, της τοπικής ευαισθητοποίησης και της λεκτικής ευχέρειας.

Οι βαθμολογίες γνωστικής απόδοσης MMSE ήταν σημαντικά υψηλότερες μεταξύ των ύπνων απ ‘ότι μεταξύ εκείνων που δεν κοιμήθηκαν. Και υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην επίγνωση της τοποθεσίας, τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και έτσι δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτία. Και δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ή το χρόνο των ύπνων που λήφθηκαν, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό.

Υπάρχουν όμως μερικές πιθανές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις που βρέθηκαν, λένε οι ερευνητές.

Μια θεωρία είναι ότι η φλεγμονή είναι ένας μεσολαβητής μεταξύ των μεσημεριανών ύπνων και των κακών αποτελεσμάτων της υγείας. Φλεγμονώδεις χημικές ουσίες έχουν σημαντικό ρόλο στις διαταραχές του ύπνου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ύπνος ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του σώματος και θεωρείται μια εξελισσόμενη απόκριση στη φλεγμονή. Άτομα με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής κοιμούνται επίσης συχνότερα, εξηγούν οι ερευνητές.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τάγκα, με πληροφορίες από bmj.com.