ΚΡΕΠΕΣ

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη

Το εθνικό έδεσμα της Γαλλίας γιορτάζει σήμερα και το προξενείο της χώρας στην Αθήνα, το γιόρτασε ψήνοντας τις διάσημες κρέπες!

Με την ευκαιρία της γιορτής του διάσημου γλυκού ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann και ο sous-chef Ηλίας Βεκρής μαζί με 7 γνωστούς Έλληνες chef παρασκευάσαν κρέπες στους χώρους του κτιρίου οι οποίες στη συνέχεια δοθηκαν σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Για την ιστορία,όπως αναφέρει η wikipedia, να σημειωθεί πως η κρέπα είναι ένα είδος πολύ λεπτής τηγανίτας φτιαγμένη συνήθως από χυλό σιτάλευρου. Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa. Οι κρέπες σερβίρονται με πολλών ειδών γέμιση, από την πιο απλή που είναι ζάχαρη μέχρι ποικίλους συνδυασμούς υλικών.

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Chandeleur σημαίνει κερί, λαμπάδα, και γιορτάζεται η μέρα αυτή στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή τού Χριστού.

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Οι Γάλλοι την ημέρα αυτή ανάβουν τα μεσάνυχτα κεριά, θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο Χριστός είναι το φως τού κόσμου. Οι κρέπες τη μέρα αυτή συμβολίζουν τον ήλιο, την έλευση της άνοιξης και την ευφορία της γης.

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

H συνταγή

Για όσους λαχτάρησαν να γευτούν μια κρέπα, μια συνταγή από το thatslife.gr:

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη

1 κουτάλι του γλυκού αλάτι

1 ½ κούπα γάλα

2 αυγά

3 κουτάλια της σούπας λάδι ή λιωμένο βούτυρο

Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Εκτέλεση:

Βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακάτεψε λίγο με έναν αυγοδάρτη. Πρόσθεσε το γάλα, τα αυγά και το λάδι ή το βούτυρο και ανακάτεψε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα (μπορεί να έχει σβώλους, αλλά όχι ορατό αλεύρι στην επιφάνεια ή μεγάλα κομμάτια στο βάθος).

Βρες ένα μεγάλο (ή και μικρό για mini κρέπες), αντικολλητικό τηγάνι και βάλε το στο μάτι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια φωτιά.

Με μία μικρή κούπα ή (ιδανικά) μία κουτάλα (από αυτές που σερβίρουμε σούπες) τοποθέτησε μια δόση μείγματος στο ζεστό τηγάνι σου.

ΚΡΕΠΕΣ
Γιάννης Παναγόπουλος, eurokinissi

Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Μόλις η κρέπα σου είναι έτοιμη να τη γυρίσεις, θα ξεκολλάει μόνη της από το τηγάνι. Αν η κρέπα σου δε ξεκολλάει, μη προσπαθήσεις να τη γυρίσεις. Πρόσεχε να χρησιμοποιείς σπάτουλα από ξύλο ή σιλικόνη για να γυρίσεις τις κρέπες, έτσι ώστε να μη χαλάσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι.

Μόλις γυρίσεις την κρέπα άσε τη να ψηθεί μερικά λεπτά και από την άλλη μεριά, και ύστερα τοποθέτησέ τη σε ένα πιάτο και επανέλαβε τη διαδικασία με μία ακόμα δόση ζύμης, μέχρι αυτή τη τελειώσει.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να γυρίσεις τις κρέπες σου πάνω από 1-2 φορές. Ανάλογο το πόσο τραγανές ή μαλακές τις θες, όμως, κράτα τες περισσότερη ή λιγότερη ώρα στο καυτό τηγάνι.