Τα Χριστούγεννα φημίζονται για το δέντρο, το τζάκι, τα δώρα και τα ξωτικά. Όμως αυτό που πραγματικά περιμένουμε όλοι, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι τα γλυκά! Σιροπιαστά, με σοκολάτα, με άχνη, όλα τους λαχταριστά σε περιμένουν κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σκορπώντας αρώματα μας βάζουν όλους σε πειρασμό!
Πάμε να δούμε τώρα τα 5 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
6.Buche de Noël ή αλλιώς Χριστουγεννιάτικος γαλλικός κορμός
Ό μύθος θέλει το γλυκό αυτό να συμβολίζει την εστία. Ενα μέρος ζεστό στο οποίο μαζεύονται όλοι στους κρύους χειμώνες, όταν ο Ναπολέων Ι έβγαλε τα τζάκια εκτός νόμου επειδή θεωρούσε ότι ο κρύος αέρας από την καμινάδα ήταν βλαβερός για την υγεία των Γάλλων πολιτών.
5. Ιταλικό Πανετόνε
Το γνωστό σε όλους μας Πανετόνε προέρχεται από το Μιλάνο. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη σημασία του ονόματος του. Κάποιοι λένε ότι σημαίνει μικρό ψωμί από τη λέξη “panetto” ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη φράση «pan del ton» που σημαίνει «πολυτελές ψωμί». Μια πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία αναφέρει πως ουσιαστικά σημαίνει “Το ψωμί του Τόνι”,(Pan di Toni). Ο Τόνι ήταν ένας απλός φούρναρης λειχε την αρμοδιότητα να επιμεληθεί το εορταστικό τραπέζι. Αποκοιμήθηκε κατα το ψήσιμο κάποιων ψωμιών, με αποτέλεσμα να καούν. Απεγνωσμένος να σώσει το φαγητό, σκέφτηκε να προσθέσει, αυγά μέλι, σταφίδες το οποίο θα παρουσίαζε σαν γλυκό ψωμί ως δώρο στον οικοδεσπότη!
4. Μπισκότα Gingerbread
Πολλοί πιστέυουν ότι τα μπισκότα αυτά είναι κλασσική Αμερικανιά. Κι όμως! Έχουν μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το 992 μ.Χ όπου ο μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης μετακόμισε στη Γαλλία και έδειξε τη συνταγή στου ψωμιού στους Γάλλους Χριστιανούς. Εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον 15ο αιώνα χρησιμοποίησαν τη συνταγή στη Σουηδία κάποιες καλόγριες σε σχήμα παραθύρου για να στολίσουν τα μοναστήρια τους τα Χριστούγεννα!
3. Δίπλες
Προέρχονται από τη Μάνη και είναι από τα πιο ιστορικά ελληνικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν τα αυγά ήταν δυσέρευτα, αποφάσισαν να κάνουν ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται, και τέλος περιχύνονται με μέλι και καρύδι.
2. Κουραμπίεδες
Πολλοί διεκδικούν την πατρότητα του κουραμπιέ! Πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα όταν διαδόθηκε στην περιοχή ζάχαρη. Κουραμπιέδες υπάρχουν στις Βαλκανικές χώρες, στην Ελλάδα την Τουρκία μέχρι και στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας. Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya)
1. Μελομακάρονα
Προσωπικός νικητής τα μελομακάρονα! Είτε με σοκολάτα, είτε απλά με το σιροπάκι τους, τα μελομακάρονα μπορούν να σου πάρουν το μυαλό κι ας μην είναι Χριστούγεννα!
Οι ρίζες του γλυκού προέρχονται από το νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα. Πως έχουμε εμείς το κονιακ με τα παξιμάδια; Ε, στον μεσαίωνα έτρωγαν την μακαρωνία. Αδιευκρίνηστο παραμένει πως αυτές οι ψυχόπιτες (μακαρία), βούτηξαν στο μέλι και το καρύδι, όμως ευχαριστούμε πολύ όποιον το σκέφτηκε για πρώτη φορά.