
Ταχύτατο update μας έδωσε το διαστημόπλοιο Chang’s, που απεστάλη στον δορυφόρο της γης προκειμένου να συλλέξει σεληνιακά πετρώματα, καθώς μια μόλις μέρα μετά την προσγείωσή του απέστειλε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες στη γη.
China’s #ChangE5 probe has collected samples from the surface of the moon. This video captures the moment the spacecraft touches down on the moon. #exclusive pic.twitter.com/wp3Sdu1CNc
— China Xinhua News (@XHNews) December 2, 2020
Η κινέζικη διαστημική εταιρία, αφού μας ενημέρωσε για την ασφαλή προσγείωση της σεληνακάτου μέσω video στο Twitter, δημοσίευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες της μέχρι τώρα αποστολής, με αποκορύφωμα την πανοραμική απαθανάτιση της επιφάνειας του φεγγαριού που απλωνόταν ακριβώς κάτω από τα πόδια του διαστημόπλοιου, πιάνοντας μια οπτική γωνία έως τον ορίζοντα του δορυφόρου.

Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα συγκομιδής πετρώματος από τα εδάφη του φεγγαριού είναι το πρώτο που μπαίνει σε εφαρμογή μετά τη δεκαετία του 70’, με τα παλαιότερα δείγματα βάρους 400kg που έφεραν στη γη οι αμερικάνικες και σοβιετικές αποστολές, να είναι ηλικίας περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών.
Στόχος των ερευνητών αυτή τη φορά είναι να τοποθετήσουν κάτω από το μικροσκόπιο νεώτερα πετρώματα, προκειμένου να βγάλουν πιο συμπαγή συμπεράσματα σχετικά με τη μορφολογία του σεληνιακού εδάφους και με το πως έφτασε στη σημερινή του μορφή.