Το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο, εδώ και καιρό αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Πλέον, για πρώτη φορά έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, μια εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο για την βιομηχανία φαγητού παγκοσμίως.
Οι «κοτομπουκίες», που παράγονται από την αμερικανική εταιρεία Eat Just, έχουν εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης και πράγμα που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις διατροφικές συνήθειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που καλλιεργούν στα εργαστήρια τους κοτόπουλο, βόειο κρέας και χοιρινό, με σκοπό να μειώσουν τον αντίκτυπο της βιομηχανικής ζωικής παραγωγής στις κλιματικές και φυσικές κρίσεις.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 130 εκατομμύρια κοτόπουλα σφάζονται κάθε μέρα, όπως και 4 εκατομμύρια χοίροι. Από όλα τα θηλαστικά στη Γη, το 60% είναι ζώα, το 36% είναι άνθρωποι και μόνο το 4% είναι άγρια.
Τα κύτταρα των ζώων που χρησιμοποιούνται από την Eat Just αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρα 1.200 λίτρων και στη συνέχεια συνδυάζονται με κάποια άλλα φυτικά συστατικά. Όσον αφορά την ποσότητα των “εργαστηριακών κοτομπουκιών”, η εταιρία είχε πει πως η αρχική διαθεσιμότητα θα ήταν περιορισμένη, παρόλα αυτά, οι κοτομπουκίες θα πωλούνται σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη. Το προϊόν αρχικά προβλεπόταν να είναι πιο ακριβό από το κανονικό κοτόπουλο μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή, αλλά τελικά, όπως δήλωσε η εταιρεία, θα είναι φθηνότερο.
Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη της διαδικασίας προέρχονταν από μια τράπεζα κυττάρων και δεν απαιτούσαν τη σφαγή ενός κοτόπουλου επειδή τα κύτταρα μπορούν να ληφθούν από βιοψίες ζωντανών ζώων. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στα αναπτυσσόμενα κύτταρα προέρχονταν όλα φυτά.
Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες τρώνε περισσότερο κρέας απ’ όσο θα έπρεπε. Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη δράση που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να σώσει το περιβάλλον.