Το Βερολίνο βλέπει προοπτικές δημιουργίας μιας «νέας αγοράς» αποθήκευσης του άνθρακα.

Με τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος των Πρασίνων, η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία προωθεί νομοθεσία που θα επιτρέψει τη μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος, μια πολυσυζητημένη αλλά αναπόδεικτη λύση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας σε συνάντηση βιομηχανικού συνδέσμου στη Νορβηγία, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Κλιματικής Δράσης, δήλωσε ότι υπάρχουν προοπτικές δημιουργίας μιας «νέας αγοράς» αποθήκευσης του άνθρακα, ειδικά στις ρυπογόνες βιομηχανίες τσιμέντου και ασβέστη.

«Για τον λόγο αυτό, η Γερμανία ετοιμάζει στρατηγική διαχείρισης άνθρακα προκειμένου να καταρτίσει νομοθεσία για τη χρήση αυτών των τεχνολογιών αυτό το έτος, μέχρι τα μέσα του 2023».

Διοξείδιο του άνθρακα από ρυπογόνες βιομηχανίες θα μπορούσε δυνητικά να αποθηκευτεί σε εξαντλημένα πεδία φυσικού αερίου και πετρελαίου, ή ακόμα και σε αλμυρούς υδροφόρους ορίζοντες.

Μια άλλη λύση είναι η διοχέτευση του διοξειδίου του άνθρακα σε βασαλτικά πετρώματα, μια προσέγγιση που δοκιμάζει η ισλανδική εταιρεία Carbfix.

Σε αυτή την περίπτωση, το  CO2 διαλύεται σε νερό και διοχετεύεται σε γεωτρήσεις. Εκεί, το όξινο ανθρακούχο νερό αντιδρά με το βασαλτικό πέτρωμα και μετατρέπεται σε στερεά ανθρακικά άλατα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Με άλλα λόγια, το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε αδρανές πέτρωμα.