
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός- WMO επιδιώκει την επαλήθευση της αναφερόμενης τιμής θερμοκρασίας 48,8 ° C, στη Σικελία της Ιταλίας, στις 11 Αυγούστου 2021 και να διαπιστώσει εάν πρόκειται για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη.
Η παρατήρηση έγινε από έναν μετεωρολογικό σταθμό που διαχειρίζεται ένα περιφερειακό αγρομετεωρολογικό δίκτυο και όχι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας. Σημειώθηκε κατά τη διάρκεια έντονου καύσωνα στην Ιταλία, την Ισπανία και τμήματα της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με τα κλιματικά αρχεία του WMO, το τρέχον επαληθευμένο ρεκόρ της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη είναι 48,0 ° C, η οποία καταγράφηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.
“Ο WMO εξετάζει ενεργά αυτήν την παρατήρηση, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε την εγκυρότητά του”, δήλωσε ο εισηγητής του WMO Weather and Climate Extremes, Καθ. Randall Cerveny.
«Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα αρχεία επαληθεύονται για λόγους επιστημονικής κατανόησης και ακρίβειας », δήλωσε ο καθηγητής Cerveny, ο οποίος επιβλέπει το επίσημο κλιματικό αρχείο του WMO.
Η έντονη ζέστη στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική έπεται ενός ακραίου κύματος καύσωνα – συνοδευόμενο από καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία – νωρίτερα τον μήνα. Ο Αύγουστος είναι συνήθως ζεστός και ξηρός στην περιοχή της Μεσογείου. Ωστόσο, οι θερμοκρασιακές τιμές που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι είναι ακραίες και τυπικές αυτών που αναμένονται από την κλιματική αλλαγή.
«Επί του παρόντος, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή υψηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα που επηρεάζει μεγάλο μέρος της Μεσογείου, καθώς και τη βόρεια Αφρική. Αυτό το σύστημα υψηλών πιέσεων οδηγεί σε μια βύθιση στην ατμόσφαιρα που συμπιέζει τον αέρα και στη συνέχεια τον θερμαίνει-αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως θερμικός θόλος. Επιπλέον, κάτω από ένα σύστημα υψηλών πιέσεων, οι άνεμοι τείνουν να είναι ασθενείς, επομένως η θερμότητα δεν διαχέεται και αυτό συμβάλλει περαιτέρω στο να γίνουν όλο και θερμότερες συνθήκες και σε συνδυασμό με τη θερινή θερμότητα από τον ήλιο », δήλωσε ο Bob Stefanski, επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Υπηρεσιών Κλίματος του WMO.
Καθώς ο καύσωνας συνεχίζεται, είναι πιθανό τα εθνικά ρεκόρ να καταρριφθούν τις επόμενες ημέρες, σε χώρες όπως η Ισπανίας, όπου το τρέχον ρεκόρ είναι 47,3 βαθμοί Κελσίου, στην Cordoba το 2003. Η Τυνησία επίσης φέρεται να σημειώνει νέα ρεκόρ θερμοκρασίας.
Το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε έντονη – και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοφανής ζέστη σε μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, όπως στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά με θερμοκρασία 49,6 ° C. Η θερμότητα στη Βόρεια Αμερική συνοδεύτηκε από πυρκαγιές, που επιδεινώθηκαν από την ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ.
Κλιματική αλλαγή
Η νέα Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγη- IPCC που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναφέρει ότι με την κλιματική αλλαγή παρατηρούμε πιο συχνές και σοβαρές εκδηλώσεις υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που θα συνεχιστεί στο μέλλον.
Το περιφερειακό δελτίο της IPCC για την Ευρώπη αναφέρει ότι «Η συχνότητα και η ένταση των θερμών ακραίων φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων καύσωνων, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από το σενάριο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τα κρίσιμα όρια που σχετίζονται με τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους προβλέπεται να ξεπεραστούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 ° C και υψηλότερα ».
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου – τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αφρική – έχει αυξηθεί περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η IPCC αναφέρει ότι, για την Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, θα υπάρξει «Προβλεπόμενος συνδυασμός μεταβολής των κλιματικών επιπτώσεων (θέρμανση, ακραίες θερμοκρασίες, αύξηση ξηρασίας και ξηρότητας, μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση των ευνοϊκών συνθηκών για πυρκαγιές, μέση και ακραία στάθμη της θάλασσας, μείωση της κάλυψης χιονιού και μείωση της ταχύτητας του ανέμου) στα μέσα του αιώνα και σε υπερθέρμανση του πλανήτη τουλάχιστον 2 ° C και άνω.
Για τη Μεσογειακή Βόρεια Αφρική, η έκθεση προβλέπει μείωση της μέσης βροχόπτωσης, αύξηση των καιρικών συνθηκών που ευνοούν πυρκαγιές και μείωση της μέσης ταχύτητας των ανέμων, καθώς και αυξήσεις των μετεωρολογικών, υδρολογικών, γεωργικών και οικολογικών ξηρασιών.
Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν ακριβώς πότε θα καταρριφθούν αυτά τα ρεκόρ, αλλά η Ευρώπη θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τιμές άνω των 50 βαθμών Κελσίου στο μέλλον.