
Τα τελευταία χρόνια επιδιώκεται μια σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα όσον αφορά την ανακύκλωση, την μείωση των πλαστικών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τάγκα
Μια αξιοσημείωτη και πρωτότυπη προσπάθεια είναι αυτή της Followgreen, μια ψηφιακή πλατφόρμα-εφαρμογή που ενώνει τους Δήμους με πολίτες, σχολεία, κοινωνικές δομές και τοπικές επιχειρήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση της προστασίας του περιβάλλοντος. Με σύνθημα Followgreen-Follow your City, μια ομάδα τριών ατόμων και με διεθνή εμπειρία δημιούργησε αυτήν την ιδέα.
Ο εκπρόσωπος της Followgreen, Λεβέντης Παναγιώτης μίλησε στο speedynews.gr και μας εξήγησε πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, του στόχους και τους δήμους που συμμετέχουν, ανάμεσά τους και δήμοι της Νομού Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε και ο ίδιος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επιβράβευσης των πολιτών γύρω από την ανακύκλωση. Τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2017 από τρία άτομα και το χαρακτηρίζει ως μια οικογενειακή ιδέα.
«Ο αρχικός στόχος ήταν η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στους δήμους καθώς παρατηρούσαμε ότι δεν υπήρχε επαρκή ενημέρωση όσον αφορά τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης των υλικών αγαθών και σε ποια σημεία μπορούν να ανακυκλώνουν οι πολίτες. Μέσω των δήμων, προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε και έχοντας δημιουργήσει και σχολικούς διαγωνισμούς, ευαισθητοποιούμε έτσι τους μαθητές αλλά και τους μεγαλύτερους», δήλωσε ο κ.Λεβέντης.
Στο www.followgreen.gr, οι πολίτες μαθαίνουν πως μπορούν κάνοντας απλά, καθημερινά πράγματα -όπως να διαβάζουν ένα άρθρο, να παίζουν ένα κουίζ, να παρακολουθούν ένα βίντεο ή να ανακυκλώνουν στον δήμο τους – να συγκεντρώνουν πόντους. Πόντοι που εξαργυρώνονται εύκολα σε παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές επιχειρήσεις. Για το πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα και τα βήματα εγγραφής, μπορείτε να τα βρείτε και εδώ.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε δήμους οι οποίοι μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας και των εργαζομένων τους πηγαίνουν στα σχολεία και μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα υλικά των μαθητών από τους κάδους που έχει τοποθετήσει η Followgreen. Τα υλικά ανάλογα με το βάρος τους μετατρέπονται σε πόντους επιβράβευσης για τα παιδιά και στο τέλος κερδίζουν ένα δώρο, προσφορά του εκάστοτε δήμου. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι σχολικοί διαγωνισμοί.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι τα παιδιά να μαζεύουν διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης με τη βοήθεια των γονέων τους και να τα μεταφέρουν στο σχολείο με απώτερο σκοπό να ανακυκλωθούν. Μια κίνηση που ενημερώνει-μορφώνει τους μαθητές σε ότι αφορά την επαναχρησιμοποίηση υλικών», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Followgreen.
Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 22 Δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν οι εξής δήμοι:
- Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος συμμετέχει εδώ και 3 χρόνια στην εφαρμογή και σημειώνει μεγάλη ανταπόκριση με 1900 ενεργά μέλη
- Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τρία χρόνια επίσης εφαρμογής του προγράμματος με 900 ενεργά μέλη
- Ωραιοκάστρου, ξεκίνησε να εφαρμόζει την ιδέα της Followgreen πριν από 6 μήνες περίπου, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η δράση για ένταξη περισσότερων δήμων.
«Η ανταπόκριση των μαθητών είναι τεράστια. Είναι ακόμη στην αρχή αλλά πιστεύουμε ότι οι σχολικοί διαγωνισμοί είναι η ναυαρχίδα του προγράμματος και τα παιδιά επιβραβεύονται μέσα από αυτό. Απευθυνόμαστε κυρίως σε μικρούς μαθητές αλλά υπάρχουν και εικαστικοί διαγωνισμοί για γυμνάσια και λύκεια όπου φτιάχνουν για παράδειγμα κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά», υπογραμμίζει ο κ.Λεβέντης. Οι θεματικές που δημιουργούν με βασικό στόχο την ανακύκλωση ποικίλουν τόσο σε σχολεία όσο και σε δήμους.
Ένα ακόμη εγχείρημα που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι τα «Πράσινα Σημεία» στους δήμους, χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Οι πολίτες ουσιαστικά, θα μπορούν να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους στο Πράσινο Σημείο και ακολουθώντας κυκλική διαδρομή θα καθοδηγούνται από κατάλληλη σήμανση στα συγκεκριμένα σημεία χωριστής συλλογής των υλικών, τα οποία στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.
Στατιστικά 2019-2020 από τους σχολικούς διαγωνισμούς
Πανελλαδικά συμμετείχαν 270 σχολεία, 40.000 μαθητές και συλλέχθηκαν 80.565 ανακυκλώσιμα κιλά.