
Μετά από την σημερινή επεισοδιακή πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης για τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού εξακολουθούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τους. Η συγκεκριμένη απόφαση, ενώ δόθηκε εξήγηση από τον Πρωθυπουργό, εξακολουθεί να προβληματίζει την κοινή γνώμη, καθώς οι περισσότεροι φαίνονται να μην πείθονται από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Οι “φτωχές” εξηγήσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα
Υπενθυμίζουμε τις απαντήσεις που είχαν δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:
Κ.Μητσοτάκης
- Είχαμε πει πως τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και θα ανοίξουν πρώτα.
- Τα μεγάλα παιδιά ευνοούν την μετάδοση της πανδημίας περισσότερο από τα μικρά παιδιά.
- Η Τηλεπαίδευση εφαρμόζεται καλύτερα στα μεγάλα παιδιά παρά στα μικρά.
Σ. Τσιόδρας
- Η Επιτροπή των ειδικών διχάστηκε για το συγκεκριμένο θέμα.
- Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στις ηλικίες 10-12 ετών υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα. (!)
- Τα ψυχολογικά και μαθησιακά οφέλη από το μη κλείσιμο των Δημοτικών είναι υπέρτερα από τα οφέλη ενδεχόμενου κλεισίματος τους.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν λοιπόν από τον Πρωθυπουργό δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές καθώς πράγματι, τα επιχειρήματα που δόθηκαν δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς ούτε επιστημονικά, ή έστω δεν έχουν δοθεί κάποιοι λόγοι που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την πλειοψηφία των γονιών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα σπίτια της για να προστατευθεί, εκείνοι αναγκάζονται να εργάζονται με την ανασφάλεια, είτε να φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους.
Τί είχε γίνει όμως σε προηγούμενη φάση όπου νηπιαγωγεία και σχολεία είχαν παραμείνει κλειστά; Ποια ήταν τα προνόμια που λάμβαναν οι γονείς που είχαν παιδιά κάτω των 15 ετών;
Οι άδειες ειδικού σκοπού
Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 στα τέλη Μαΐου, ο κ. Θεοδορικάκος είχε διευκρινίσει ποιοi δικαιούνται ακόμα την άδεια ειδικού σκοπού.
“Τη δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με παιδιά έως 15 ετών, τα οποία λόγω των ρυθμίσεων που ισχύουν, δεν μπορούν να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο”, ενώ ειδικές ρυθμίσεις υπήρχαν και για τους γονείς που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.
Τί γίνεται λοιπόν;
Παράδοξο έμοιαζε για τους περισσότερους ότι οι εκκλησίες παρέμειναν ανοικτές, ότι στα λεωφορεία συνέχιζαν να συνωστίζονται και φυσικά πως δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας είτε με νέες προσλήψεις προσωπικού, είτε με νέες κλίνες ΜΕΘ.
Η γενικότερη παραδοχή του κ. Μητσοτάκη “ξέρουμε ότι κάναμε λάθη” η οποία συμπληρώνεται το σκεπτικό “αλλά τώρα τί να κάνουμε”, ίσως τελικά να ταιριάζει και με την περίπτωση της εξαίρεσης των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων από το γενικό lockdown, αφού απ’ ό,τι φαίνεται ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Γιατί ίσως για την κυβέρνηση το να διακινδυνεύσουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί από το την μετάδοση του κορωνοϊού, είναι λιγότερο σημαντικό από το να δοθούν ειδικά προνόμια στους γονείς που εργάζονται και έχουν μικρά παιδιά. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Άννα Σαϊνίδου