Τι είναι το James Web Telescope & ποια η χρησιμότητα του;

Το James Webb Space Telescope (JWST) είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που αναπτύχθηκε από την NASA, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε στο διάστημα τον Οκτώβριο του 2021 για να αντικαταστήσει το Hubble Space Telescope, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1990.

Το JWST έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το σύμπαν σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων, των κοντινών υπερβολικών και των μακρινών υπερβολικών ακτίνων. Αυτό θα επιτρέψει στους αστρονόμους να δουν το σύμπαν σε ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση και να ανακαλύψουν νέα μυστήρια για την αρχή του σύμπαντος, τη διαμόρφωση των πλανητών και τη ζωή στο σύμπαν.

Ποια η χρησιμότητα του;

Το James Webb Space Telescope (JWST) έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το σύμπαν σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος και να ανακαλύψει νέα μυστήρια για τη φύση του σύμπαντος. Η χρησιμότητα του JWST περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Εξερεύνηση του παρελθόντος του σύμπαντος: Το JWST θα είναι σε θέση να δει πολύ πιο μακρινά στο παρελθόν του σύμπαντος από ό,τι το Hubble Space Telescope, καθώς θα μπορεί να δει πίσω στο χρόνο που ακολουθεί την άμβλυνση του φωτός λόγω της διαστολής του σύμπαντος. Αυτό θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν τη διαμόρφωση του σύμπαντος σε πρώιμα στάδια και να κατανοήσουν περισσότερο το πώς διαμορφώθηκε ο κόσμος μας.
  2. Έρευνα πλανητών: Το JWST είναι σε θέση να εξετάσει την ατμόσφαιρα πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα και να ανιχνεύσει τα στοιχεία της ζωής στον κόσμο μας και σε άλλους πλανήτες.
  3. Μελέτη αστρικών συστημάτων: Το JWST θα μπορεί να παρατηρεί αστρικά συστήματα και να μελετά τη διάταξη τους

Το James Webb Space Telescope έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους αστρονόμους να δουν στο παρελθόν του σύμπαντος και να εξερευνήσουν το σύμπαν σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων, των κοντινών υπερβολικών και των μακρινών υπερβολικών ακτίνων. Αυτό θα επιτρέψει στους αστρονόμους να ανακαλύψουν νέα μυστήρια για την αρχή του σύμπαντος, τη διαμόρφωση των πλανητών και τη ζωή στο σύμπαν.

Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου αυτού, οι αστρονόμοι θα μπορούν να δουν στην απόσταση εκατομμυρίων ετών φωτός, και έτσι θα μπορούν να διερευνήσουν τη δομή του σύμπαντος, τη διαμόρφωση των αστρικών συστημάτων και την αρχική δημιουργία των αστερισμών και των γαλαξιών.

Τι είναι το Hubble Telescope;

Το Hubble Telescope είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που ονομάζεται έτσι προς τιμήν του αμερικανού αστρονόμου Edwin Hubble, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του σύμπαντος και του μεγάλου απομακρυσμού των γαλαξιών. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε στις 24 Απριλίου 1990 από το διαστημικό σκάφος Discovery και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 540 χιλιομέτρων.

Το Hubble Telescope είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ιστορία της αστρονομίας και έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανόηση του σύμπαντος. Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου, οι αστρονόμοι έχουν μελετήσει τα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, τα αστέρια, τα γαλαξίες και τους κοσμικούς αντικείμενα, όπως οι πλανητικοί νεφέλες και οι κορυφαίες εκρήξεις.

Το Hubble Telescope έχει βελτιώσει σημαντικά την αντίληψή μας για το σύμπαν και έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ανακαλύψουν νέες γνώσεις σχετικά με τη φύση του σύμπαντος.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ Huble τηλεσκοπίου και James Web τηλεσκοπίου

Το τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο James Webb είναι δύο διαφορετικά διαστημικά τηλεσκόπια που χρησιμοποιούνται για να μελετήσουν το σύμπαν και τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά από τη Γη. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι οι ακόλουθες:

  1. Διαφορετικός σχεδιασμός: Το τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα οπτικό τηλεσκόπιο που λειτουργεί στο οπτικό και υπέρυθρο φάσμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το τηλεσκόπιο James Webb είναι ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί κυρίως στο υπέρυθρο φάσμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
  2. Διαφορετική τεχνολογία καθρέφτη: Το τηλεσκόπιο Hubble χρησιμοποιεί έναν ελαφρά κυρτό καθρέφτη με διάμετρο 2,4 μέτρων, ενώ το τηλεσκόπιο James Webb θα έχει έναν αναδιπλούμενο καθρέφτη με διάμετρο 6,5 μέτρων. Αυτό θα επιτρέψει στο τηλεσκόπιο James Webb να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο υπέρυθρο φάσμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από ό,τι το τηλεσκόπιο Hubble.
  3. Τα πιο αδύναμα φωτεινά σημεία στην φωτογραφία του τηλεσκοπίου James Webb είναι γαλαξίες ηλικίας τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ετών. Όμως το τηλεσκόπιο James Webb δε μένει απλά στον εντοπισμό αυτών των αρχαίων γαλαξιών καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και μετρήσεις για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες.
  4. Το άλλο πλεονέκτημα του Webb έναντι του Hubble είναι ο τύπος του φωτός που συλλέγει. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο μια στενή ζώνη γνωστή ως «ορατό φως», αλλά το σύμπαν ενέχει και άλλα είδη φωτός: υπεριώδες φως και ακτίνες γάμμα. Επίσης, υπάρχει το φως χαμηλότερης ενέργειας με μεγαλύτερα μήκη κύματος: υπέρυθρες, μικροκύματα και άλλα.
  5. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συλλέγει ορατό φως, υπεριώδες και λίγο υπέρυθρο. Το Webb είναι κυρίως ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, επομένως βλέπει φως που είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας. Με αυτόν τον τρόπο το Webb μπορεί να δει πιο πίσω στο χρόνο και επομένως πιο μακριά σε σύγκριση με το Hubble.