Αν και της Ελλάδας η χάρη φτάνει στα πέρατα του κόσμου για τον λαμπερό ήλιο και τα γραφικά κυκλαδονήσια της, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια κατά βάση ορεινή χώρα, που ευνοεί και εξορμήσεις πιο φυσιολατρικές.
Για τους εραστές του υγρού στοιχείου που θα ήθελαν να απομακρυνθούν για λίγο από τις πολύβουες παραλίες και να κάνουν βουτιά σε πιο παγωμένα νερά, συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικούς από τους πιο παραμυθένιους καταρράκτες τόσο της ενδοχώρας όσο και των νησιών μας, που συχνά καταλήγουν σε γαλαζοπράσινες φυσικές πισίνες και βάθρες για αξέχαστες βουτιές.
1. Καταρράκτες Έδεσσας
Ο Ελληνικός…Νιαγάρας. Η τρισχαριτωμένη παραδοσιακή πόλη της Έδεσσας του νομού Πέλλας διαθέτει ένα σύμπλεγμα καταρρακτών σε όλο το μήκος της, με αποκορύφωμα τον Καρόνο, τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Ελλάδας και κορυφαίο σε επισκεψιμότητα σε όλα τα Βαλκάνια.
Ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος, καθώς δεν απαιτεί πεζοπορία για να φτάσει κανείς εκεί, και συνήθως συνδυάζεται ως μονοήμερη εκδρομή με μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει περί τη μιάμιση ώρα από την πόλη της Έδεσσας.
Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτούμε τον βασιλιά καταρράκτη είναι νωρίς το πρωί, καθώς εκείνη την ώρα είναι πολύ πιθανό να διακρίνουμε καλύτερα τα περίφημα ουράνια τόξα που σχηματίζονται σε υδάτινες περιοχές, όταν το ηλιακό φως βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος.
2. Καταρράκτης Νέδα
Στα σύνορα του νομού Μεσσηνίας με την Ηλία της Πελοποννήσου, η φύση έβαλε όλη της την τέχνη για να δημιουργήσει έναν από τους ομορφότερους καταρράκτες ολόκληρης της χώρας. Ο λόγος για τον Νέδα, που μάλιστα παίρνει το όνομά του από την ελληνική μυθολογία και την ομώνυμη θεά Νέδα, Νύμφη και προστάτιδα του νερού.
Με αφετηρία το χωριό Πλατάνια λοιπόν, θα ανακαλύψουμε αρχικά τον πρώτο καταρράκτη, διασχίζοντας ένα εύκολα προσβάσιμο μονοπάτι μέσα σε μόλις 15 λεπτά, και φτάνοντας σε μια φυσική πισίνα καθάριου τιρκουάζ, σ’ ένα μαγικό τοπίο που σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις.
Μη σταματάτε όμως εδώ· η συνέχεια στον δεύτερο καταρράκτη είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς πλαισιώνεται από ένα παραδοσιακό ξωκλήσι σκαρφαλωμένο στα βράχια και αιωρούμενο πάνω από τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Η περιοχή του Νέδα γενικά προσφέρεται για λάτρεις της πεζοπορίας και του mountain bike, οπότε οι περιπετειώδεις εξ’ ημών δε θα μείνουν παραπονεμένοι.
3. Καταρράκτες Πολυλίμνιου
Αν δε βιαστείτε να φύγετε από τον πανέμορφο νομό Μεσσηνίας μετά την επίσκεψη στον Νέδα, ίσως ν’ ανακαλύψετε πως κρύβει κι άλλα υδάτινα διαμαντάκια. Μέσα σε μια περιοχή γεμάτη ελαιόδεντρα και δίπλα στο χωριό Καζάρμα, θα βρούμε για παράδειγμα ένα υπέροχο σύμπλεγμα λιμνών, καταρρακτών και βάθρων, ονόματι Πολυλίμνιο.
Η κυρίως λίμνη, είναι προσβάσιμη μετά από μια ομολογουμένως αρκετά ζόρικη πεζοπορία, και αποτελεί δημοφιλές καταφύγιο για τους βουνίσιους τύπους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν όμως κάνουμε τον κόπο και συνεχίσουμε -με προσοχή και κατάλληλο εξοπλισμό- την απαιτητική ορειβασία, θα φτάσουμε στην ησυχότερη δεύτερη πισίνα που δημιουργούν οι καταρράκτες, για να απολαύσουμε την ομορφιά του τοπίου ανενόχλητοι από τα πλήθη.
Φυσικά μπορούμε να επισκεφτούμε το Πολυλίμνιο και εκτός θερινής σεζόν, απλά οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί κατά τις βροχερές περιόδους, καθώς το έδαφος τείνει να γίνεται ιδιαίτερα ολισθηρό.
4. Καταρράκτης Σκρα
Ο νομός Κιλκίς στις εσχατιές της Βόρειας Ελλάδας, έκρυβε τόσα χρόνια ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που ωστόσο σιγά σιγά βλέπει ολοένα και περισσότερο το φως της δημοσιότητας.
Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, θα συναντήσουμε την μέχρι προσφάτως ανεξερεύνητη λίμνη και καταρράκτη Σκρα, που αποτελεί ένα από τα πιο φωτογενή τοπία της ελληνικής επαρχίας, εκτός από προορισμό-αφορμή για μια γρήγορη αλλά ειδυλλιακή εξόρμηση δίπλα σε πεντακάθαρα νερά.
Η διαδρομή για να φτάσετε εκεί δε θα πάρει ούτε πέντε λεπτά πεζοπορίας από το κεντρικό πάρκινγκ της λίμνης, κάτι που την κάνει εύκολα προσβάσιμη ασχέτως φυσικής κατάστασης. Τα νερά της λίμνης διαθέτουν το πιο καθάριο τιρκουάζ απ’ όλα τα τιρκουάζ του κόσμου, και είναι δύσκολο να περιγραφούν με απλά λόγια.
Παρόλο που το νερό είναι παγωμένο, δεν είναι λίγοι οι τολμηροί κολυμβητές που αψηφούν τη θερμοκρασία για μια βουτιά στα υπέροχα νερά. Απέναντι από τον καταρράκτη μάλιστα, κρέμεται από ένα δέντρο ο «ταρζάν», ένα σκοινί δηλαδή που επιτρέπει σε όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν γι’ ακόμα πιο περιπετειώδεις βουτιές.
5. Βάθρες του Φονιά
Πάμε ακόμα πιο μακριά; Η Σαμοθράκη, αν και νησί, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς σε πανελλαδική κλίμακα, και το οφείλει κυρίως στις παραμυθένιες βάθρες της.
Για τους καταρράκτες του Φονιά έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, αλλά η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Ο Φονιάς λοιπόν, είναι ένα πολυεπίπεδο σύμπλεγμα καταρρακτών και λιμνών που βρίσκονται κυριολεκτικά η μια πάνω στην άλλη, με την πρώτη να τροφοδοτεί τις υπόλοιπες μέσω καταρρακτών.
Ο μεγαλύτερος εξ’ αυτών καταρράκτης έχει ύψος περίπου 20 μέτρα, και βρίσκεται στο πρώτο και πιο πολυσύχναστο από επισκέπτες επίπεδο. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πόσες βάθρες θα εξερευνήσετε μετά από αυτή την πρώτη, αλλά έχετε υπόψιν σας πως το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται κατά πολύ -μαζί με την ανέγγιχτη ομορφιά του τοπίου.
6. Πάντα βρέχει Ευρυτανίας
Στα 80 χιλιόμετρα από το γραφικό Καρπενήσι και πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, βρίσκεται, μεταξύ των χωριών Ρόσκας και Δολιανών, ο καταρράκτης με το ευρηματικό όνομα «Πάντα Βρέχει».
Μετά από μια πεζοπορία 2 περίπου ωρών μέσα σ’ ένα μοναδικό δασικό τοπίο, και προσπερνώντας ήδη κάποιους μικρότερους καταρράκτες και φυσικές λούμπες –με ευτυχώς όχι και τόσο παγωμένα νερά- θα φτάσετε στον μυστηριώδη κεντρικό καταρράκτη, ο οποίος πέφτει θαρρείς με σταγόνες στην λίμνη, γλείφοντας τα βράχια στο πέρασμά του.
Το Πάντα Βρέχει αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για υδροθεραπεία αλλά και για εξτρίμ σπορ όπως κανό καγιάκ και ράφτινγκ.
7. Ενιπέας ποταμός
Στο βουνό των Θεών, τον γίγαντα Όλυμπο, δε θα φτάσουμε μόνο με στόχο ν’ αγγίξουμε την πολυπόθητη κορυφή, καθώς τα ενδιάμεσα στάδια έχουν κι αυτά τις χάρες τους.
Η περιοχή της πηγής του Ενιπέα, για παράδειγμα, ξεκινάει από το υψηλότερο σημείο του Λιτόχωρου, της χαριτωμένης δηλαδή κωμόπολης στους πρόποδες του Ολύμπου, και τελειώνει σ’ ένα υψόμετρο στα 1.100 περίπου μέτρα, αποτελώντας εξαιρετική μονοήμερη εξόρμηση για τους φυσιολάτρες της Θεσσαλίας.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, η δυσκολία του μονοπατιού που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από τα κουράγια σας· είτε πάρετε τον εύκολο δρόμο, είτε τον δύσκολο (ο οποίος σαφώς θα σας οδηγήσει στο κεντρικό σημείο μέσα από πιο ενδιαφέροντα παρακλάδια της περιοχής), το σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαστείτε από τον λιλιπούτειο καταρράκτη και την υπέροχη λίμνη που δημιουργεί στο πέρασμά του.
8. Νεράιδα Κυθήρων
Το φινάλε αφήσαμε να το κάνει ένα ακόμα μοναδικό ελληνικό νησί, προκειμένου να σπάσουμε τα στερεότυπα που τα θέλουν άξια λόγου μόνο για την συμβολή τους στο ελληνικό καλοκαίρι.
Τα σχετικά αποκομμένα από τον μαζικό τουρισμό λοιπόν Κύθηρα, πέρα από τις όμορφες παραλίες τους, θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον σας και λόγω της περιοχής της Νεράιδας, που είναι όνομα και πράγμα.
Ο γεωλογικός σχηματισμός δίπλα στο χωρίο Μυλοπόταμος, ευνόησε ώστε το τοπικό ποτάμι να δημιουργήσει κρυστάλλινες λίμνες, ρίχνοντας τα νερά του σε αυτές μέσω καταρρακτών.
Το τοπίο συμπληρώνεται από τις γραφικές γεφυρούλες που ενώνουν μεταξύ τους τα κεντρικά σημεία της Νεράιδας, ενώ μπορούμε να επισκεφτούμε και τους ξύλινους νερόμυλους της περιοχής, που αποτελούσαν στο παρελθόν σημαντικό εργαλείο επιβίωσης για του κατοίκους του νησιού.
Ντορίνα Παπαγεωργίου