nye.com

Οι λάτρεις των Χριστουγέννων ανά την υφήλιο χωρίζονται κατά βάση σε δύο σχολές: Σ’ αυτούς που λατρεύουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την παράδοση, και σ’ αυτούς που θέλουν λάμψη, γκλίτερ και πυροτεχνήματα.

Οι πρώτοι θα τη βγάλουν στις Χριστουγεννιάτικες αγορές λιλιπούτειων ευρωπαϊκών πόλεων πίνοντας ζεστή σοκολάτα.

Οι δεύτεροι στη Νέα Υόρκη, λουσμένοι στη σαμπάνια και στα κομφετί.


Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο τούτο που δεν έχει ονειρευτεί να αλλάξει το έτος έστω και μια φορά στη ζωή του στην Time’s Square, αγκαλιά μ’ ένα πολύχρωμο πλήθος γνωστών και αγνώστων που συσσωρεύεται κάθε 31 Δεκέμβρη στο κέντρο της γης για ν’ αποχαιρετίσει τον γέρο- χρόνο έτσι όπως του αξίζει.

Φώτα, γέλια, ζαλισμένες από το αλκοόλ φωνές, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που κρατάνε ζωντανή την ετήσια ιεροτελεστία, περιμένουν με κομμένη την ανάσα να πέσει η περίφημη μπάλα για να πανηγυρίσουν μια ακόμα περιστροφή γύρω από τον ήλιο.

Όσο κλισέ εικόνα κι αν φαντάζει στο μυαλό μας, αυτοί που το έχουν βιώσει επιμένουν με το χέρι στην καρδιά πως η Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη είναι φτιαγμένη από μια ουσία μαγική.

Time’s square ball: Έθιμο του «θαυμαστού καινούριου κόσμου»

mpala nea yorki
litm.com

Αν πάντα αναρωτιόσασταν πως προέκυψε αυτή η παράξενη ομολογουμένως παράδοση της πτώσης της πρωτοχρονιάτικης μπάλας που βλέπουμε κάθε χρόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, πρέπει να γυρίσετε τα ρολόγια σας πάνω από έναν αιώνα πίσω, στο μακρινό 1907.

Από το 1904 ήδη άρχισε να γίνεται κατανοητό πως η Νέα Υόρκη ετοίμαζε το έδαφος για να γίνει το πιο σημαντικό πολιτισμικό κέντρο του σύγχρονου κόσμου, με δύο γεγονότα-κορωνίδες να σημαδεύουν εκείνο το έτος: τα εγκαίνια του μετρό και ο πρώτος δημόσιος εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Time’s Square.

O Πύργος Times, το τότε δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο το Μανχάταν, υπήρξε το επίκεντρο της παρθενικής αυτής αλλαγής του χρόνου στην ιστορική πλατεία, καθώς ακριβώς από πάνω του έπεσαν τα πρώτα πυροτεχνήματα για το νέο έτος, προκαλώντας τα εντυπωσιακά βλέμματα ενός κοινού 200.000 ατόμων.

Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο, μια απαγόρευση της πολιτείας σχετικά με τη ρίψη πυροτεχνημάτων, ανάγκασε την τοπική αυτοδιοίκηση να επενδύσει όλη της την εφευρετικότητα ώστε να επανδρώσει ένα άλλο μέσο που θα σηματοδοτεί την αλλαγή του έτους για τους παρευρισκόμενους.

Έτσι λοιπόν, εγένετο η ιδέα της γνωστής σε όλους μας σιδερένιας, φωτεινής μπάλας, βάρους 300 κιλών, που έμελλε να πέφτει από το σιδερένιο κοντάρι κάθε χρόνο από τότε, καθώς, παρ’ όλο που κάποια στιγμή τα πυροτεχνήματα επιτράπηκαν ξανά, το έθιμο είχε ήδη παγιωθεί.

mpala nea yorki
travelislife.org

Φυσικά, με το πέρασμα των χρόνων, η γιορτή αυτή μετατράπηκε σε ολόκληρη υπερπαραγωγή, μιας και πλέον οι εορτασμοί ξεκινάνε ήδη από τις 6 το απόγευμα, με πλήθος καλλιτεχνών να ανεβαίνουν κάθε χρόνο στο stage προκειμένου να ψυχαγωγήσουν το κοινό που περιμένει καρτερικά το ρολόι να δείξει μεσάνυχτα.

Μάλιστα, εντυπωσιακό fact αποτελεί η ρίψη κομφετί πάνω στο πλήθος αμέσως μετά την αλλαγή του έτους, του οποίο το συνολικό βάρος ξεπερνάει τον ένα τόνο βάρους κάθε χρόνο. Ωστόσο δε πρόκειται για τον συνηθισμένο χαρτοπόλεμο που βλέπουμε να πετάει ο κόσμος της απόκριες, αλλά για μικρά χαρτάκια που αναγράφουν πάνω ευχές και όνειρα ανθρώπων ολόκληρης της υφηλίου, τα οποία και υποβάλλουν ψηφιακά ή γραπτά μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει πλέον και μέσω Twitter ή Instagram, οπότε αν θες να πάρεις κι εσύ μέρος εξ’ αποστάσεως στο μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς, γράψε την ευχή σου χρησιμοποιώντας το hashtag #ConfettiWish.

Καλά όλα αυτά, αλλά εγώ έχω αγοραφοβία!

nea yorki pyrotechnimata
fodors.com

Η αλήθεια είναι πως σε περίπτωση που οι καταστάσεις πολυκοσμίας σε οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κρίση πανικού, η 10ωρη αναμονή στην Times Square μέχρι την αλλαγή της χρονιάς δε θα είναι και η καλύτερη σου.

Ωστόσο βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν έχει τυχαία τη φήμη της πόλης που δε κοιμάται ποτέ· οι εναλλακτικές σου είναι αναρίθμητες λοιπόν, ακόμα κι αν δε θες να λάβεις μέρος στους μαζικούς πανηγυρισμούς.

Μια καλή εναλλακτική λύση για παράδειγμα αν θες να ξεκλέψεις ένα μέρος της λάμψης χωρίς να στριμωχτείς, είναι να κάνεις μια κρουαζιέρα την ώρα της αλλαγής, προκειμένου να χαζέψεις τα πυροτεχνήματα με την ησυχία σου, χωρίς τους περισπασμούς της πόλης.

Σε αντίστοιχη λογική, μπορείτε να στήσετε καρτέρι για τον ίδιο λόγο στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, στο Σέντραλ Πέρκ ή στο Prospect Park, όπου τα πλήθη είναι σαφώς λιγότερο έντονα.

Και μιλώντας για το Central Park, αν ο δρόμος σε φέρει εκεί τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, θα πέσεις πάνω στον καθιερωμένο πρώτο μαραθώνιο της χρονιάς που έχει ως αφετηρία το κεντρικό αυτό σημείο της πόλης.

Ό,τι και να επιλέξετε πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η Πρωτοχρονιά θα σας μείνει αξέχαστη, και θα τη μνημονεύετε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Και φέτος τι θα γίνει;

Όπως μάλλον συμπεράνατε ήδη, η αλλαγή του χρόνου στην Time’s Square αποτελεί μια εξαιρετικά corona-friendly δραστηριότητα.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, το 2021 θα υποδεχτεί στην πλατεία αποκλειστικά ένας εκλεκτός αριθμός σημαντικών ατόμων, με τους υπόλοιπους ωστόσο να καλούνται να συνδεθούν διαδικτυακά εάν θέλουν να ζήσουν τη μαγεία από μακριά.

Εικονικό αναμένεται να είναι το μουσικό performance της Gloria Gaynor, η οποία και θα τραγουδήσει το συμβολικότατο, all-time-classic «I will survive». Το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης θα συμπληρώνεται κι από άλλους γνωστούς ερμηνευτές, όπως Kylie Minogue, Gwen Stefani, και Jennifer Lopez.

Ντορίνα Παπαγεωργίου