lt;p>
Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια (16/3/1995), Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ συμμετείχαν σε έναν αγώνα-ντροπή στο ΣΕΦ. Οι Ρώσοι κατέβηκαν με πέντε παίκτες, καταγγέλλοντας δηλητηρίαση από νερό μολυσμένο με ψυχοφάρμακα και ο σάλος που ακολούθησε ήταν μεγάλος.

To ζευγάρι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ έχει μείνει στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ για πολλούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνηθίσει τις δύο ομάδες να κοντράρονται στα Final 4 με την ελληνική ομάδα να… έχει πάρει τον αέρα των Ρώσων νικώντας τους κατά σειρά το 2012, το 2013 και το 2015 σε τελικό ή ημιτελικό. Ωστόσο, ένα ακόμη «ιστορικό» παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα (16/3) το 1995 και είχε φόντο την πρόκριση στην τελική 4άδα.

Ένα ματς, στο οποίο το αγωνιστικό κομμάτι είχε περάσει από νωρίς σε δεύτερη μοίρα και είχε δώσει τη θέση του για πολλά χρόνια σε εξωαγωνιστικές συζητήσεις για το πόσο τυχαία ή μη ήταν η μαζική δηλητηρίαση που υπέστησαν οι παίκτες των Ρώσων.

Στις 16/3/1995, λοιπόν, Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ διεκδικούσαν στο τρίτο παιχνίδι των προημιτελικών (σ.σ. οι σειρές ήταν best of 3 και κρίνονταν στις δύο νίκες) τη νίκη που θα τους έστελνε στο Final 4 της Σαραγόσα. Με τη σειρά στο 1-1 και το… εισιτήριο να περιμένει τον κάτοχό του, όλοι ανέμεναν ένα ματς «αίμα κι άμμος».

Η ελληνική ομάδα έφτασε στη νίκη με 79-54 και προκρίθηεκ στο Final 4, ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε ιδιαίτερο παρασκήνιο και συνοδεύεται από μια απίστευτη ιστορία, για την οποία 25 χρόνια αργότερα υπάρχουν ακόμη «σκιες».

Στο παρκέ του ΣΕΦ, είχε παραταχθεί από τη μία ο «γεμάτος» Ολυμπιακός και από την άλλη η αποδεκατισμένη ΤΣΣΚΑ των πέντε (!) παικτών, αφού οι υπόλοιποι (Καράσεφ, Πασούτιν, Πανόφ, Κόρνεφ, Μοργκούνοφ, Κουράσοφ) παρέμεναν κλινήρεις από το μεσημέρι εξαιτίας δηλητηρίασης από νερό!

«Αν είχα ένα πιστόλι, θα αυτοκτονούσα»!

Δύο μέρες νωρίτερα (14/3), οι δύο ομάδες είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωπες στο ΣΕΦ για τον δεύτερο αγώνα. Οι Ρώσοι κατήγγειλαν πως τους χορηγήθηκαν μπουκάλια με νερό, στα οποία εκ των υστέρων ανιχνεύθηκε μεγάλη δόση ψυχοφαρμάκων (αλοπεριντίν ή αλοπεριδόλη), το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς χορηγείται σε περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης του ασθενούς που θεωρείται ότι πάσχει από ψυχασθένεια και έχει παρενέργειες ανάλογες με εκείνες που προκαλεί η λήψη στρυχνίνης, ένα εξίσου δυνατό ψυχοφάρμακο.

Η στιγμή για το τρίτο παιχνίδι πλησίαζε και οι παρενέργειες άρχισαν να «χτυπούν» τη ρωσική ομάδα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μπουν σε… καραντίνα και να οδηγηθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Μόνο πέντε παίκτες έμειναν… όρθιοι (Κουντέλιν, Γκρέζιν, Σπιριδόνοφ, Κισούριν, Βαντέεφ) και ήταν σε θέση να αγωνιστούν. Οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ, πάντως, αποφάσισαν να κατέβουν στο γήπεδο για το ματς, καθώς υποστηρίζουν πως η FIBA τούς απειλούσε με υψηλό πρόστιμο.

Η κατάσταση έμοιαζε απελπιστική για τους Ρώσους, με τον Βασίλι Καράσεφ να αναφέρει χαρακτηριστικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Κισούριν πως «αν είχα ένα πιστόλι, θα αυτοκτονούσα».

«Κανένας από εμάς δεν έφυγε από το ματς. Η σιγουριά του Ολυμπιακού και η “εξουσία” του ήταν μεγαλύτερη στην Ευρώπη από αυτήν της ΤΣΣΚΑ. Μας εκφόβιζαν με πρόστιμα και άλλα μέτρα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε αφιέρωμα του «sport-express» ο Ιγκόρ Κουντέλιν.

Ποια ήταν η στάση των γιατρών; Ο κομισάριος, Βαλεντίν Λαζάροφ, είχε λάβει διαβεβαίωση πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό: «Το μεσημέρι με ενημέρωσαν ότι κάποιοι παίκτες της ΤΣΣΚΑ είναι στο νοσοκομείο, μάλλον με δηλητηρίαση. Ο Γκομέλσκι μου είπε ότι ενδεχομένως η ΤΣΣΚΑ δεν θα μπορεί να συμπληρώσει ούτε πεντάδα. Επικοινώνησε μάλιστα με τον γενικό γραμματέα της FIBA κ. Στάνκοβιτς, ο οποίος του είπε ότι η FIBA δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Επικοινώνησα τότε με τους έλληνες γιατρούς οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ δεν έχουν τίποτε σοβαρό. Πρότεινα στον Ολυμπιακό να μεταφερθεί κατά ένα-δύο εικοσιτετράωρα το παιχνίδι. Ο μάνατζερ της πειραϊκής ομάδας μού έδειξε το τηλεοπτικό συμβόλαιο, θέτοντας το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας του. Πιστέψτε με, μίλησε για πολύ μεγάλο ποσό. Επειτα από αυτό δεν μπορούσα να μεταθέσω το παιχνίδι».

Μέσα σε όλα, όμως, οι Ρώσοι ένιωθαν έντονα θιγμένοι και φαίνεται πως είχαν πάρει πατριωτικά το συγκεκριμένο παιχνίδι ζητώντας εκδίκηση. «Το πρωί του αγώνα στο ξενοδοχείο είχαμε ένα μίτινγκ. Ήταν ο πρόεδρος της ομάδας, οι προπονητές και μέλη της διοίκησης, μαζί με τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που πέταξε με την ομάδα στην Αθήνα. Δεν υπήρχε επίσημη θέση από την ομάδα για να την ακολουθήσουμε. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ρωτήσουμε την FIBA στην Μόσχα. Δεν αμφισβήτησε κανείς τον δηλητηριασμό. Αλλά, έπρεπε να παίξουμε. Το πήραμε πατριωτικά, θα πεθαίναμε για να πάρουμε εκδίκηση στην Ελλάδα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΤΣΣΚΑ, Γιούρι Γιουρκόφ.

Ποιος έφταιγε; «Υπόγειος στοιχηματισμός και φόβος πως δεν θα φύγουμε ζωντανοί»

Φυσικά, το μεγάλο ζήτημα αφορούσε το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια που εξόντωσε τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ. Ο Στάνισλαβ Ερέμιν, προπονητής της ΤΣΣΚΑ, είχε σταθεί στο ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε τονίσει σε όλους τους τόνους πόσο απαραίτητη ήταν η νίκη.

«Είχα πολλά να σκεφτώ σχετικά με το ποιος δηλητηρίασε την ομάδα. Δεν θα έλεγα πως το έκανε μια ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού, είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Πιστεύω, όμως, πως εμπλέκονται άνθρωποι από τη διοίκηση της ομάδας, που σε περίπτωση ήττας φοβόντουσαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους ή τα χρήματά τους. Ο πρόεδρός τους είχε πει πως είναι απαραίτητο να νικήσουν».

Πάντως, η πιο ιντριγκαδόρικη ατάκα σχετικά με το πώς «γεννήθηκε» το πρόβλημα προήλθε από τον Όλεγκ Παφρένοφ, γιατρό των Ρώσων που έκανε λόγο για στοιχηματισμό: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι μας είπαν πως είχε γίνει… υπόγειος στοιχηματισμός στη νίκη του Ολυμπιακού. Είχαν τοποθετηθεί τεράστια ποσά. Αν νικούσε η ΤΣΣΚΑ, θα ρισκάραμε να μην φύγουμε ζωντανοί από το γήπεδο».

Σε δικές του δηλώσεις, ο Γιώργος Σιγάλας που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό είχε δηλώσει βέβαιος πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καμία ανάμειξη καθώς διέθεταν καλύτερη ομάδα έτσι κι αλλιώς: «Αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε εμπλοκή ο Ολυμπιακός στη δηλητηρίαση. Ναι, αυτό το ματς ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Όμως, πιστέψτε με, μια τόσο μεγάλη ομάδα δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν το χρειαζόμασταν, η σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν δυνατότερη από της ΤΣΣΚΑ» είχε τονίσει ο «Ράμπο».

Και στο τέλος… 3 on 3!

Οσο για το παιχνίδι, οι Κουντέλιν, Βαντέεφ, Γκρέζιν, Σπιριντόνοφ, Κισούριν ήταν αυτοί που βρέθηκαν τελικά στο παρκέ για την ΤΣΣΚΑ. Στο πρώτο ημίχρονο οι Ρώσοι άντεξαν, καθώς προηγήθηκαν στο 16′ (27-28) και στην ανάπαυλα το σκορ ήταν 37-32 υπέρ του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, ο Μίλαν Τόμιτς μιλώντας στην «sport-express» είχε σχολιάσει σχετικά: «Οταν μάθαμε ότι θα παίζαμε δέκα εναντίον πέντε, δεν αισθανθήκαμε καλά. Ο Ιωαννίδης ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόδοσή μας και στο ημίχρονο ακούσαμε τα εξ αμάξης».

Τα φάουλ ήταν αναπόφευκτα και κάπως έτσι η ΤΣΣΚΑ έπαψε να έχει πέντε διαθέσιμους παίκτες, μένοντας αρχικά με τέσσερις και εν συνεχεία με τρεις παίκτες. Μάλιστα, ο τότε προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Ερέμιν, ήθελε να μείνει η ομάδα του με δύο παίκτες, ώστε να διακοπεί το παιχνίδι κι έτσι η FIBA να αναγκαστεί να ερευνήσει σε βάθος τι έγινε.

Ο Ολυμπιακός έχοντας απέναντί του μια «τσακισμένη» ομάδα επικράτησε κατά κράτος και στο φινάλε, όταν υπήρχε διαφορά ασφαλείας, έδωσε εντολή να μείνουν τρεις «ερυθρόλευκοι» στο παρκέ ώστε να παίξουν εναντίον των τριών Ρώσων. Ομως, είχε προηγηθεί ένα αλλόκοτο σκηνικό, αφού για αρκετή ώρα στο παρκέ γινόταν αγώνας πέντε εναντίον τριών.

Ο «εφιάλτης» και οι Ρώσοι που δεν το ξέχασαν

Ο παίκτης που επλήγη περισσότερο από εκείνη την ιστορία ήταν ο Αντρέι Σπιριντόνοφ, καθώς εκείνη η δηλητηρίαση τού είχε αφήσει… κατάλοιπα με σοβαρά προβλήματα στο νεφρό και το συκώτι. Εξηγώντας τον «εφιάλτη» του, ο παλαίμαχος παίκτης της ΤΣΣΚΑ είχε αναφέρει:

«Τώρα καταλαβαίνω πως όλα αυτά ήταν ένα τεστ. Πρόκειται για ένα απαίσιο φάρμακο. Λειτουργεί στο σύστημά σου και είναι πολύ επικίνδυνο. Στην Αθήνα το σώμα μου κατέρρευσε. Ήπια ίσως πιο γρήγορα από όλους, αλλά με “έπιασε” πιο μετά. Είχα προβλήματα με το νεφρό και το συκώτι μου. Έτσι, έπρεπε να αποσυρθώ. Σε άλλους η υπόθεση έφυγε, χωρίς να τους αφήσει σημάδια. Όμως, ο Κουντέλιν είχε πρόβλημα στα γόνατα, ο Βαντέεβ ήταν τραυματίας, όπως και ο Καράσεφ. Νομίζω πως όλα αυτά συνδέονται».

Oι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ δεν ξέχασαν, φυσικά, ποτέ εκείνο το περιστατικό και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν υψώσει κάποιο πανό στο οποίο αναγρέφεται η ημερομηνία. Μάλιστα, στο Final 4 του 2010, όπου οι ομάδες συνυπήρχαν ένα πανό έγραφε: «Τιμούμε το μπάσκετ. Είστε ντροπή.16.03.95».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά, όλες τις δηλώσεις που είχαν παραχωρήσει οι πρωταγωνιστές στην «sport-express» 10 χρόνια μετά το παιχνίδι:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Τόμιτς: «Οταν μάθαμε ότι θα παίζαμε δέκα εναντίον πέντε, δεν αισθανθήκαμε καλά. Ο Ιωαννίδης ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόδοσή μας και στο ημίχρονο ακούσαμε τα εξ αμάξης».

Βολκόφ: «Φοβήθηκα για τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Ζήτησα από τον Ιωαννίδη να μην αγωνισθώ. Στο πρώτο ημίχρονο δεν με άκουσε. Βλέποντας όμως την έκφραση στο πρόσωπό μου με κάθισε στον πάγκο και δεν με ξαναέβαλε στο παιχνίδι».

Σιγάλας: «Δεν καταλήξαμε σε κάποια απόφαση. Ισως θα έπρεπε αμέσως να παίξουμε με ίδιο αριθμό παικτών. Ο αντίπαλος με την απόδοσή του δεν μας έδωσε όμως αυτή τη δυνατότητα. Βγάζω το καπέλο στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ. Αυτό που έκαναν ήταν κατόρθωμα».

Ερέμιν (προπονητής ΤΣΣΚΑ): «Στη Μόσχα είχαμε διαλύσει τον Ολυμπιακό 95-65. Για να προκριθούμε στο φάιναλ φορ χρειαζόμασταν μία νίκη στα δύο παιχνίδια της Αθήνας. Ο δεύτερος αγώνας έγινε στις 14 Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ δύσκολα και όχι χωρίς τη βοήθεια των διαιτητών με 86-77. Την παραμονή του τρίτου αγώνα συνέβη το απίστευτο…».

Μπαρτσό (μασέρ ΤΣΣΚΑ): «Πριν από το πρώτο παιχνίδι οι γηπεδούχοι, ως είθισται, τοποθέτησαν στον πάγκο της ομάδας μας μπουκάλια με νερό τα οποία ήταν σφραγισμένα. Στην προθέρμανση και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήπιε από αυτά όλη η ομάδα. Μετά τον αγώνα ζήτησα από τους παίκτες να πάρουν μερικά μπουκάλια στο ξενοδοχείο. Ο Μοργκουνόφ πήρε ένα και όπως το πίεσε για να το σηκώσει, είδε ότι υπήρχε διαρροή. Κανείς μας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία».

Κισούριν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Το πρωί με τον Καράσεφ πήγαμε για καφέ. Περπατήσαμε 50 μ. ως την καφετέρια και αισθανθήκαμε κατάκοποι. Καθήσαμε στην καρέκλα. Αν είναι δυνατόν, σκεφθήκαμε. Χθες το βράδυ πετούσαμε. Ο Βασίλι αρχίζει να έχει συσπάσεις στο πρόσωπο. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και πήγαμε κατευθείαν στον γιατρό της ομάδας. Μας έκανε κάποια ένεση η οποία προς στιγμήν μας ανακούφισε. Αμέσως μετά το παιχνίδι αισθανόμουν κατάθλιψη, μελαγχολία. “Αν είχα πιστόλι αυτή τη στιγμή θα αυτοκτονούσα” μου λέει ο Καράσεφ. “Και εγώ το ίδιο” του απάντησα».

Κουντέλιν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Στο ξενοδοχείο άρχισα να έχω παραισθήσεις. Τη μια το δωμάτιο κουνιόταν σαν λάστιχο, την άλλη εμφανίζονταν μπροστά μου κάτι αρχαία βάζα. Εκείνη τη στιγμή αισθανόμουν ότι είχα πάθει εγκεφαλική παράλυση. Δεν μπορούσα να εκπνεύσω, είχα πρόβλημα στους πνεύμονες και οι κόρες των ματιών μου κόντευαν να πεταχτούν έξω».

Μοργκουνόφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Πριν από την προπόνηση όλη η ομάδα έδειχνε νυσταγμένη. Προσωπικά αισθανόμουν ότι στιγμές στιγμές δεν έλεγχα τον εαυτό μου. Κατά την προθέρμανση αρχίζω τα σουτάκια στο ταμπλό, όταν ακούω τον Ερέμιν: “Νικίτα, σταμάτα να κάνεις βλακείες”. Τότε συνειδητοποιώ ότι το κεφάλι μου έχει γύρει στον ώμο. Ακολούθησαν συσπάσεις στους μυς των ποδιών και της μέσης. Μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, όχι όμως και να εκπνεύσουμε. Σοκαρίστηκα. Το νοσοκομείο στο οποίο μας μετέφεραν (σ.σ.: Γενικό Κρατικό Νίκαιας), θύμιζε κλινική σοβιετικής περιόδου. Οι γιατροί όταν μας είδαν πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή νόμισαν ότι ήμαστε ναρκομανείς και άρχισαν να μας ρωτάνε κάποια γελοία πράγματα. Στη συνέχεια έκριναν ότι κάτι είχαμε καταπιεί και μας πήγαν για ακτινογραφίες».

Κόρνιεφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Εμένα με μετέφεραν στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Κατά τη διαδρομή προς το στάδιο αισθάνθηκα σπασμούς στους μύες της πλάτης».

Αβραμένκο (γιατρός ΤΣΣΚΑ): «Για πρώτη φορά στην καριέρα μου αντιμετώπιζα ένα τέτοιο περιστατικό. Είχαν διπλώσει η μέση και τα χέρια του Κουντέλιν και του Μοργκουνόφ, ενώ και οι δύο αισθάνονταν ασφυξία. Οι έλληνες γιατροί τα είχαν χαμένα. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει».

Γιουρκόφ (διευθυντής ΤΣΣΚΑ): «Μετά την προπόνηση ο Πανόφ ήταν ο τρίτος τον οποίο μετέφεραν με τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Δεν γνωρίζαμε σε ποιο νοσοκομείο είχαν μεταφερθεί ο Κουντέλιν με τον Μοργκουνόφ και τον πήγαν σε κάποιο άλλο (σ.σ.: Ερυθρός Σταυρός). Ο Πανόφ εκτός των άλλων, έβγαζε αφρούς από το στόμα. Αναγκάστηκα να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη βοήθεια για να ασχοληθούν έγκαιρα μαζί του. Στη Μόσχα μάς εξήγησαν αργότερα ότι μπορούσε να είχε πάθει αναπνευστική ανεπάρκεια, να πέσει σε κώμα και να σταματήσει η καρδιά του».

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ;

Γιουρκόφ (διευθυντής ΤΣΣΚΑ): Το πρωί του αγώνα στο ξενοδοχείο είχαμε ένα μίτινγκ. Ήταν ο πρόεδρος της ομάδας, οι προπονητές και μέλη της διοίκησης, μαζί με τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που πέταξε με την ομάδα στην Αθήνα. Δεν υπήρχε επίσημη θέση από την ομάδα για να την ακολουθήσουμε. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ρωτήσουμε την FIBA στην Μόσχα. Δεν αμφισβήτησε κανείς τον δηλητηριασμό. Αλλά, έπρεπε να παίξουμε. Το πήραμε πατριωτικά, θα πεθαίναμε για να πάρουμε εκδίκησησ την Ελλάδα».

Ερέμιν (προπονητής ΤΣΣΚΑ): «Ήμασταν όλοι φοβισμένοι. Φοβόμασταν για όσους ήταν στο νοσοκομείο, αλλά και για το πρόστιμο μετά την αποτυχία σε ένα ματς που θα έβλεπαν όλοι. Ήταν το 1995. Έπρεπε να πάρεις την ευθύνη για την ήττα, παρά τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Η FIBA επέμενε να παίξουμε. Πριν από το ματς ο κομισάριος είπε ότι πρέπει να παίξουμε και μετά να το ερευνήσουμε».

Λαζάροφ (κομισάριος του αγώνα): «Το μεσημέρι με ενημέρωσαν ότι κάποιοι παίκτες της ΤΣΣΚΑ είναι στο νοσοκομείο, μάλλον με δηλητηρίαση. Ο Γκομέλσκι μου είπε ότι ενδεχομένως η ΤΣΣΚΑ δεν θα μπορεί να συμπληρώσει ούτε πεντάδα. Επικοινώνησε μάλιστα με τον γενικό γραμματέα της FIBA κ. Στάνκοβιτς, ο οποίος του είπε ότι η FIBA δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Επικοινώνησα τότε με τους έλληνες γιατρούς οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ δεν έχουν τίποτε σοβαρό. Πρότεινα στον Ολυμπιακό να μεταφερθεί κατά ένα-δύο εικοσιτετράωρα το παιχνίδι. Ο μάνατζερ της πειραϊκής ομάδας μού έδειξε το τηλεοπτικό συμβόλαιο, θέτοντας το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας του. Πιστέψτε με, μίλησε για πολύ μεγάλο ποσό. Επειτα από αυτό δεν μπορούσα να μεταθέσω το παιχνίδι».

Σπιριντόνοφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Υπήρχαν αμφιβολίες από προπονητές και παίκτες. Αλλά, πολλοί μας εμπόδισαν από το να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Επιπλέον, μίλησαν για την εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση. Θέλαμε να πάρουμε εκδίκηση για τους παίκτες. Καταλαβαίνω τώρα πως δεν έπρεπε να παίξουμε».

Κουντέλιν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Κανένας από εμάς δεν έφυγε από το ματς. Η σιγουριά του Ολυμπιακού και η “εξουσία” του ήταν μεγαλύτερη στην Ευρώπη από αυτήν της ΤΣΣΚΑ. Μας εκφόβιζαν με πρόστιμα και άλλα μέτρα».

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ;

Ερέμιν (προπονητής ΤΣΣΚΑ): «Είχα πολλά να σκεφτώ σχετικά με το ποιος δηλητηρίασε την ομάδα. Δεν θα έλεγα πως το έκανε μια ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού, είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Πιστεύω, όμως, πως εμπλέκονται άνθρωποι από τη διοίκηση της ομάδας, που σε περίπτωση ήττας φοβόντουσαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους ή τα χρήματά τους. Ο πρόεδρός τους είχε πει πως είναι απαραίτητο να νικήσουν».

Γιουρκόφ (διευθυντής ΤΣΣΚΑ): «Είναι πιθανό αυτό το έγκλημα να είχε γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού. Η συμπεριφορά ήταν αντιεπαγγελματική. Το έκαναν για να μας βγάλουν από την μάχη».

Μπαρτσό (μασέρ ΤΣΣΚΑ): «Είναι προφανές ότι αυτοί που μας έκαναν επίθεση έχουν σχέση με την ελληνική ομάδα, δεν θα έλεγα όμως ότι έρχονται από τους οπαδούς της. Μπορεί κανείς να πάει στο γραφείο, να πάρει τα νερά και να τα δηλητηριάσει τόσο ελεύθερα;».

Παφρένοφ (γιατρός της ΤΣΣΚΑ): «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι μας είπαν πως είχε γίνει… υπόγειος στοιχηματισμός στη νίκη του Ολυμπιακού. Είχαν τοποθετηθεί τεράστια ποσά. Αν νικούσε η ΤΣΣΚΑ, θα ρισκάραμε να μην φύγουμε ζωντανοί από το γήπεδο».

Αβραμένκο (γιατρός ΤΣΣΚΑ): «Οι Έλληνες λένε πως δεν έχουν καμία ανάμειξη με αυτά, όμως τα μπουκάλια δεν ήρθαν από τον ουρανό. Δεν είναι δουλειά μου να πω ότι ήρθαν από τον Ολυμπιακό».

Σιγάλας: «Αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε εμπλοκή ο Ολυμπιακός στη δηλητηρίαση. Ναι, αυτό το ματς ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Όμως, πιστέψτε με, μια τόσο μεγάλη ομάδα δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν το χρειαζόμασταν, η σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν δυνατότερη από της ΤΣΣΚΑ».

Λαζάροφ (κομισάριος του αγώνα): «Αργότερα, ακούσαμε κάποιες φήμες. Κάποιοι είπαν πως η ΤΣΣΚΑ δηλητηριάστηκε στο δείπνο της στο εστιατόριο. Άλλοι λένε πως στην Ελλάδα υπήρχαν οπλισμένοι άντρες που “πέρασαν” στο ματς με πολλά χρήματα».

Πανόφ (παίκτης της ΤΣΣΚΑ): «Δεν έχουμε τη διάθεησ να θυμόμαστε τους εφιάλτες της Αθήνας. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να πεις με σιγουριά. Και τι έγινε αν ξέρει κανείς; Εδώ και τόσα χρόνια κανείς δεν απόδειξε ότι η ΤΣΣΚΑ δηλητηριάστηκε από τον Ολυμπιακό. Και κανείς δεν θα το κάνει».

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Σπιριντόνοφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Τώρα καταλαβαίνω πως όλα αυτά ήταν ένα τεστ. Πρόκειται για ένα απαίσιο φάρμακο. Λειτουργεί στο σύστημά σου και είναι πολύ επικίνδυνο. Στην Αθήνα το σώμα μου κατέρρευσε. Ήπια ίσως πιο γρήγορα από όλους, αλλά με “έπιασε” πιο μετά. Είχα προβλήματα με το νεφρό και το συκώτι μου. Έτσι, έπρεπε να αποσυρθώ. Σε άλλους η υπόθεση έφυγε, χωρίς να τους αφήσει σημάδια. Όμως, ο Κουντελίνα είχε πρόβλημα στα γόνατα, ο Βαντέεβα ήταν τραυματίας, όπως και ο Σεργκέι Καράσεφ. Νομίζω πως όλα αυτά συνδέονται»

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM