Το παγόβουνο A-74, περίπου 1,5 φορές το μέγεθος του Παρισιού, δημιουργήθηκε από την παγωμένη κρηπίδα πάγου “Brunt ice shelf” της Ανταρκτικής νωρίτερα φέτος.
Τους τελευταίους έξι μήνες, παρέμεινε κοντά στην κρηπίδα από την οποία αποκόπηκε, λόγω κυρίως των ωκεάνιων ρευμάτων. Στις αρχές Αυγούστου, ισχυροί ανατολικοί άνεμοι περιέστρεψαν το παγόβουνο γύρω από το δυτικό άκρο της κρηπίδας “Brunt”, συγκλίνοντας ελαφρώς πριν συνεχίσει την πορεία προς τα νότια. Οι εικόνες ραντάρ, που καταγράφηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1, δείχνουν την κίνηση του παγόβουνου επιφάνειας 1270 τ.χλμ. από τις 9 έως τις 18 Αυγούστου.
Για χρόνια, στους παγετώνες σχηματίζοταν ρωγμές οι οποίες επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα το άνοιγμα μεγάλων σχισμών στην κρηπίδα πάγου “Brunt” πάχους 150 μέτρων. Αν το παρασυρόμενο παγόβουνο χτυπούσε την ασταθή κρηπίδα πάγου με μεγάλη δύναμη, μπορεί να είχε προκαλέσει την απελευθέρωση ενός νέου παγόβουνου μεγέθους 1700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Με την κρηπίδα πάγου να μη θεωρείται ασφαλής λόγω των ρωγμών που επεκτάθηκαν το 2017, η βρετανική διεύθυνση ερευνών της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey) διέκοψε την λειτουργία του ερευνητικού σταθμού Halley VI και τον επανατοποθέτησε σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.