Πώς ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, πείστηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του και θα βρίσκεται στον πάγκο του στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.

Είναι κοινό μυστικό ότι μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του ο Ραζβάν Λουτσέσκου λίγο έως και καθόλου σκεφτόταν την ανανέωση του συμβολαίου του στον ΠΑΟΚ. Ίσως τα πράγματα να είχαν κυλήσει και διαφορετικά αν δεν είχαν μπει σε αυτό υψηλές ρήτρες σε αυτό που υπέγραψε το Μάιο του 2021 που δέσμευαν και τις δυο πλευρές για τρία χρόνια.

Ο Ρουμάνος τεχνικός στο ξεκίνημα της προετοιμασίας έβλεπε τον μεταγραφικό σχεδιασμό να μην προχωρά, τον ερχομό των παικτών που θα έφερναν την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ να καθυστερεί και κομβικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Ίνγκασον, Ντόουγκλας Αουγκούστο και Κάλεντ Ναρεϊ να αποχωρούν από την ομάδα του.

Όπως ήταν λογικό ο Λουτσέσκου μόνο άνετα δεν ένιωθε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα παράτησε. Σε όλη αυτή την κωλυσιεργία απάντησε με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα, δουλεύοντας όσο μπορούσε περισσότερο στις προπονήσεις. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι παίκτες που είχε στα αποδυτήρια ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι άρχισε σταδιακά να παίρνει πράγματα, έστω και αν χρειάστηκε να στηριχθεί σε ποδοσφαιριστές των οποίων ακόμη και το μέλλον ήταν αβέβαιο.

Ενεργοποίησε ποδοσφαιριστές όπως ο Χάρης Τσιγγάρας, που επέστρεψε από το δανεισμό του στην Τουλούζ, τον Γιάννη Μιχαηλίδη που έκανε καιρό να συνέλθει από τον τραυματισμό του αλλά και τον Τόμας Μουργκ που την περασμένη σεζόν βρισκόταν κυριολεκτικά εκτός ομάδας.

Γύρισε το κουμπί και “γέμισε” το ρόστερ

Το κουμπί γύρισε στα προκριματικά του Conference League. Από το πρώτο παιχνίδι με την Μπεϊτάρ στην Τούμπα και παρά τη λευκή ισοπαλία ο Ρουμάνος τεχνικός έδειξε να αποκτά αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. “Αυτή η ομάδα με κάνει να αισιοδοξώ” είπε, ξενίζοντας τους περισσότερους.

Την πρόκριση στο Ισραήλ ακολούθησαν και άλλες δυο που έφεραν τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Conference League και σταδιακά άρχισαν να καταφθάνουν οι ενισχύσεις που γίνονταν ολοένα και πιο ποιοτικές. Το ρόστερ “γέμισε” με παίκτες όπως ο Οζντόεφ, ο Μεϊτέ, ο Μάρκος Αντόνιο και φυσικά ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ που προστέθηκαν σε αυτούς που έκαναν την προετοιμασία και ήταν ήδη ενεργοί και έτοιμοι.

Και ο Λουτσέσκου πλέον άρχισε να βλέπει τα αποτελέσματα της δουλειάς του να αποδίδουν καρπούς. Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ με σταθερά βήματα συγκέντρωνε βαθμούς αλλά η Ευρώπη ήταν αυτή που απογείωσε την αυτοπεποίθηση και τη δική του αλλά και της ομάδας του.

Διπλό στην Φινλανδία με την Ελσίνκι, νίκη με το buzzer beater του Κουλιεράκη επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, διπλό στην Σκωτία με την Αμπερντίν με τρελή ανατροπή. Έτσι ο Δικέφαλος έβαλε τις βάσεις για την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στην φάση των 16 του Conference League την οποία σφράγισε με το μεγαλειώδες τρίποντο στην Γερμανία.

Το μήνυμα παραμονής

Εκεί στην Φρανκφούρτη φάνηκε ότι πλέον ο Ρουμάνος τεχνικός έβλεπε με άλλο… μάτι τον πάγκο του ΠΑΟΚ και τα επόμενα χρόνια. “Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για το συμβόλαιο μου, αλλά έχω περάσει πολλά με αυτή την ομάδα. Νιώθω ΠΑΟΚ. Για το μέλλον μου, κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, αν όλοι με θέλουν, θα συνεχίσουμε μαζί” είπε στέλνοντας μήνυμα παραμονής στην Τούμπα.

Είναι φανερό ότι οι μεγάλες νίκες του ΠΑΟΚ το Νοέμβριο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο θυμικό του 54χρονου τεχνικού. Τέλη Οκτώβριου ήταν που για πρώτη φορά με δηλώσεις που έκανε σε ΜΜΕ της πατρίδας μίλησε για το θέμα της συνεργασίας του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραπέμποντας τις συζητήσεις για τον… Απρίλιο.

“Δεν ξέρω τι θα γίνει και δεν έχει νόημα να μιλάμε τώρα. Ιδανικά θα μιλούσαμε μετά το τέλος της σεζόν, αλλά μάλλον δεν θα είναι εφικτό τότε, οπότε θα το κάνουμε κάποια στιγμή τον Απρίλιο, τότε θα πάρουμε την απόφαση” έλεγε στους συμπατριώτες του για να τα ακούσουν μάλλον στον ΠΑΟΚ.

Στα τέλη του 2023 με τον Δικέφαλο πρώτο στην βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος, αποδίδοντας μάλιστα πολύ καλό ποδόσφαιρο και ήδη περασμένο στους 16 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί. Η ομάδα του, με τη δική του καθοδήγηση και πίστη στο δικό του πλάνο, ήταν αυτή που έδωσε και στον ίδιο το απαραίτητο όραμα και όρεξη να συνεχίσει στον πάγκο της.

Ο Λουτσέσκου θα συνεχίσει να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα

Το τηλεφώνημα του Ιβάν Σαββίδη για ευχές τα Χριστούγεννα κατέληξε σε μια συμφωνία κυρίων ότι θα συνεχίσουν μαζί. Ο Λουτσέσκου έδωσε το λόγο του στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ και αυτός ήταν ισχυρός όσο και οι υπογραφές στο συμβόλαιο του που θα πέσουν σήμερα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι εκπρόσωποι του συζητούσαν με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα τον κρατήσει στην Τούμπα μέχρι και το 2027. Ο Λουτσέσκου θα συνεχίσει να είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα – οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός και το επιτελείο του θα αμείβονται με περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο- και ήδη έχει στα χέρια του τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο προπονητής των τίτλων, θα είναι αυτός που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις στα ζητήματα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα του και ήδη οι εισηγήσεις του είναι αυτές που κράτησαν στη Θεσσαλονίκη και τον Τάισον και τον Τόμας Μουργκ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017 και αν εξαντλήσει το συμβόλαιο που θα υπογράψει σήμερα θα βρίσκεται στον πάγκο του και μια δεκαετία αργότερα, έχοντας οδηγήσει ήδη την ομάδα του στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της κατακτώντας το νταμπλ και αήττητη το πρωτάθλημα.

Και ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Δικεφάλου θα είναι και αυτός που βρίσκεται στο τιμόνι του στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Ήταν δίκαιο και όπως φαίνεται θα γίνει πράξη.