Το ΔΣ της ΕΝΙΘ εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου νοσηλευτή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που βρέθηκε νεκρός κατά την αλλαγή της βάρδιας, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το τραγικό γεγονός, ανεξαρτήτως του παθολογικού αιτίου, όπως και άλλα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ και κυρίως τον τεράστιο φόρτο και την εξουθένωση των υγειονομικών. Το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει από την χρόνια πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματόδοτησης, εργάζεται σε καθεστώς ακραίας εντατικοποίησης.
Για να καλυφθούν οι βάρδιες δουλεύουμε διπλά και τριπλά, δεν παίρνουμε δεδουλευμένα ρεπό, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια οι ημέρες θερινής άδειας είναι ελάχιστες. Σε αυτό το καθεστώς εντατικοποίησης έρχονται να προστεθούν οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, οι απλήρωτες ώρες εργασίας, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων μηνών, το άγχος της ανεργίας με την διακοπής της σύμβασης και πολλά άλλα.
Η τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο, ούτε έκτακτο. Η γιγάντωση των προβλημάτων το τελευταίο διάστημα είναι απλά το «ώριμο φρούτο» της διαχρονικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής στόχευσης να λειτουργούν τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις, με τη λογική κόστους-οφέλους και όχι με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Αν αντί για τα κέρδη των λίγων, το ΕΣΥ οργανωνόταν με βάση τις ανάγκες των πολλών, δε θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις, δεν θα έλειπε στοιχειώδης υλικοτεχνική υποδομή που κοστίζει σε ζωές, δεν θα έκαναν ουρά εκατοντάδες χειρουργεία, δεν θα ακυρώνονταν μεταμοσχεύσεις, δεν θα είμασταν μάρτυρες των υπόλοιπων τραγικών περιστατικών
του τελευταίου (και όχι μόνο) διαστήματος.
Αντί λοιπόν να ψάχνουν στην κυβέρνηση τις αιτίες τραγικών περιστατικών στα πρόσωπα του
υγειονομικού προσωπικού να σκεφτούν καλύτερα και να κοιτάξουν στον καθρέπτη. Το «Νέο-ΕΣΥ» που ετοιμάζουν θα φέρει νέα μείωση προσωπικού, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, κλείσιμο νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ και ακόμα βαθύτερη εμπορευματοποίηση των νοσοκομείων με επί πληρωμή χειρουργεία και άλλα τραγικά. Στο «Νέο-ΕΣΥ» τα τραγικά περιστατικά θα αυξηθούν αφού θα ενταθούν οι αιτίες που τα γεννούν.
Για τους υγειονομικούς, τους άλλους εργαζόμενους και όλο το λαό, είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια σε αυτήν την στρατηγική που χαρίζει σα «φιλέτο» την υγεία σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεταφέρει ολόκληρο το κόστος και την ευθύνη, ακόμα πιο υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που ξετυλίγεται με το «Νέο-ΕΣΥ», το επόμενο
διάστημα χρειάζεται να αναπτυχθούν οργανωμένοι αγώνες με επίκεντρο τη διεκδίκηση ενός συστήματος υγείας που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και θα προσανατολίζεται στην κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.