
Το κατά πόσο τα νευρωνικά δίκτυα έχουν παρόμοιες λειτουργίες με αυτές των ανθρώπων, μελέτησαν πρόσφατα ερευνητές του Τμήματος Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, με επικεφαλής τον Marcelo Bertalmío μαζί με τον Jesús Malo, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
Ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο είναι ένας τύπος τεχνητού νευρωνικού δικτύου, στο οποίο οι νευρώνες είναι οργανωμένοι σε δεκτικά πεδία με έναν τρόπο που μοιάζει πολύ, με αυτόν που είναι οργανωμένοι οι νευρώνες στον οπτικό φλοιό ενός βιολογικού εγκεφάλου. Σήμερα, τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (CNN) μπορεί να τα βρει κανείς σε διάφορα αυτόνομα συστήματα (για παράδειγμα, ανίχνευση και αναγνώριση προσώπου, αυτόνομα οχήματα κ.λπ.). Αυτός ο τύπος δικτύου είναι πολύ αποτελεσματικός σε πολλές μορφές τεχνητής όρασης, όπως στην τμηματοποίηση και την ταξινόμηση της εικόνας, αλλά και σε πολλές άλλες εφαρμογές.
Ακόμη, η δημιουργία των νευρωνικών δικτύων, είναι εμπνευσμένη από το ανθρώπινο οπτικό σύστημα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Vision Research εξετάζει το φαινόμενο των οπτικών ψευδαισθήσεων σε νευρωνικά δίκτυα σε σύγκριση με την επίδρασή τους στην ανθρώπινη όραση.
«Λόγω αυτής της σύνδεσης των CNN με το οπτικό μας σύστημα, σε αυτό το άρθρο θέλαμε να δούμε αν τα νευρωνικά δίκτυα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με το ανθρώπινο οπτικό σύστημα. Ως εκ τούτου, εστιάσαμε στις οπτικές ψευδαισθήσεις. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι εικόνες που ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά από το πώς είναι πραγματικά », εξηγεί ο Gómez Vila, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς εκπαίδευσαν τα CNN για απλές εργασίες που εκτελούνται επίσης από την ανθρώπινη όραση, όπως το denoising και το deblurring. Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι αυτά τα CNN που εκπαιδεύονται υπό αυτές τις πειραματικές συνθήκες, «εξαπατούνται» από τη φωτεινότητα και τις έγχρωμες οπτικές ψευδαισθήσεις με τον ίδιο τρόπο που οι οπτικές ψευδαισθήσεις εξαπατούν τους ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνάδουν με τη μακροχρόνια υπόθεση που θεωρεί τις οπτικές ψευδαισθήσεις χαμηλού επιπέδου ως υποπροϊόν της βελτιστοποίησης σε φυσικά περιβάλλοντα (που ένας άνθρωπος βλέπει στην καθημερινότητά του). Εν τω μεταξύ, αυτά τα αποτελέσματα επισημαίνουν τους περιορισμούς και τις διαφορές μεταξύ του ανθρώπινου οπτικού συστήματος και των τεχνητών νευρωνικών δικτύων CNN.
Με πληροφορίες από το scitechdaily.com