Στη δίνη ενός πιθανού νέου lockdown έχει εισέλθει η οικονομία μετά τις προ ημερών σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για αναστολή δραστηριοτήτων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας (πολιτισμός, συναυλίες κ.ά) τις επόμενες 14 ημέρες. Στόχος των νέων μέτρων είναι να ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας και η αλματώδης αύξησης των κρουσμάτων ώστε να αποφευχθεί το νέο γενικό lockdown στην Αττική.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄ όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα πιέσει πολύ το εθνικό σύστημα υγείας, με ανεξέλεγκτες παρενέργειες, ενώ ένα lockdown για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θέσει εκτός ελέγχου την οικονομία, την ώρα που τα στοιχεία για το έλλειμμα και την ύφεση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
«Αν φτάναμε σε νέο lockdown η ζημιά στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και επισήμανε πως «είναι σημαντικό να αποφύγουμε ένα νέο lockdown» για να απευθύνει εν συνεχεια έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.
«Αυτή η κρίση θα έχει τον χαρακτήρα μαραθωνίου» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο Ant1 σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα για τον κράτος». Παράλληλα, τόνισε ότι «το κράτος για το δεδομένα αυτής της πανδημίας έχει κάνει θαύματα» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται η επιτυχία του κράτους» όπως είπε ότι δείχνουν τα στοιχεία για την πανδημία στην χώρα.
Μιλώντας για το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δύσκολο εγχείρημα να μοιραστούν 1,5 εκατομμύριο μάσκες», χαρακτηρίζοντας «αστοχία» το λάθος που έγινε στο μέγεθος των μασκών, ωστόσο, όπως είπε τώρα η αστοχία διορθώνεται.
Απαντώντας στις επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να δουλεύουν μια ώρα παραπάνω εργαζόμενοι που μπήκαν σε καραντίνα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «όταν κάποιος μπαίνει σε καραντίνα η επιχείρηση έχει κάποιο κόστος το οποίο κάπως πρέπει να καλυφθεί» και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».
Μιλώντας για το Ελληνικό είπε πως η σημερινή είναι «κρίσιμη ημέρα», καθώς «θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση για την προσφυγή της Hard Rock». Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «αν η απόφαση είναι παρόμοια με την προηγούμενη το έργο θα ξεκινήσει άμεσα» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα επικοινωνιακό σόου στο Ελληνικό», ενώ τόνισε πως «μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχουν γκρεμιστεί 940 κτίρια», καθώς όπως είπε αυτό «είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν ξεκινήσει τα προπαρασκευαστικά έργα όσο περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ».
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το άρθρο του tovima.gr :
Η χώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος.
Σαν να διεκδικεί «ρεβάνς» για την πρώτη φάση της πανδημίας, στην οποία ηττήθηκε κατά κράτος.
Οι Έλληνες έχουμε την κακή συνήθεια να επαναπαυόμαστε στις δάφνες της επιτυχίας πολύ πριν από το τελικό «σφύριγμα του διαιτητή», το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κυκλοφορία του κατάλληλου εμβολίου.
Τα καλά λόγια και οι διεθνείς έπαινοι λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά. Το κλίμα που καλλιεργήθηκε δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η μάχη είχε τελειώσει.
Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει, όπως βεβαιώνεται καθημερινά από τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας και τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών.
Κρίνοντας από την επιδημιολογική εικόνα του φθινοπώρου, ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται βαρύς.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα κληθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία χωρίς να πληγεί περαιτέρω η οικονομία.
Μόνο που αυτή τη φορά οι συσχετισμοί και τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο.
Η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι ανθρώπινες αντοχές δεν επιτρέπουν πλέον ούτε σαν σκέψη την ιδέα γενικευμένης καραντίνας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αποφύγουμε το σενάριο αυτό παραμένει η ευλαβική τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από όλους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και δισταγμούς.