Meeting

Για τον βετεράνο των Meetings, Tim Denning ο οποίος γράφει για το CNBC και το Business Insider, υπάρχει ένα μυστικό για να μπορέσει κανείς να συμμετέχει και να κερδίσει τα πάντα από μια επαγγελματική σύσκεψη, είτε αυτή γίνεται δια ζώσης, είτε γίνεται εξ αποστάσεως. Το μυστικό έχει να κάνει με ένα χαρακτηριστικό που συνήθως έχουν οι ήσυχοι άνθρωποι: Ξέρουν να ακούνε.

Οι συναντήσεις μου έδωσαν ένα πολύτιμο μάθημα: παρακολουθήστε τους ήσυχους ανθρώπους. Υπάρχουν κάποια άτομα που παρευρίσκονται σε συναντήσεις και σπάνια τους προσέχει κανείς. Δεν λένε τίποτα. Μπορεί να συμμετέχει κανείς σε δέκα συναντήσεις μαζί τους και να μην τους ακούσει να λένε ούτε μια λέξη. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια λέει το ρητό. Και πράγματι, οι άνθρωποι που προτιμούν να ακούν παρά να μιλούν στις συσκέψεις καταφέρνουν να αποκομίζουν κάθε φορά όλο και κάτι παραπάνω. Με κάθε συνάντηση, γίνονται πιο έξυπνοι, χωρίς να λένε τίποτα.

  • Αντί να γίνουν οι ίδιοι θορυβώδεις, παρατηρούν τους θορυβώδεις τύπους.

Κάποτε φρόντιζα να μιλάω πολύ στις συσκέψεις που λάμβανα μέρος. Πλέον προτιμώ να ακούω περισσότερο και να κάθομαι ήσυχος. Δυσκολεύομαι αρκετά να κάνω κάτι τέτοιο, καθώς είναι κόντρα στη φύση μου, αλλά τουλάχιστον έχω διδαχθεί ήδη πολλά από τους ανθρώπους που έχουν αυτή την ικανότητα.

  • Το πιο δυνατό άτομο στο δωμάτιο δεν είναι αυτό που μιλά πιο δυνατά ή μιλά περισσότερο από τους άλλους.

Το πάθος για άνοδο στην εργασία αλλά και η εξασφάλιση κάποιου “τίτλου” οδηγούν συχνά τους ανθρώπους στο να κάνουν ηλίθια πράγματα. Έτσι λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια τους καταλήγουν να μιλούν πολύ με τρόπο έντονο, ώστε να έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Μπορείτε να έχετε έναν τίτλο σήμερα και να τον πάρετε αύριο. Αυτό που καταστρέφει μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποι που δεν ακούνε. Νομίζουν ότι γνωρίζουν την αγορά, αλλά στην πραγματικότητα δεν την γνωρίζουν καθόλου. Η γνώση δεν χρειάζεται να φωνάξει για να αποδείξει ότι υπάρχει. Αντίθετα, όσοι την έχουν, κρατούν σημειώσεις και δίνουν προσοχή σε αυτό που συμβαίνει. Όταν τελειώσει η συνάντηση επιστρέφουν στο γραφείο τους και βοηθούν στην ολοκλήρωση της λίστας των εργασιών.

  • Το άτομο που μιλά πιο δυνατά και περισσότερο στη συνάντηση δεν είναι το πιο έξυπνο.

Αντίθετα, τα άτομα αυτά με την φλυαρία τους και την ένταση τους, καταλήγουν να πνίγουν τις λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν αυτοί που κάνουν την πραγματική δουλειά.
Είναι εντάξει να είναι κανείς σιωπηλός στις συσκέψεις. Η στάση αυτή δεν σε καθιστά “χαμένο”, αλλά σε κάνει έξυπνο.

  • Οι έξυπνοι ομιλητές ξέρουν πότε να κλείσουν την τοποθέτησή τους.

Φυσικά υπάρχουν στιγμές που θα σας ζητηθεί να μιλήσετε για ένα θέμα. Δεν μπορείτε να λέτε όχι ή να μην μιλάτε ποτέ. Το μυστικό βρίσκεται στο να εκφράσετε με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις την ιδέα σας και να επισημάνετε τα καίρια σημεία. Στη συνέχεια, μόλις πείτε αυτά που χρειάζεται να πείτε στο συντομότερο δυνατό χρόνο, μπορείτε να κλείσετε την τοποθέτησή σας.
Άλλωστε το να ξέρεις πότε πρέπει να μην μιλάς είναι τέχνη. Εάν μπορείτε να μάθετε να κλείνετε την ομιλία σας τις σωστές στιγμές, μπορείτε να ακούσετε όσα λέγονται την στιγμή που δεν μιλάει κανείς.

  • Οι έξυπνοι συμμετέχοντες ξέρουν πότε να ακούσουν και να μάθουν.

Το κλειδί βρίσκεται στο να μάθει κανείς να ακούει. Το να ακούει κανείς είναι το κλειδί για να αλλάξει τη ζωή του. Γιατί; Όταν ακούς μαθαίνεις. Όταν δούλευα μια δουλειά και βρισκόμουν έξω από τα νερά μου, έχοντας απέναντι μου μια εταιρεία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, βρήκα τον τρόπο για να μάθω: Συμμετείχα στην συνάντηση και δεν έλεγα τίποτα κι έτσι έμαθα τι έκανε ο πελάτης και πώς λειτουργεί η επιχείρηση του εργοδότη μου. Κανείς σε αυτές τις συναντήσεις δεν ανακάλυψε ποτέ ότι δεν είχα ιδέα!

  • Όταν ακούτε, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι ξέρετε τι κάνετε. Και μάντεψε: Θα ξέρετε τι κάνετε αν ακούσετε.

Θυμάμαι που άκουσα έναν άντρα (ξέχασα το όνομά του) που προτιμούσε να ακούει τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που συμμετείχε. Χρησιμοποιώντας την τέχνη της ακρόασης, κατόρθωσε να εξασφαλίσει συνάντηση με τους δύο ιδρυτές της Google.
Το μόνο που έκανε ήταν να παρακολουθεί και να κλείσει, και απλώς να προσφερθεί να πάρει τις σημειώσεις της συνάντησης. Κανείς δεν τον ρώτησε κάτι ποτέ. Αυτό που έμαθε σε αυτές τις συναντήσεις άλλαξε εντελώς τη ζωή του. Διακρίθηκε πολύ πιο γρήγορα στην καριέρα του, επειδή ήταν μπροστά από τους υπόλοιπους, χάρη στα όσα αποκόμισε από τις  συναντήσεις που παρακολούθησε.

 

  • Επαινείτε την ησυχία, όχι τον τον θόρυβο.

Στόχος μου στις συναντήσεις τώρα είναι να είμαι το λιγότερο θορυβώδες άτομο στην αίθουσα. Εξάλλου, υπάρχει πολύ ένταση στις συναντήσεις με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται τίποτα. Η επιθυμία σας να ακουστεί η γνώμη σας σε συναντήσεις θα μπορούσε να σας στερήσει τη γνώση, γιατί το “εγώ” σε κάνει να μιλάς πολύ. Εάν μάθετε να μην δίνετε χώρο στον εγωισμό σας και να αντιληφθείτε τη αξία σας, θα καταλήξετε να λέτε λιγότερα στις συναντήσεις.

Το πιο δυνατό άτομο στο δωμάτιο είναι ο πιο χαζός γιατί δεν γνωρίζει ή έχει την πειθαρχία να είναι συνοπτικός.  Μην κάνετε τη ζωή σας τραγωδία μιλώντας πάρα πολύ στις επαγγελματικές συναντήσεις.

Άλλωστε οι ήσυχοι άνθρωποι είναι αυτοί που αλλάζουν τον κόσμο, επειδή ακούνε πράγματα που δεν ακούνε άλλοι. Μελετήστε λοιπόν αυτά τα πανέμορφα ήσυχα πλάσματα.
Μπορείτε κι εσείς να είστε ήσυχος άνθρωπος αν το επιλέξετε, αλλά πρώτα πρέπει να δείτε τη μαγεία των ήσυχων ανθρώπων, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη σιωπή.

Πηγή: medium.com

Απόδοση: Άννα Σαϊνίδου