Τα νησιά Chatham της Νέας Ζηλανδίας είναι ο μόνος προορισμός που φέτος βιώνει «υπερτουρισμό»

topio apo nisia chathman nea zilandia
Πηγή: cnn.com

Τα νησιά Chatham των 660 χιλιάδων κατοίκων, αν και έδαφος της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται σε αρκετά μακρινή απόσταση από το κυρίως νησί, με αποτέλεσμα να περνάνε αδιάφορα στον εγχώριο αλλά και ξένο τουρισμό. Η φετινή χρονιά όμως κλήρωσε έστω και για ένα μέρος του πλανήτη τον τυχερό λαχνό, καθώς οι 2000 επισκέπτες που επισκέπτονται ετησίως τα νησιά Chatham, το 2020 αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Οι Νεοζηλανδοί φέρθηκαν έξυπνα. Μιας και τα ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας αποδεικνύονται τουλάχιστον πρόκληση, οι κάτοικοι του «νησιού των προβάτων», αποφάσισαν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου· ανακάλυψαν μεν ένα αρκετά ανεξερεύνητο σημείο της χώρας, κάτι που τους προσέφερε αδρεναλίνη εφάμιλλη με αυτή ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, παραμένοντας όμως ασφαλείς και χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ ή/και πολυήμερη καραντίνα.

Φυσικά το συγκεκριμένο ταξίδι λόγω ακριβού αντιτίμου -μιας και συνήθως το νησί απολαμβάνει χαμηλή ζήτηση- δεν προσφέρεται ως budget friendly προορισμός, και στοχεύει σε συγκεκριμένο target group. Παράλληλα οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις ήρθαν αναμενόμενα αντιμέτωπες με μια τεράστια πρόκληση, καθώς τα καταλύματα, τα εστιατόρια, και γενικά οι τουριστικές παροχές, ήταν σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν έναν σημαντικά μικρότερο αριθμό ταξιδιωτών.

Ενώ λοιπόν η τουριστική σεζόν του νησιού διαρκεί περίπου από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο -δηλαδή το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου-, φέτος είναι τα πάντα ρεζερβέ μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Οι ντόπιοι που δουλεύουν στον τουρισμό καλούν τους επισκέπτες να δείξουν διακριτικότητα κατά την άφιξή τους και να σεβαστούν τον προσωπικό χώρο των κατοίκων, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι στα μεγάλα πλήθη που θα καταφθάσουν φέτος στο νησί.

Όσο γι’ αυτά που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να γεμίσουν τον χρόνο τους στο ανεξερεύνητο αυτό μέρος, το επίσημο site για τον τουρισμό στη Νέα Ζηλανδία προτείνει από εξερεύνηση της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας και πεζοπορία, μέχρι ψάρεμα, χαλάρωση στις ερημικές παραλίες και κολύμπι στις λίμνες.

Highlight αποτελεί η επίσκεψη στο γειτονικό νησί Pitt Island, που αποτελεί το πρώτο ακατοίκητο μέρος στον πλανήτη που υποδέχεται κάθε μέρα την ανατολή του ηλίου, πίσω από το όρος Hakepa.

Η ιστορία αυτή μας διδάσκει πως, με πανδημία ή χωρίς, στην ευρύτερη περιοχή που κατοικούμε υπάρχει μια 100% πιθανότητα να κρύβονται συναρπαστικά μέρη που ούτε καν έχουμε αντιληφθεί την ύπαρξή τους.

Η πανδημία στέκεται ως μια καλή ευκαιρία για να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους προορισμούς που λάμπουν συνεχώς υπό το φως χιλιάδων φωτογραφικών κλικ, για να δούμε μήπως η ομορφιά που αναζητάμε για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας βρίσκεται περί τη μια ώρα με το αμάξι από το σπίτι μας.

Ντορίνα Παπαγεωργίου