Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Webb Space για την παρατήρηση ενός σπάνιου κομήτη στο ηλιακό μας σύστημα, έκαναν μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, αλλά συγχρόνως σκόνταψαν και σε ένα νέο μυστήριο.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε νερό στην κύρια ζώνη του κομήτη ή σε ένα κομήτη που εντοπίστηκε στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ των τροχιών των πλανητών Άρη και Δία. Η ανακάλυψη έγινε μετά από 15 χρόνια προσπαθειών από τους αστρονόμους, που χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους παρατήρησης.

Το διαστημικό παρατηρητήριο ανίχνευσε υδρατμούς γύρω από τον Κόκκινο Κομήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να διατηρηθεί παγωμένο νερό σε ένα θερμότερο τμήμα του ηλιακού συστήματος. Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τις διαπιστώσεις των αστρονόμων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Κομήτες εντοπίζονται συνήθως στη Ζώνη Kuiper και στο Νέφος Oort, δηλαδή σε παγωμένες περιοχές πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, όπου μπορούν να διατηρηθούν παγωμένα υλικά που έχουν μείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Οι κομήτες κινούνται σε μακριές τροχιές οβάλ σχήματος γύρω από τον ήλιο, που μπορούν να διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια και έχουν ουρές στις οποίες αναπτύσσονται τα παγωμένα υλικά. Η εμφάνισή τους και οι ουρές από διάφορα υλικά διαφοροποιούν τους κομήτες από τους αστεροειδείς.

Αλλά μια σπάνια υποκατηγορία κομητών, που αποκαλούνται κομήτες της κύριας ζώνης, είναι αντικείμενα στη ζώνη των αστεροειδών, με κυκλικές τροχιές γύρω από τον ήλιο που περιοδικά εμφανίζουν συμπεριφορά κομήτη, όπως η απόρριψη υλικών, κάτι που δημιουργεί την ασαφή εικόνα και την ουρά τους.

Αντί να αποβάλουν παγωμένα υλικά μέσω της εξάχνωσης, όταν ένα στερεό υλικό μεταμορφώνεται απευθείας σε αέριο, οι κομήτες της κύριας ζώνης φαινόταν να εκτοξεύουν σκόνη. Δεδομένης της θέσης στο θερμό εσωτερικό ηλιακό σύστημα, πλησιέστερα στον ήλιο απ΄ ο, τι οι τυπικοί κομήτες, οι  κομήτες της κύριας ζώνης μέχρι τώρα πιστευόταν ότι δεν μπορούσαν να διατηρήσουν πολύ πάγο. Η νέα ανακάλυψη των αστρονόμων έρχεται να δώσει στοιχεία που υποστηρίζουν την θεωρία για το πώς το νερό έγινε ένας σημαντικός πόρος για τον δικό μας πλανήτη στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του. Κομήτες και πλούσιοι σε νερό αστεροειδείς μπορεί να συγκρούστηκαν με τη Γη στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της και έτσι έμεινε νερό στον πλανήτη μας.

«Ο πλούσιος σε νερό κόσμος μας, γεμάτος ζωή και μοναδικός στο σύμπαν, με βάση όσα γνωρίζουμε, είναι ένα μυστήριο. Δεν είμαστε σίγουροι πως έφτασε όλο αυτό το νερό εδώ», δήλωσε η Στέφανι Μίλαμ, συνεργάτιδα του προγράμματος Webb στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων της NASA. Πρόσθεσε εξάλλου ότι «η κατανόησης της ιστορίας της διασποράς του νερού στο ηλιακό σύστημα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε άλλα πλανητικά συστήματα και κατά πόσο θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν πλανήτη σαν τη Γη».

Πηγή:https://www.topontiki.gr/