pionia

Δημιουργικότητα, πειθώς και συνεργασία, συνθέτουν το top 3 των λεγόμενων «μαλακών» δεξιοτήτων που απαιτούν οι εταιρίες από τους εργαζόμενους τους σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του LinkedIn.

Με την αγορά εργασίας να έχει ψυλλιαστεί πως τον καλό συνεργάτη δεν τον κάνει μόνο η εξειδίκευση και η εμπειρία, αλλά και η προσωπικότητα, οι υπεύθυνοι πρόσληψης δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή στα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα που ξεχωρίζουν τον εργαζόμενο από τους υπόλοιπους της συνομοταξίας του.

Η αλλαγή αυτή πηγάζει κυρίως από το γεγονός πως οι τελευταίες γενιές έχουν εκτοξεύσει τον πήχη στα ύψη όσον αφορά τα hard skills· οι περισσότεροι πλέον εισέρχονται στην αγορά εργασίας έχοντας ήδη ένα μεταπτυχιακό στο ιστορικό τους, οπότε κι οι εργοδότες οφείλουν να βρουν δημιουργικότερους τρόπους για να διακρίνουν τους καλύτερους των καλυτερότερων μέσα σε μια θάλασσα over-skilled πτυχιούχων.

Φυσικά η διαλογή αυτή κρίνεται στις λεπτές αποχρώσεις, καθώς κάποια προσόντα ή η έλλειψή τους είναι πολύ δύσκολο να φανούν από την πρώτη κιόλας εντύπωση· αντιθέτως, τα soft-skills φανερώνονται κυρίως μέσα από την τριβή εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τα στατιστικά να μας αναδεικνύουν πως ένα 89% των ατυχών προσλήψεων οφείλεται στην έλλειψη διορατικότητας των υπευθύνων πρόσληψης όσον αφορά τις δεξιότητες του αιτούντος.

Αν λοιπόν θέλουμε να αναπτύξουμε, αλλά και να «πουλήσουμε» τα soft skills μας ώστε να χτίσουμε σιγά σιγά ένα ασυναγώνιστο βιογραφικό, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε κάποια έξυπνα βήματα ώστε να μην αφήσουμε το ζήτημα αποκλειστικά στο ένστικτό μας.

soft skills
huffingtonpost.gr

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του τομέα μας

Κάποια soft skills, όπως εκείνα που αναφέραμε προηγουμένως ως τοπ 3, είναι διαχρονικά και ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Ωστόσο η στόχευση της αγοράς εργασίας διαφέρει σημαντικά από τομέα σε τομέα, με αποτέλεσμα μια δεξιότητα που για μια εταιρία είναι θησαυρός, για μια δεύτερη να αποδεικνύεται άνθρακας.

Μπαίνουμε λοιπόν στις αγγελίες που αφορούν θέσεις εργασίας που βρίσκονται στο ευρύτερο πεδίο εξειδίκευσής μας, και συλλέγουμε προσεκτικά τα δεδομένα που παρατηρούμε. Σίγουρα μετά από ένα σημείο θα παρατηρήσουμε κάποια μοτίβα να επαναλαμβάνονται, ξεκαθαρίζοντας λίγο το τοπίο σχετικά με το τι αποζητούν οι δυνητικά μελλοντικοί εργοδότες μας.

Σημαντική είναι ωστόσο και η ιδιαίτερη κουλτούρα της εκάστοτε εταιρίας· αν λοιπόν στόχος μας δεν είναι να βρούμε γενικά κι αόριστα απασχόληση, αλλά να μπούμε σ’ ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά, καθώς αρκεί να ξεκοκαλίσουμε την φιλοσοφία της εταιρίας των ονείρων μας.

Προετοιμαζόμαστε για «outside the box» συνεντεύξεις

Η τάση των κυνηγών ταλέντων να αναζητούν ανθρώπους με υψηλή απόδοση στις δεξιότητες αλληλεπίδρασής, έχει οδηγήσει στη σύνταξη επαγγελματικών συνεντεύξεων που ξεφεύγουν κατά πολύ από την πεπατημένη.

Σε περίπτωση λοιπόν που έρθετε αντιμέτωποι με μια ερώτηση του τύπου «ποιο ήταν το τελευταίο δώρο που κάνατε σε αγαπημένο σας πρόσωπο και γιατί», καλό είναι να μην εκπλαγείτε σε σημείο να χάσετε τελείως τον ειρμό των λεγομένων και την αυτοπεποίθησή σας.

Αν έχετε φίλους ή γνωστούς που έχουν περάσει από συνεντεύξεις σε start-up, σύγχρονες εταιρίες, κάντε έναν κόπο να τους ρωτήσετε αν έχουν έλθει αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. Κι όταν έρθει η ώρα που θα ακούσετε κάτι παρεμφερές σε συνέντευξή σας, χαμογελάστε και πάρτε ένα δευτερόλεπτο για να συλλογιστείτε που μπορεί ακριβώς να αποσκοπεί η δεδομένη ερώτηση.

Το παράδειγμα με το δώρο, λόγου χάριν, πιθανόν να θέλει να εξετάσει την εφευρετικότητα, τη γενναιοδωρία και τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.

Μην υποτιμάτε την ερώτηση «ποιο είναι το χειρότερό σου ελάττωμα»

Η ερώτηση αυτή έχει στόχο να τεστάρει τόσο το γνώθι σαυτόν σας, όσο και την ικανότητα σας να λύνετε προβλήματα στον εργασιακό χώρο.

Οπότε δε θα απαντήσετε μόνο, για παράδειγμα, «χάνω εύκολα τη συγκέντρωσή μου», αλλά θα παραθέσετε και τα βήματα που σκοπεύετε να κάνετε ώστε να υπερκαλύψετε το κενό ή ακόμα και να ξεπεράσετε παντελώς το πρόβλημα σας. Μπορείτε επίσης να περιγράψετε, για έξτρα πόντους, μια δυσάρεστη κατάσταση με την οποία σας έφερε αντιμέτωπο το συγκεκριμένο ελάττωμα, και τι ακριβώς κάνατε για να την παρακάμψετε.

Θυμηθείτε, η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αποσκοπεί στο να σας κολλήσει στον τοίχο, αλλά στο να γίνει καλύτερα κατανοητή η προσωπικότητά σας, καθώς και ο βαθμός ανταπόκρισής σας σε δύσκολες καταστάσεις.

Οπότε δεν υπάρχει λανθασμένη απάντηση (εξαιρείται το «είμαι τελειομανής»), αλλά λανθασμένη αιτιολόγηση της απάντησης.

Ντορίνα Παπαγεωργίου