lt;p>Παναθηναϊκός – Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Την μπασκετική επικαιρότητα σχολίασε ο Βασίλης Φραγκιάς. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο sportdog για τις ζυμώσεις που γίνονται για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, σχολίασε με τον δικό του τρόπο όσα σενάρια έχουν διαρρεύσει για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και στάθηκε στο καυτό θέμα της καθημερινής ειδησεογραφίας που δεν είναι άλλο από το «The Last Dance».
Πώς μπορεί να γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα στο μπάσκετ;
«Σε όλους μας μάς λείπει το μπάσκετ. Το νούμερο ένα θέμα είναι η υγεία των αθλητών και όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν. Αν μπορεί να βρεθεί μια άκρη και να γίνονται τα παιχνίδια έστω και χωρίς φιλάθλους θα μας εξυπηρετήσει όλους».
“Καμία σχέση η νέα Ευρωλίγκα”
Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί με αξιώσεις τη διοργάνωση του final-8 της Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2019-20, εφόσον επιλεγεί εν τέλει αυτό το πλάνο από τη διοργανώτρια Αρχή, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης. Πώς το σχολιάζετε;
«Αυτό το κομμάτι είναι για να τελειώσει η σεζόν, να μη χαθούν οι χορηγοί. Σαφέστατα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους Αμερικανούς παίκτες, το πώς θα επιστρέψουν να παίξουν και τι θα γίνει με τα συμβόλαιά τους. Είναι σημαντικό όμως το πώς θα επιστρέψουν οι ομάδες, να βρούνε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα την ταυτότητα που είχαν πριν από δύο μήνες, όταν σταμάτησε η αγωνιστική δράση. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Θα είναι τελείως αλλοιωμένη η εικόνα. Οι ομάδες έχουν ένα πικ μία δεδομένη χρονική στιγμή. Τώρα είναι όλοι αναγκασμένοι να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Βάζουν κάτω το ρόστερ που έχουν και εκτιμούν πόσες προπονήσεις απαιτούνται. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες να γυμνάζεσαι κατ’ οίκον και σε πάρκα σε σχέση με την ομαδική και επαγγελματική δουλειά που γίνεται στο προπονητήριο. Η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που είχε η Ευρωλίγκα προ κορωνοϊού».
Ο Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού ζητώντας να γίνουν προπονήσεις σε ανοικτό γήπεδο. Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο;
«Στο ανοιχτό γήπεδο είναι εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Θυμίζει εποχές που παίζαμε μπάσκετ σε ανοικτά. Είναι θέμα των ιατρών να δούνε αν μπορούν οι αθλητές να γυμνάζονται ομαδικά σε εξωτερικό χώρο. Απ’ ότι ξέρω, μέχρι στιγμής, μόνο ατομικά επιτρέπεται. Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία για όλους μας είναι κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο. Μακάρι να βρεθεί μία άκρη και να μπορέσει κάθε ομάδα να προπονηθεί και να φύγει από τη ρουτίνα. Γιατί το σημαντικότερο για τους προπονητές και τους αθλητές είναι η ρουτίνα. Όλοι τους έχουν βγει από τον ρυθμό τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για όλους να επανέλθουν».
“Στις φήμες δεν απαντάς με φήμες”
Στον Παναθηναϊκό παρατηρείται μία στασιμότητα, η οποία προκαλεί προβληματισμό ιδιαίτερα μετά τα σενάρια που προέκυψαν περί πώλησης της ομάδας. Έχετε άποψη για το θέμα;
«Προτιμώ να μη δίνω βάση σε αυτά, με την έννοια ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο υπεύθυνος και αυτός που πρέπει να πει αυτό που θέλει να κάνει. Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία, στην οποία λόγω των ημερών αρνούμαι να συμμετέχω. Δεν έχει νόημα. Στις φήμες δεν απαντάς με φήμες. Ο μόνος που είναι αρμόδιος για να δείξει το μέλλον είναι ο κ. Γιαννακόπουλος και κανείς άλλος».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Νικ Καλάθης θα αποτελέσει παρελθόν αφού θα γίνει οικονομικός εξορθολογισμός στην πράσινη ΚΑΕ και τα βαριά συμβόλαια (όπως και του Φριντέτ) θα κοπούν. Η είδηση δημιούργησε σενάρια απόκτησής του από τον Ολυμπιακό. Θεωρείται πιθανή μία τέτοια μετακίνηση, όπως πριν μερικά χρόνια έγινε με τον Σπανούλη;
«Μη μπλέκουμε σε εικασίες. Ακούγονται πολλά. Λέγονται διάφορα. Επισήμως όμως δεν ξέρουμε τίποτα. Πιο πολύ θόρυβος γίνεται με το να μη λέγεται τίποτα».
Εννοείται ότι με τη σιωπή τους οι παράγοντες προκαλούν μεγαλύτερο θόρυβο;
«Ακριβώς αυτό. Δεν έχει μπει ένα πλάνο για το πως θα ξεκινήσει η σεζόν. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις. Είναι αρκετά πρόωρο να γίνεται μεταγραφολογία υπό αυτές τις συνθήκες».
“Θα μείνει στην ιστορία…”
Ποια είναι η άποψή σας για το Last Dance; Γιατί έχει προκαλέσει τόση μεγάλη αίσθηση;
«Αυτή η σειρά είναι το πιο επίκαιρο μπασκετικό θέμα. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο αθλητή που έχει υπάρξει στην ιστορία του μπάσκετ. Ο τύπος αυτός έκανε εκπληκτικά πράγματα. Είχα την τύχη να δω από κοντά τον Τζόρνταν αγωνιζόμενο στους Bulls. Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία γύρω από αυτόν. Υπάρχει πάντα μία συνωμοσιολογία για το τι έκανε και τι δεν έκανε, η οποία δημιουργεί πολύ ωραία θέματα, για να συζητάς. Θεωρώ όμως, ότι αυτό που μας έδωσε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μία εικόνα και της αποθέωσης του Τζόρνταν αλλά και της ανθρώπινης διάστασης του χαρακτήρα του. Ήταν ένα μάθημα για όλους, ότι αυτοί που είναι σε ασύλληπτο παικτικό επίπεδο έχουν και τις αδυναμίες τους ως άνθρωποι. Δεν παύουν να είναι θνητοί. Το ντοκιμαντέρ, πέρα από τα μπασκετικά ντοκουμέντα δείχνει μία πλευρά της ιδιοσυγκρασίας του Τζόρνταν που είναι πολύ σοβαρή, με τα καλά της και τα άσχημά της».
Να σταθούμε στην ανθρώπινη πλευρά αυτών των ηρώων. Παρατηρούμε ότι γίνεται αναφορά σε μη συμβατές συμπεριφορές, όπως ναρκωτικά, αλκοολισμός, τζόγος, εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, που είναι συνήθειες οι οποίες οδηγούν στην παρακμή τους ανθρώπους. Πληροφορούμαστε επίσης για την αδικία που υπέστησαν ορισμένοι παίκτες όπως ο Πίπεν στις απολαβές τους. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά τα θέματα που θίγονται;
«Αυτό το ντοκιμαντέρ αδικεί τον αείμνηστο Τζέρι Κράουζε που δημιούργησε την πολύ μεγάλη δυναστεία με τους παίκτες που έφερε. Τον Πίπεν τον πήρε από ένα κολλέγιο τρίτης κατηγορίας και τον έβαλε να παίξει. Σε όλες τις μεγάλες δυναστείες υπάρχει και μία σκοτεινή πλευρά. Αυτό μπορούμε να το βρούμε στη ζωή κάθε ανθρώπου. Είδαμε και άλλα πράγματα, όπως το πόσο αδηφάγα ήταν τα Media, όταν ο Τζόρνταν σταμάτησε για έναν χρόνο και πήγε να παίξει μπέιζμπολ. Έπεσαν να τον κατασπαράξουν και μετά αποθεώθηκε, όταν γύρισε και πήραν οι Bulls τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Νομίζω, ότι είναι ένα μάθημα όχι μόνο μπασκετικό. Είναι ένα μάθημα ζωής για το πως αντιμετωπίζονται οι stars. Πώς σε αντιμετωπίζουν όταν είσαι στον θρόνο σου και πως όταν είσαι πεσμένος κάτω. Νομίζω ότι είναι ένα από τα ντοκιμαντέρ που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Πηγή: