Δεν είναι συμπάθεια, αλλά ούτε και ευαισθησία. Δεν έχει να κάνει με την νοημοσύνη, αλλά ούτε με την φιλοσοφία του καθενός. Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια ικανότητα εντελώς διαφορετική και συνήθως την βρίσκει κανείς ανεπτυγμένη στους ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Γιατί όμως αυτή η δεξιότητα, είναι υπερδύναμη; Ας το εξετάσουμε λίγο καλύτερα.
Τα άτομα με ενσυναίσθηση, μπορούν να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και τα μηνύματα που πλανώνται στον αέρα χωρίς να επικοινωνήσουν λεκτικά με τους άλλους. Αυτόματα μπορούν να νιώσουν τα βαθύτερα νοήματα που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις, όπως και τα συναισθήματα που τα πυροδοτούν. Ένα ενσυναισθητικό άτομο ποτέ δεν θα σταθεί στα όσα του λέτε καθώς ταυτόχρονα θα ακούει και όσα δεν λέγονται. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει μεταφυσικές ικανότητες ή πως μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Σημαίνει πως απλά έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα των άλλων με ευκολότερο τρόπο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Οπότε, εκ των πραγμάτων κοπιάζει λιγότερο για να τους καταλάβει.
Τα άτομα με ενσυναίσθηση βρίσκουν ευκολότερα τρόπους να ικανοποιούν τις ανάγκες των άλλων
Συχνά, δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις τις ανάγκες μας στους άλλους, καθώς πολλές φορές δεν τις ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις σχέσεις μας, αφού αντιδρούμε λάθος τρόπους δίνοντας διαφορετικά μηνύματα από αυτά που θα θέλαμε. Ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση λοιπόν, μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει αυτές τις ανάγκες και να τις καλύψει (στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό) ή να βοηθήσει το άλλο άτομο να αντιληφθεί τι του συμβαίνει. Η συνήθης τακτική των ενσυναισθητικών, είναι να στρέφει την προσοχή “προς τα μέσα”. Ο ενσυναισθητικός δεν θα σου πει ποτέ τι πρέπει να κάνεις. Αντίθετα θα σε βοηθήσει να βρεις την λύση από μόνος σου και να κάνεις αυτό που είναι καλύτερο για εσένα.
Γιατί οι ενσυναισθητικοί τα πάνε καλύτερα στην εργασία
Λένε πως το 80% των δυσκολιών σε ένα εργασιακό περιβάλλον, έχει να κάνει με την καλή επικοινωνία και την συνεργασία με τους συναδέλφους. Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, μπορούν πολύ ευκολότερα να αναπτύξουν ομαλές συνεργατικές σχέσεις, καθώς μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των συναδέλφων τους, αλλά και να διαχειριστούν καλύτερα καταστάσεις κρίσεων. Το γεγονός αυτό τους καθιστά απαραίτητους σε μία δουλειά, καθώς συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Η σκοτεινή πλευρά της ενσυναίσθησης
Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η ενσυναίσθηση αν δεν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο άτομο που την έχει. Αυτή η συνεχής σύνδεση και αντίληψη των συναισθημάτων και αναγκών των άλλων μπορεί να καταλήξει βασανιστική, καθώς στην προσπάθειά του ενσυναισθητικού να βρίσκει λύσεις για να προβλήματα των άλλων, μπορεί να χάσει τον εαυτό του. Ακόμη, η συνεχής ανάγκη του για προσφορά μπορεί να του προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς η φύση του, η οποία είναι φτιαγμένη για να βοηθάει, έρχεται σε σύγκρουση με τις ανάγκες του και τις απαιτήσεις του από τους άλλους. Στις περιπτώσεις λοιπόν που αυτά μπλέκονται μεταξύ τους, ο ενσυναισθητικός δυσκολεύεται πραγματικά να επικοινωνήσει με τους γύρω του.
Η λύση βρίσκεται στα όρια
Η ενσυναίσθηση οδηγεί τα άτομα να προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους να γίνουν καλύτεροι, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τους βάζουν κάποια όρια, ώστε να τους διδάξουν ποιο είναι το “σωστό”. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίστευτα κουραστικό και δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ, καθώς δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί κανείς να αλλάξει τους άλλους. Μαθαίνοντας λοιπόν το ενσυναισθητικό άτομο να βάζει όρια στον εαυτό του, αλλά και να αποδεχθεί πως κάποιοι άνθρωποι δεν λειτουργούν όπως αυτό, όχι μόνο μπορεί να έχει μια πολύ πιο λειτουργική ζωή, αλλά επιπλέον, μπορεί να κάνει την ενσυναίσθηση υπερδύναμη!
Άννα Σαϊνίδου