Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε τον… μύθο του το 2018, όταν στο Βερολίνο κατέκτησε το πρώτο του (χρυσό) μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών. Ηταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου ακόμη τότε, άνηκε στην κατηγορία των Νέων. Εξι χρόνια μετά τα είχε κατακτήσει όλα και από φέτος έψαχνε να βρει νέα κίνητρα, πέρα από το πανελλήνιο ρεκόρ που εξακολουθεί να κυνηγάει.

Στο Παρίσι χθες, το κίνητρό του ήταν το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν το έχουν καταφέρει και πολλοί στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια μόνο ο Πύρρος Δήμας (3) και ο Κάχι Καχιασβίλι (2).
Τώρα ανήκει σε αυτό το κλειστό «κλαμπ» και ο Τεντόγλου. Είναι και οι μόνοι με τουλάχιστον δύο χρυσά μετάλλια.

Δεν είναι όμως το μόνο του… κατόρθωμα. Δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο μήκος, έχει κερδίσει μόνο ένας: ο αξεπέραστος Καρλ Λιούις.

Αυτός, το έκανε σε 4 συνεχόμενες διοργανώσεις. Λος Αντζελες (1984), Σεούλ (1988), Βαρκελώνη (1992) και Ατλάντα (1996). Ο Μίλτος ακολουθεί μόνος του με δύο και έχει μπροστά του το Λος Αντζελες και το Μπρισμπέιν. Θα είναι 30 και 34 ετών, ακόμη σε ηλικίες πρωταθλητισμού.

Ένα τρίτο κατόρθωμά του, που μπορεί να… σπάσει σήμερα, είναι ότι έφτασε τα 12 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, σε επίπεδο ανδρών – γυναικών. Δώδεκα έχει και η Κατερίνα Στεφανίδη και συγκατοικούν στη κορυφή. Η διαφορά είναι πως ο Τεντόγλου έχει… 11 χρυσά και ένα αργυρό, ενώ η Στεφανίδη 5 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα.

Κέρδισε το χρυσό και ένα… στοίχημα

Ο Τεντόγλου πέρα από το χρυσό μετάλλιο, κέρδισε και το στοίχημα που είχε βάλει με τον κολλητό του και συγκάτοικό του στο δωμάτιο στο Παρίσι, Εμμανουήλ Καραλή. Ο Καραλής είχε βάλει στοίχημα με τον πρωταθλητή του μήκους ότι θα κάνει μέχρι… 8,46μ. Ο Τεντόγλου τελικά έκανε δύο εκατοστά παραπάνω και κέρδισε και το στοίχημα.

Οι δυο τους συνηθίζουν να βάζουν… τσάλεντζ ο ένας στον άλλο σε κάθε διοργάνωση, από πανελλήνιο πρωτάθλημα, μέχρι Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο τελευταίο κέρδισε ο Καραλής, αλλά τώρα δεν τον πείραξε καθόλου.

Το… παρκούρ και το γούρι των δηλώσεων και η μελέτη στο youtube

Το ότι ο Τεντόγλου ανακαλύφθηκε από τον πρώτο του προπονητή ενώ έκανε παρκούρ, έχει χιλιοειπωθεί. Αυτό που έχει… παρεξηγηθεί είναι πως το παρκούρ δεν είναι κάτι που έκανε συχνά από χόμπι, αλλά το είχε κάνει ελάχιστες φορές. Ηταν όμως η αφορμή για να ανακαλυφθεί το ταλέντο του και να το… απογειώσει ο Γιώργος Πομάσκι την τελευταία 7ετια.

Ο Τεντόγλου ήταν πάντα ένα πολύ προσγειωμένο παιδί και οι πρώτοι του μήνες στην Αθήνα από τα μακρινά Γρεβενά, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες του επαφές με τους δημοσιογράφους, ντρεπόταν υπερβολικά να μιλήσει, κάτι που στην πορεία άλλαξε. Οχι μόνο άλλαξε, αλλά μέχρι και τα… προσωπικά του έβγαλε κάποια στιγμή στη φόρα, ευχαριστώντας την σύντροφό του που του… έσπαγε τα νεύρα και ξεσπούσε στους αγώνες.

Κάθε του ατάκα μετά από μεγάλο αγώνα γίνεται viral. Και κάθε φορά, με εξαίρεση πριν δύο μήνες στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, βρίσκει έναν λόγο να… παραπονεθεί για την εμφάνισή του. Συνήθως γιατί δεν του αρέσει η επίδοσή του. Είναι η συνήθειά του να κάνει αυστηρή αυτοκριτική γιατί δεν του αρέσει να κάνει λάθη.

Είναι τόσο σχολαστικός σε αυτό που κάνει, που κάθεται με τις ώρες και μελετάει άλματα παλιών θρύλων του μήκους, ανδρών και γυναικών. Ψάχνει συνεχώς κάτι που θα του τραβήξει την προσοχή είτε αφορά την τεχνική, είτε την προσγείωση στο σκάμμα. Δεν αφήνει τίποτα στη τύχη. Αποτελεί τον ορισμό του επαγγελματία στις ώρες που ασχολείται με το μήκος. Και δεν υπάρχει άλλος σε αυτό το επίπεδο που να κάνει κάτι αντίστοιχο, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Αυτή η λεπτομέρεια στην διαφορά είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Είναι η διαφορά που ακόμη κι αν πάρει αργυρό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, θα αποτελεί έκπληξη. Με εξαίρεση 5-6 αθλητές όπως ο Γιουσέιν Μπολτ, η Γιέλενα Ισινμπάγιεβα και 2-3 ακόμη, δε θα βρείτε άλλον αθλητή σε αυτόν τον αιώνα να έχει… 92% ποσοστό σε χρυσά μετάλλια όσον αφορά τον στίβο, με τα μετάλλια να είναι σε διψήφιο αριθμό. Γι αυτό και είναι και επίσημα ο… goat του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.