chamonix treno
lindigo-mag.com

Παρ’ όλου που φέτος τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κατά βάση κλειστάευχαριστούμε covid, εμείς δε θα πάψουμε σε καμία περίπτωση να ονειροπολούμε και να οραματιζόμαστε τα «λευκά Χριστούγεννα» του μέλλοντος, που θα μας βρουν σε μαγευτικές βουνοκορφές να τρώμε ρακλέτ και να πίνουμε ζεστή σοκολάτα με φόντο τα χιονισμένα έλατα.


Στην υψηλότερη λοιπόν κορυφή των Γαλλικών Άλπεων, στο λεγόμενο Mont Blanc που ενέπνευσε το ομώνυμο γλυκό, θα συναντήσουμε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης, όπου Γάλλοι και τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο κατά χιλιάδες μετά την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Και με μια απλή ματιά στις φωτογραφίες, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως δε τους αδικούμε καθόλου.

Η ευρύτερη περιοχή του Chamonix, η οποία για όσους δε το γνωρίζουν διετέλεσε και οικοδέσποινα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων για το 1926, είναι το τέλειο νυφοστολισμένο καταφύγιο για τους λάτρεις της περιπέτειας, των χειμερινών τοπίων και των πιο κλισέ, τραβηγμένων-από-τα-μαλλιά χριστουγεννιάτικων εμπειριών.

1. Το αξιαγάπητο, αλπικό χωριό

chamonix chorio
dissolve.com

Η χαριτωμένη κωμόπολη του Chamonix –ή απλώς «Cham» για τους ντόπιους- είναι όλα όσα θα περιμέναμε από ένα κορυφαίο, αλπικό resort· λιλιπούτεια, πλακόστρωτη, γεμάτη χαριτωμένα καφέ, μοσχοβολιστούς φούρνους με φρεσκοψημένα καλούδια, και, πάνω απ’ όλα, φιλικούς κατοίκους με κατακόκκινα από το κρύο μάγουλα.

Περιττό ν’ αναφέρουμε πως το βουνό θα κατέχει περιωπή θέση σε κάθε κάδρο που θα απαθανατίσετε με τη φωτογραφική σας μηχανή· ο «λευκός γίγαντας» είναι ορατός απ’ όλα τα σημεία του χωριού και αποτελεί τιμή και καμάρι της περιοχής, καθώς και ήταν αυτός που κατά κύριο λόγο της προσέφερε οικονομική ευημερία και ανάπτυξη.

Η μαγευτική ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από τον ιδιαίτερα ντόπιο χαρακτήρα που έχει διατηρήσει το Chamonix παρά την τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών, με τα χαλαρά μπαρ και τα τοπικά εστιατόρια να μην επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να αλλοιώσουν την ιδιαίτερη, ορεινή κουλτούρα του χωριού.

2. Η εξερεύνηση της «Βελόνας του Μεσημεριού»

velona toy mesimerioy chamonix
chamonix.net

Στους κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες ταξιδεύουν τόσα μίλια μακριά για να καταφθάσουν στο Chamonix, συγκαταλέγεται η ανάβαση στην -αλά γαλλικά- «Aiguille du Midi».

Η «Βελόνα του Μεσημεριού» λοιπόν, αποτελεί το υψηλότερο σημείο του Mont Blanc όπου μπορεί να φτάσει κανείς χωρίς να είναι έμπειρος ορειβάτης, καθώς, από κει και πέρα, το επίπεδο δυσκολίας εκτοξεύεται στα ουράνια.

Μάλιστα, η διαδρομή προς… την κορυφή γίνεται με το πιο κάθετο τελεφερίκ του κόσμου, οπότε σε περίπτωση που το πάρετε απόφαση ετοιμαστείτε για γερές δώσεις αδρεναλίνης.

Στην άφιξή σας θα συναντήσετε ένα τοπίο που θα σας κόψει την ανάσα, καθώς θα βιώσετε ανεμπόδιστη θέα προς τρεις ταυτόχρονα χώρες, οι οποίες σμίγουν σαν από θαύμα υπό το άγρυπνο βλέμμα της επιβλητικής οροσειράς: o λόγος για τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία.

Κι αν είστε αρκετά τολμηροί -και καθόλου ακροφοβικοί-, μη παραλείψετε, πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, να κάνετε ένα «βήμα στο κενό», μπαίνοντας σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο γυάλινο κλουβί που μοιάζει να στερεώνεται κυριολεκτικά στον αέρα και που σας δίνει την αίσθηση ότι κυριολεκτικά πετάτε πάνω από τις Άλπεις.

3. Το γραφικό οδοιπορικό προς την «Θάλασσα των Πάγων»

spilia ton pagon

Δεύτερη «must» εμπειρία δεν είναι άλλη από την επιβίβαση σε μια από τις γοητευτικότερες διαδρομές με τρένο της Ευρώπης, η οποία έχει ως ενδιάμεσους σταθμούς τον μεγαλύτερο ογκόπαγο της Γαλλίας – ο οποίος δυστυχώς συρρικνώνεται όλο και περισσότερο λόγω κλιματικής αλλαγής- και την συναρπαστική «Σπηλιά από Πάγο».

Όταν φτάσετε στη Θάλασσα των Πάγων θα χρειαστεί να περιπατήσετε λίγο έως ότου να διακρίνεται την εντυπωσιακή κυανή επιφάνεια, ενώ θα μπορέσετε να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τις συνέπειες του λιωσίματος των πάγων, καθώς υπάρχει σήμανση που μαρτυράει τη διαφορά μεταξύ του τωρινού και του αρχικού της μεγέθους.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κατάβασης, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη «Σπηλιά από Πάγο» για να βιώσετε το πως είναι να βρίσκεστε στο εσωτερικό ενός παγετώνα. Μάλιστα, η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση έκανε ακόμα μια φορά το θαύμα της, έχοντας μετατρέψει το σπήλαιο σε πραγματικό μουσείο· εκεί θα βρείτε κάθε λογής γλυπτά, από καρέκλες και μπαρ μέχρι πολικές αρκούδες.

4. Εδώ τα χειμερινά αθλήματα αγγίζουν άλλο level

ski
onthesnow.co.uk

Φυσικά μη διανοηθείτε να φύγετε από τον προορισμό χωρίς να επιδοθείτε σε κάποιον μαραθώνιο σκι, σνόουμπορντ ή άλλων, πιο πρωτότυπων χειμερινών σπόρ.

Στα πιο κορυφαία εξ’ αυτών συγκαταλέγεται η βόλτα με έλκηθροο οποίο και σέρνουν τα πιο χνουδωτά και υπέροχα σκυλιά που έχετε δει στη ζωή σας-, η πεζοπορία σ’ ένα από τα πολυάριθμα μονοπάτια, που θα σας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα δικά σας μοναδικά σημεία της περιοχής, και το κολύμπι σε θερμαινόμενες πισίνες με θέα το χιονισμένο τοπίο.

Μη ξεχνάτε βέβαια πως οι παραπάνω δραστηριότητες στο χιόνι πρέπει να συνοδευτούν υποχρεωτικά από μια μερίδα -ή και 2- από καυτό, πεντανόστιμο, θερμιδογόνο ρακλέτ (λιωμένο τυρί δηλαδή πάνω σε πατάτες ή άλλα λαχανικά), καθώς αποτελεί μια ιεροτελεστία που οι Γάλλοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά. Άλλωστε, θα σας κρατήσει ζεστούς και ετοιμοπόλεμους για να επιδοθείτε σε νέο γύρο ορεινής περιπέτειας.

Ντορίνα Παπαγεωργίου