Στο Βελιγράδι έχει τοποθετηθεί ο πρώτος αστικός φωτο-βιοαντιδραστήρας, “LIQUID 3”, για την καταπολέμηση της μόλυνσης του αέρα και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το “υγρό δέντρο”, όπως ονομάστηκε από το “Ινστιτούτο Διεπιστημονικής Έρευνας”, σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και αποτελεί μια καινοτόμα βιοτεχνολογική λύση για τον καθαρισμό του αέρα σε αστικές περιοχές όπου υπάρχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων.

Το ενυδρείο περιέχει 600 λίτρα νερού και χρησιμοποιεί μικροφύκη για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα(CO2) , τα οποία το μετατρέπουν σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Ο Δρ. Ivan Spasojevic, ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος σε αυτό το πρότζεκτ, αναφέρει, “Τα μικροφύκη αντικαθιστούν δύο δέντρα 10 χρονών ή 200 τ.μ. γκαζόν.. Το σύστημα παραμένει ίδιο καθώς και τα δέντρα αλλά και τα μικροφύκη δεσμεύουν COκαι μέσω της φωτοσύνθεσης το μετατρέπουν σε οξυγόνο. Το πλεονέκτημα των μικροφυκών σχετίζεται με την αποδοτικότητά τους καθώς είναι 10 με 50 φορές πιο αποδοτικά σε σχέση με τα δέντρα”.

Τέλος, πρόσθεσε: “Ο στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα δάση αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα σε αστικές περιοχές όπου δεν υπάρχει χώρος για την φύτευση δέντρων”.

Πηγή: euronews.com