Οι λεγόμενες «βροχές αστεριών» χαρίζουν συχνά ένα θέαμα εντυπωσιακό στον νυχτερινό ουρανό, για όσους έχουν την τύχη να μένουν μακριά από την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.
Φέτος, και χάριν της Νέας Σελήνης σήμερα στις 15 Νοεμβρίου, ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει ενδεχομένως στο να διακρίνουμε καλύτερα τον χορό των Λεοντίδων Διαττόντων αστέρων, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Πρόκειται για μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, η οποία φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του λέοντα- εξ’ ου και τ’ όνομά της. Συνήθως δημιουργεί πεφταστέρια που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 15 την ώρα, ωστόσο κάποιες φορές -μια στα 33 χρόνια περίπου- δύναται να προκληθεί ένα απίστευτο φαινόμενο, με εκατοντάδες και χιλιάδες αστέρια να διασχίζουν τον ουρανό μέσα σ’ ένα μόλις βράδυ. Η τελευταία τέτοια εντυπωσιακή χρονιά ήταν το 2001.
Κι αν αναρωτιέστε τι ακριβώς προκαλεί την μοναδική αυτή φθινοπωρινή συμφωνία, τα πεφταστέρια που βλέπουμε δεν είναι παρά σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, τα απομεινάρια του οποίου, λόγω της περιστροφής μας γύρω από τον ήλιο, εισέρχονται στην τροχιά της γης κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε το 1865 και μέλλει να ξαναπεράσει από τη Γη το 2031.