Οι εταιρίες FAANG -Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google-, γνωστές αλλιώς και ως «The big tech» ή «The big five», αποτελούν την κορυφαία πεντάδα όσον αφορά τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με πεδίο δράσης τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τους φανατικούς της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογικής καινοτομίας, το ακρωνύμιο FAANG χτυπάει σίγουρα καμπανάκι, καθώς χρησιμοποιείται συχνά ως όρος-ομπρέλα για τα απόλυτα μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομίας, με τη συνολική αγοραστική κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνάει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και τις μετοχές τους να αντιπροσωπεύουν το 15% από τη συνολική χρηματιστηριακή δύναμη των 500 ισχυρότερων αμερικάνικων εταιριών.
Οι ονομαστικές συστάσεις των επιμέρους εταιριών είναι πλέον περιττές, καθώς από το 2013 που αναδύθηκε ο όρος -τότε ως FANG, από τον γνωστό για τα λογοπαίγνια και τα catch-phrases που χρησιμοποιεί, Jim Cramer- μεσολάβησε μια εκτόξευση χρηστών και για τους 5 αυτούς «μεγάλους»- και πιθανότατα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς.
Ας μελετήσουμε ωστόσο τους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό αριθμούς πίσω από τις εικονικές εφαρμογές που φιγουράρουν στις οθόνες μας:
-
Facebook: Σε αρχηγική θέση όσον αφορά τα social media, το Facebook κατέχει επίσης τα ινία του Instagram και του Whatsapp, έχοντας επιστρέψει σε μετοχική αξία ένα 162% από το 2015, κι ένα 41% μεταξύ 2019 και 2020.
-
Apple: Το τέκνο του Steve Jobs και μητέρα κάθε είδους συσκευής που διαθέτει ένα –i μπροστά, έχει επιστροφές της τάξεως του 272% από το 2015, και του 82% για το τελευταίο έτος.
-
Amazon: Η μεγαλύτερη εταιρία e-shop στον κόσμο, που έχει ανεβάσει τον διευθύνων σύμβουλό της, Jeff Bezos, στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου, γνώρισε τη μεγαλύτερη εκτόξευση απ’ όλες τις υπόλοιπες FAANG, με 405% επιστροφή από το 2015, και 79% για την περασμένη χρονιά.
-
Netflix: Τα κέρδη της συνδρομητικής πλατφόρμας προβολής τηλεοπτικού περιεχομένου, συνοψίζονται σε επιστροφή 348% από το 2015 και 72% από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2020.
-
Google: Τέλος, όσον αφορά την γηραιότερη μεταξύ των FAANG εταιρία, εκεί οι αριθμοί κινούνται σε πιο μετριοπαθή επίπεδα, με τις επιστροφές ν’ αγγίζουν το 113% και το 20% αντίστοιχα.
Για να βάλουμε αυτούς τους αριθμούς σ’ ένα πιο κατανοητό και καθημερινό πλαίσιο, αρκεί ν’ αναλογιστούμε πως οι μετοχές των FAANG ξεπερνάνε κατά πολύ σε αξία την συνολική ανάπτυξη όλων των υπόλοιπων 500 μεγαλύτερων αμερικάνικων εταιριών που λέγαμε πριν, η οποία αγγίζει μόλις το 57%.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως οι FAANG συνέβαλαν σημαντικά (ή μάλλον προκάλεσαν εξ’ ολοκλήρου) την άνοδο του χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της φετινής πανδημίας.
Εύκολα λοιπόν συμπαιράνουμε απ’ όλα αυτά πως οι FAANG είναι εδώ για να γράψουν ιστορία, καθώς η άνοδος τους στην παγκόσμια οικονομία είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη, ενώ δε μοιάζει να μπορεί να αναχαιτιστεί ή να ρυθμιστεί με καμία κρατική ή ιδιωτική παρέμβαση στο σύντομο μέλλον.
Δουλεύοντας για τις FAANG
Μια θέση εργασίας σε μια από τις 5 αυτές εταιρίες είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο και πιο άπιαστο όνειρο πολλών ανθρώπων που εργάζονται στις καινοτομίες, ιδιαίτερα όμως των μηχανολόγων υπολογιστών και των προγραμματισμών, καθώς για τον κλάδο αυτόν οι FAANG έχουν αποδειχτεί πως είναι κάτι παραπάνω από καλοπληρωτές.
Παρόλο που όλες οι FAANG αποπνέουν κύρος και καθιστούν κορυφαίο κάθε βιογραφικό που θα φέρει το όνομά τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ωστόσο, σε περίπτωση που επιθυμούμε να κυνηγήσουμε μια θέση εργασίας σε μια από αυτές, τα επιμέρους θετικά που θα αποκομίσουμε από την εμπειρία, καθώς και σε ποιους τομείς αριστεύει ή πάσχει η καθεμία.
Σε σχετική έρευνα της πλατφόρμας teamblind.com, διαβάζουμε στα αντίστοιχα γραφήματα πως το Netflix σκοράρει πάντα πρώτο στις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες όσον αφορά την εργασία στις FAANG· διαθέτει ταυτόχρονα τους πιο ευχαριστημένους εργαζόμενους, τις καλύτερες ικανότητες leadership και τις πιο ισότιμες ευκαιρίες επιτυχημένης ανέλιξη μέσα στην ίδια την εταιρία.
Το Facebook ακολουθεί και στις 3 περιπτώσεις στη δεύτερη θέση, ενώ η Amazon είναι η μόνη που έχει αρνητικό σκορ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων που θα την σύστηνε ως ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, καθώς δεν ανήκει όπως οι υπόλοιπες, στις 15 καλύτερες εταιρίες στο είδος.
Οι FAANG ωστόσο φαίνεται πως παίρνουν όλες πολύ στα σοβαρά υπόψιν τα θέματα ισότητας και ισονομίας, καθώς η μεταξύ τους διαφορά στο συγκεκριμένο ranking είναι σχεδόν αμελητέα· όσοι καταφέρουν λοιπόν να εισέλθουν ως εργαζόμενοι σε μια οποιαδήποτε από τις 5, θα καταφέρουν να πετύχουν χωρίς να πέσουν θύματα φυλετικών, έμφυλων ή άλλων διακρίσεων.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα γραφήματα του teamblind:
Ντορίνα Παπαγεωργίου