Η ακύρωση της διοργάνωσης της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, προκάλεσε, ανησυχία στην κοινωνία της πόλης.
Οι λόγοι για την πιθανή οικονομική κατάρρευση στην πόλη είναι εμφανείς. Οι συνέπειες που προκαλεί σε αρκετούς επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης η ακύρωση της Διεθνούς Εκθέσεως είναι καταστροφικές , όπως στους ξενοδόχους, στα καταστήματα εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα, στους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί, σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και φορείς της πόλης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διοργάνωση.
Η Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο και ειδικά μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία την Ανοιξη και το Καλοκαίρι του 2020 ήλπιζε ότι θα κατάφερνε να τονωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα άρχιζαν να καταφτάνουν οι εκθέτες για να στήσουν τα περίπτερά τους στη ΔΕΘ,η οποία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες της στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα πράγματα όμως ήρθαν διαφορετικά:
«Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο, έπαιξε ρόλο η συγκυρία όμως η έκθεση δεν έχασε το χρόνο της, αναπλήρωσε με τα forum και προσπάθησε να φανεί χρήσιμη στην πόλη», δήλωσε στο speedy news o πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης , ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι μόνο τα 50.000.000 που χάθηκαν, η έκθεση προσέφερε ένα κύρος στην αγορά ».
H ΔΕΘ πριν 20 χρόνια ήταν για τους Θεσσαλονικείς το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς με μεγάλη απήχηση ενώ συνδυαζόταν με το φεστιβάλ τραγουδιού, εκατοντάδες περίπτερα, διασκέδαση στο λουνα παρκ και φυσικά το περιβόητο χοτ ντογκ με μαύρη μπύρα και την ιδιαίτερη μουστάρδα. Η έκθεση κρατούσε 20 μέρες , καθώς δεν υπήρχε το ιντερνέτ ήταν ο μοναδικός τρόπος διαφήμισης και προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη. Η πόλη παραληρούσε από την πολυκοσμία και ήταν οι καλύτερες μέρες για ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο στην Θεσσαλονίκη.
Η ακύρωση της ΔΕΘ σημαίνει περίπου απώλεια πάνω από 50 εκ. ευρώ για την οικονομία της πόλης, καθώς δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στο στήσιμο των περιπτέρων.
Για να στηθεί και να λειτουργήσει η έκθεση για δέκα ημέρες ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, από κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρίες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες επίπλων και φύλαξης. Η οικονομική ζημία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του lockdown και της εξαφάνισης των τουριστών- επισκεπτών ανάγκασε τους φορείς να διεκδικήσουν από το κράτος να μεριμνήσει για τις επιπτώσεις του κοροναϊού.
Τι δήλωσαν οι φορείς:
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέλαβε την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης με όλους τους φορείς της πόλης και ώστε να μπουν κάποια θεμέλια για το σχέδιο ανάκαμψης που έχει ως στόχο να βγάλει την στήριξη του εμπορικού κόσμου για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι για άλλη μια φορά η προτεραιότητα συνολικά των φορέων της πόλης, για να παραμείνει δυνατή η ατμομηχανή της Θεσσαλονίκης.
«Από την στιγμή που ακυρώθηκε λόγω κοροναϊού το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΘ θα προχωρήσουμε στην οργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ. Όλοι οι φορείς δήλωσαν πως θα το στηρίξουν. Στην τηλεδιάσκεψη μπήκαν προς συζήτηση πολλά θέματα και γι’ αυτό αποφασίσαμε και την χρονική μετατόπιση για τις 11-20/9. Παράλληλα χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να έχει αυτό το φόρουμ και ένα διεθνή χαρακτήρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας.
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης και την στήριξη των επιχειρήσεων κατέθεσε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ιωάννης Μασούτης.
«Η ΔΕΘ αποτελεί ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης μας και ήταν πάντα μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου. Η ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες να ληφθούν άμεσα.»
Το πολίτικο σκέλος της ΔΕΘ ήταν αυτό που πρωταγωνίστησε από τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στην έκθεση, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας σαν πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, δίνοντας την δική τους εκδοχή για όσα ζούμε και να αναπτύξουν την εναλλακτική προγραμματική τους πρόταση.
Η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας δήλωσε στο speedy news:
Η φετινή Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης μπορεί να συνοψιστεί στη λέξη «απουσία». Κατ’ αρχάς, φέτος είχαμε να κάνουμε με την απουσία της ίδιας της έκθεσης. Η 85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία αναβλήθηκε, με κυβερνητικό φιρμάνι, χωρίς συνεννόηση και εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό μάς φέρνει στην άλλη μεγάλη απουσία, που είναι αυτή της ίδιας κυβέρνησης. Ωσεί παρόν στα κρίσιμα και πανταχού παρών στα επουσιώδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη Θεσσαλονίκη αυτό που όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν, ότι η χώρα πορεύεται στον αυτόματο πιλότο. Απουσία συνεκτικού σχεδίου για την υγειονομική και οικονομική κρίση, απουσία κοινωνικής πολιτικής, απουσία ενσυναίσθησης για τα μικρά και μεγάλα δράματα των ανθρώπων: αυτό είναι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης της ΝΔ. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε απ’ αυτή τη συνθήκη, είναι ότι στην κοινωνία υπάρχουν αντοχή και πείσμα, υπάρχουν δυνάμεις αντίστασης. Οι άνθρωποι της παραγωγής συγκρίνουν και κρίνουν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό η ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουν δυνατές.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ,Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και Επικεφαλής της Παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» επίσης δήλωσε:
Η ακύρωση της φετινής 85ης ΔΕΘ αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του Τουρισμού, καταπνίγοντας τις λιγοστές ελπίδες ανάκαμψης. Η κυβέρνηση, εφόσον απέτυχε να μεριμνήσει για την ασφαλή διεξαγωγή της, οφείλει να λάβει άμεσα τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους. Γιατί δεν ήταν ΔΕΘ… Δεν ήταν η ΔΕΘ των εκθετών, των επισκεπτών, των επιχειρηματικών συναντήσεων, δεν γέμισε η πόλη μουσική και χαρές… Παρόλα αυτά, χάριν στις αξιέπαινες προσπάθειες της διοίκησης, είχαμε την ευκαιρία μέσα από ένα νέου τύπου forum, προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, να συμμετέχουμε σε έναν γόνιμο διάλογο για τον μέλλον της πόλης και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Ένα forum διαλόγου που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις επόμενες διοργανώσεις, διευρύνοντας τον αντίκτυπο και την εμβέλεια μιας έκθεσης που επιδιώκει να τοποθετηθεί στην κορυφή των διεθνών εκθεσιακών γεγονότων. Προσδοκώντας με ελπίδα, υπομονή αλλά και συστηματική προσπάθεια, να γιορτάσουμε την 85η ΔΕΘ του χρόνου τον Σεπτέμβριο όπως πολύ καλά γνωρίζει αυτή η πόλη!
Αποτελέσματα
Η πανδημία μας έδειξε το ρόλο της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία και έδωσε τη χαριστική βολή . Εδώ και χρόνια υπήρχε η άποψη ότι έπρεπε να λειτουργεί, όλη την χρόνια, μια μεγάλη ψηφιακή πλατφόρμα, σε συνεργασία με διεθνείς φορείς οργάνωσης εκθέσεων και οι κλασσικές διοργανώσεις να είχαν μετεξελιχθεί με βάση τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, χωρίς να βασίζεται μόνο σε κομματικές φιέστες.
Η Θεσσαλονίκη λύγισε και είναι ορατό να το δει κάποιος με μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης. Η έκθεση όποιος και αν ήταν ο ρόλος της στο παρελθόν έδινε κίνηση, ζωή, εργασιακές θέσεις και ψυχαγωγία στους επισκέπτες της. Η ΔΕΘ πρέπει να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει και να αποτελέσει πάλι τον σταθερό πόλο αναφοράς των οικονομικών δραστηριοτήτων της πόλης. Η ΔΕΘ έγινε μία καλή συνήθεια και οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης ξέρουν ότι είναι αδύνατον να την αγνοήσεις.