Για όσους θεωρούν πως η επιστήμη και η τεχνολογία ουδεμία σχέση δεν έχουν με την ειρήνη, τη δημοκρατία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις αντιμετωπίζουν σαν στείρους, μονοδιάστατους κλάδους χωρίς κοινωνικές προεκτάσεις, η σημερινή μέρα έρχεται να τους διαψεύσει.
Κάθε χρόνο στις 10 Νοέμβρη λοιπόν, γιορτάζουμε τη θέση της επιστήμης στις ζωές μας και την ευγνωμονούμε, καθώς είναι εκεί ακόμα κι όταν δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία της, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.
Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρόνια. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε λίγο πιο προσεκτικά τα βήματα της επιστημονικής προόδου γιατί μας αφορούν άμεσα. Οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο ευγνώμονες.
Η UNESCO ονοματίζει, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, την φετινή στρογγυλή τράπεζα που θα οργανωθεί online ως «Η επιστήμη για την κοινωνία και μαζί μ’ αυτήν για την αντιμετώπιση της πανδημίας», εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες- στόχους για τον οργανισμό:
• Προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για την επιστήμη. Κρίνεται ζωτική η ανταλλαγή γνώσης και πολιτικών γραμμών για πρόληψη και αντιμετώπιση μεταξύ των κρατών, καθώς ο covid-19 σύνορα δεν κοιτά.
• Καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασική υγιεινή.
• Αναθεώρηση της σχέσης ανθρώπου περιβάλλοντος, καθώς ήταν ακριβώς η υπερβολική πίεση στην βιοποικιλότητα και την πανίδα εκείνη που πυροδότησε εξαρχής τη γέννεση του ιού.
Οι ενέργειες των πολυμερών οργανισμών μέλλουν να βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό και την εκλαΐκευση της επιστήμης, προκειμένου κάθε άτομο να μπορεί να κατανοήσει τα μεγάλα διακυβεύματα, ρίσκα και επιτεύγματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η επιστημονική κοινότητα. Η κατανόηση αυτή δύναται να οδηγήσει σε πιο σφαιρική συλλογική σκέψη και σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωή μας.
Ντορίνα Παπαγεωργίου