Δε χρειάζεται να βαυκαλιζόμαστε για ακόμα μια φορά σχετικά με την κορυφαία θέση που κατέχει η ελληνική κουζίνα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή· αυτή τη φορά το έκανε η Guardian για μας!
Αφορμή για το σχετικό άρθρο-αφιέρωμά στάθηκε η επίσκεψη της Susan Smillie, συντάκτριας της βρετανικής ειδησεογραφικής εφημερίδας, στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθε σε επαφή με το φτωχό πλην τίμιο κουνέλι στιφάδο.
Φυσικά, αποθέωσε τη γεύση του και το χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ως το ιδανικό «πάντρεμα» ανατολίτικης κι ελληνικής κουζίνας.
Το μυστικό σύμφωνα με την ίδια βρίσκεται στον ακαταμάχητο συνδυασμό παραδοσιακών ελληνικών μυρωδικών, όπως είναι η ρίγανη και το θυμάρι, με κορυφαία μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας, όπως είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το μπαχάρι.
Μεταξύ σουβλακίου, τζατζικιού και μουσακά λοιπόν, η Smillie ψηφίζει δαγκωτό στιφάδο, καθώς το θεωρεί ως το αντιπροσωπευτικότερο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, και νοστιμότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα μαζί.
Κι ενώ εξυμνεί την αξία και την ιδιαιτερότητά του, αναγνωρίζει ταυτόχρονα πως βασικός λόγος που δε βρίσκεται στο μενού κάθε ελληνικού εστιατορίου, στέκεται ο ιδιαίτερα αργός ρυθμός μαγειρέματος που απαιτείται, ώστε το φαγητό να αποκτήσει αυτή τη ζουμερή, ανεπανάληπτη γεύση που το κάνει τόσο περιζήτητο.
Κλείνοντας, η αρθρογράφος δηλώνει πως η γαστρονομική αυτή εμπειρία ξύπνησε τον σεφ μέσα της, καθώς ανυπομονεί να μαγειρέψει το δικό της, σπιτικό κουνέλι στιφάδο, βάζοντας στην κατσαρόλα, εκτός από την μαεστρία της, πολλά, μα πάρα πολλά κρεμμύδια!