Ένας γυάλινος Βούδας στο «Buddha-Bar» του Μανχάταν

Ένας γυάλινος Βούδας τεσσεράμισι μέτρων διακοσμεί το εσωτερικό του Buddha-Bar, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το γραφείο YOD Group, επιδιώκοντας να εξερευνήσει το θέμα της μετενσάρκωσης, ενσωμάτωσε και μια σειρά από λεπτομέρειες, όπως παλαιωμένο ξύλο, αποξηραμένα φυτά καθώς και μια χρωματική παλέτα από γκρίζες, καφέ και μπλε αποχρώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός η ριζική ανανέωση της ταυτότητας του εμπορικού σήματος και, αφετέρου, η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του «Buddha-Bar» που άνοιξε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1996.

Ακριβώς δίπλα στην είσοδο του ρεστοράν, στην πιο ευρύχωρη σάλα του, το YOD Group τοποθέτησε το ψηλό υάλινο άγαλμα του Βούδα. Το παραμετρικό γλυπτό αποτελείται από σχεδόν 1.000 επίπεδα υάλινα στοιχεία. Τα πλαϊνά σημεία κοπής του γυαλιού έχουν υφή ωσάν να είναι αμμοβολημένο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στο φως να εισέλθει στο γλυπτό. Με αποτέλεσμα, το γλυπτό να φαίνεται ως κενό δοχείο, στο εσωτερικό του οποίου «κάτι συμβαίνει, και η ζωή ανατέλλει», όπως επισημαίνουν οι σχεδιαστές. Η αξία του εντυπωσιακού γλυπτού ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

«Τοποθετήσαμε ένα γυάλινο άγαλμα του Βούδα ύψους 15 ποδιών (4,5 μέτρα) δίπλα στην είσοδο στην πιο ευρύχωρη αίθουσα. Εμπνευστήκαμε από την ιδέα μιας θεότητας από κίτρινο μέταλλο για να προσθέσουμε κάποια φουτουριστική διάθεση εκεί. Ο Βούδας μας είναι ένα γλυπτό από σχεδόν 1000 επίπεδα στοιχεία. Η πλευρική τομή του γυαλιού έχει μια παγωμένη υφή που δεν επιτρέπει στο φως από τους προβολείς δέντρων να εισέλθει στο γλυπτό. Η τρισδιάστατη ψηφιακή προβολή τέχνης δημιουργεί την ψευδαίσθηση του φωτός. Θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι δεν είναι το γλυπτό που ζυγίζει σχεδόν 15 τόνους (13,5 τόνους), αλλά ένα άδειο δοχείο μέσα στο οποίο κάτι συμβαίνει και η ζωή αναβλύζει. Η αξία αυτού του γλυπτού είναι ένα εκατομμύριο δολάρια».

FACEBOOK/YOD GROUP

«Στόχος μας ήταν να φέρουμε ένα καινούργιο όραμα στο πολύ γνωστό εμπορικό σήμα, να διατηρήσουμε το DNA του και να το εκφράσουμε με πολύ αυθεντικό τρόπο και να το εντάξουμε στο γενικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης. Έπρεπε να καταδυθούμε στην ατμόσφαιρα της πόλης και να τη μεταφέρουμε μέσα από εμάς τους ίδιους» υπογράμμισε ο Volodymyr Nepyivoda, συνιδρυτής του YOD Group.

Το Buddha-Bar Restaurant New York City, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, μέσα στη βιομηχανική ζωή που έχει μετατραπεί στην καρδιά της γειτονιάς TriBeCa της Νέας Υόρκης. Το εστιατόριο, το μπαρ και το σαλόνι βρίσκονται μέσα σε ένα ιστορικό κτήριο σε θολωτό διώροφο χώρο με προσεγμένο, πλούσιο μοντέρνο σχεδιασμό, απόλυτα εναρμονισμένο με τα ρουστίκ δοκάρια και τούβλα της αρχικής δομής.

Τα κυρίως πιάτα ξεκινούν από 30 δολάρια και φθάνουν ως τα 150, απαιτείται φυσικά προκράτηση, ενώ υπάρχει και το μάλλον αναμενόμενο dress code, που απαγορεύει την αθλητική ένδυση.