ekloges 2020 grafomichani

Το αντίπαλο δέος του Donald Trump για τις εκλογές του Νοεμβρίου που κοντοζυγώνουν, ο 77χρονος Joe Biden που κέρδισε φέτος για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος των Δημοκρατικών, δηλώνει στο Twitter πως «μια οκταετία παρουσίας του Donald Tramp στον Λευκό Οίκο είναι ικανή να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του έθνους, κάτι που δε διανοούμαι να επιτρέψω».

Με μότο της καμπάνιας του το «η Αμερική είναι Ιδέα», παρουσιάζει λοιπόν μια πολιτική ατζέντα που υπόσχεται να ανατρέψει τις συνέπειες των ριψοκίνδυνων αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης.

Παρόλο που μας χωρίζει ένας Ατλαντικός ωκεανός από τις ΗΠΑ, είναι γνωστό τοις πάσι πως οι πολιτικές τους εξελίξεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο και μας αφορούν άμεσα. Ας απαριθμήσουμε, λοιπόν, κάποια βασικά πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για τον υποψήφιο πλανητάρχη και γι’ αυτά που πρεσβεύει, ώστε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τη μεγάλη εικόνα.

Το βιογραφικό

• Ο Joe Biden, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, θα γίνει ο γηραιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

• Με καταγωγή από το Delaware, υπήρξε γερουσιαστής μεταξύ 1973 και 2009, οπότε και διορίστηκε αντιπρόεδρος της διοίκησης Obama, αξίωμα που διατήρησε για δύο συναπτές τετραετίες.

• Διετέλεσε επίσης πρόεδρος, και παρελθοντικά μέλος, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ψηφίζοντας υπέρ της στρατιωτικής παρέμβασης της χώρας στη Βοσνία και της εισβολής στο Ιράκ το 2002 -απόφαση που πολύ σύντομα ωστόσο ανακάλεσε.

• Δύο είναι οι φορές, πριν από το σήμερα, που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, κάτι που βέβαια δεν απέδωσε καρπούς· ο λόγος για τα έτη 1988 και 2008.

Το όραμα

Ανατρέχοντας στην επίσημη σελίδα της προεκλογικής του καμπάνιας και συγκεκριμένα στο column Joe’s Vision -όνομα που αποτελεί εξαιρετικό επικοινωνιακό τρικ, καθώς το «Joe» δημιουργεί κάζουαλ, φιλική ατμόσφαιρα- διαβάζουμε τους εξής στόχους:

1. Κοινωνική ανέλιξη: επιτακτική ανάγκη αποτελεί η στροφή της Αμερικής προς τις ιδρυτικές της αξίες, οι οποίες συνοψίζονται στην παραδοχή πως οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ίσοι, κάτι που θα εξασφαλίσει ότι όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα μπορούν να ανελιχτούν κοινωνικά.

2. Αποκατάσταση της μεσαίας τάξης: οι Αμερικάνοι πολίτες πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα που θα τους επιτρέπουν να αγοράζουν σπίτι, να πληρώνουν τα πανεπιστημιακά τους δίδακτρα, και γενικότερα να διάγουν έναν αξιοπρεπή βίο ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού.

3. Ενίσχυση της παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτικών στην εξωτερική πολιτική: η πιθανώς μελλοντική κυβέρνηση Biden επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τους συμμάχους της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, της Ρωσίας, της Κίνας και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

4. Οριζόντια, δωρεάν περίθαλψη: εκδημοκρατισμός του κράτους πρόνοιας που θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων σε οικονομική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

5. COVID-19: μακριά από τις συνωμοσιολογίες της διοίκησης Trump, η πολιτεία οφείλει να αυξήσει τα διαγνωστικά τεστ και να τα καταστήσει προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού.

Η κριτική

Ο Joe Biden, με την ξεκάθαρη βλέψη να γίνει ο συνεχιστής του οράματος του Barack Obama -διατηρώντας ακόμα θαυμασμό και φιλικά συναισθήματα απέναντι στο πρόσωπο του τέως προέδρου- διαθέτει μεν μια ατζέντα που συνάδει με τη φιλοσοφία της Δημοκρατικής παράταξης, ωστόσο κάποιες πρότερες πολιτικές του αποφάσεις φυσάνε κόντρα σε αυτά που τώρα υποστηρίζει.

Ο πόλεμος στο Ιράκ

Ενώ έχει δηλώσει δημοσίως πως η ψήφος του υπέρ της καταστροφικής για την Αμερική παρέμβασης στο Ιράκ ήταν ένα μεγάλο λάθος που αργότερα διόρθωσε, ίσως αυτό του το παραστράτημα να κλονίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικάνων πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς πολεμικές αποστολές της χώρας στη μέση ανατολή, με τα ολέθρια αποτελέσματα που ακολουθούν.

Οι οικονομικές συμφωνίες

Σε αντίθεση με τη στάση του προς την υπόθεση Ιράκ, ο Biden συνεχίζει να υποστηρίζει τη θετική ψήφο που έδωσε υπέρ την οικονομικής συμφωνίας NAFTA (North American Free Trade Agreement), η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από ειδήμονες και πολίτες, καθώς δημιούργησε μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, με τις εταιρίες να μεταναστεύουν στο Μεξικό λόγω της εντυπωσιακά χαμηλότερης φορολόγησης. Αν και αποτελεί ένα μελανό σημείο στην πολιτική πορεία του wanna be πλανητάρχη, οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν πως οι Αμερικάνοι πολίτες κρίνουν πως η συμφωνία απέβη κερδοφόρα κατόπιν εορτής.

To δικαίωμα στην έκτρωση

Η διαβόητη τροποποίηση Hyde που υποσημείωνε πως «οι γυναίκες δε μπορούν να χρησιμοποιούν χρήματα της κρατικής υγείας για να προστατέψουν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα» είχε ψηφιστεί και από τον υποψήφιο πρόεδρο, κάτι που αντιβαίνει σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιό του για οριζόντια υγεία, καθώς και στην πολιτική μη διάκρισης με βάση το φύλο. Ίσως η υποστήριξη του από το γυναικείο κοινό να παρουσιαστεί αποδυναμωμένη στις κάλπες λόγω αυτής του της παρελθοντικής απόφασης, αν και η συντηρητική ατζέντα του Donald Trump, με τις καθόλου συμπεριληπτικές θέσεις του σχετικά με το έμφυλο ζήτημα, δεν περιλαμβάνει κάποια δυναμική αντιπρόταση πάνω στο ζήτημα.

Ντορίνα Παπαγεωργίου